Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de dolar kuru 10 Ağustos’tan bu yana en hızlı düşüşlerinden birini yaşıyor. Piyasalarda, kurdaki muhtemel düşüşün devamı adına 5 teknik, 5 de temel neden şöyle sıralanıyor.
Türkiye’de ağustostan bu yana yaşanan büyük dalganın kur kaynaklı olduğu bir gerçek. Kurun gerilemesiyle birlikte rehavete kapılmak yanılgı. Zira enflasyon cephesinde tüketici fiyatları yüzde 25, üretici fiyatları yüzde 45 arttı. Gösterge faiz yüzde 20. Enflasyon ve faizlerdeki yüksek seyirle elbette sürdürülebilir dengeli bir büyümeden bahsetmek mümkün değil. Yeni kaynak yaratılması, yapısal reformlar konusunda ilerleme kaydetmesi önemli. Yabancıların ana bakışı kurda gerileme yaşandığı için yapısal reformların ötelenebileceği ya da göz ardı edilebileceği yönünde. Bu nedenle yatırım kararlarında da oldukça temkinli hareket ediyorlar.
Yabancılar olumlu
Yabancılar son üç haftada 748 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Tahvilde 22 milyon dolarlık satış, 49 milyon dolarlık alımda bulundular. Yabancı yatırımcı 23 Kasım haftasında yeniden alıma geçti. 45 milyon dolarlık hisse, 76 milyon dolarlık tahvil aldı. Böylece son üç hafta içerisinde toplamdaki alım ağırlıklarını sürdürdüler. Tahvil faizleri cazip fırsatlar sunuyor. Yabancıların Türkiye’ye ilgi göstermeleri çok normal. Bununla birlikte Kredi Risk Primi yüksek.
5 TEKNİK NEDEN
3 - Küresel büyümeye dair kaygılar sürüyor.
4 - Ticaret savaşlarının sürme ihtimali tedirginliği yüksek tutuyor.
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, Brexit konusundaki gelişmeler, Fransa ve İtalya başta olmak üzere hemen tüm ülkelerden farklı gelişmeler gündeme geliyor. İngiliz Parlamentosu AB ile varılan Brexit anlaşmasını 11 Aralık’ta oylayacak. Eğer milletvekilleri anlaşmayı reddederlerse İngiltere’nin AB’den hiç çıkamaması söz konusu olabilir. Öte yandan Fransa’da son bir yılda motorin fiyatlarının yüzde 20’den fazla artması üzerine yaklaşık 10 gündür ülke genelinde gösteriler düzenleniyor. Bu arada Avrupa Birliği Komisyonunun, 2019 bütçe taslağında aşırı yüksek kamu borcunu düşürmeye yönelik etkin önlem alınmadığı gerekçesiyle İtalya’ya yönelik cezai yaptırım süreci başlatılması kararına İtalyan Hükümeti “geri adım atmama” yönünde karşılık verdi. Tüm bunlar dünyanın ve dört bir yanında giderek artan korumacılık, beraberinde küresel para akışını sınırlayacak gelişmeler olarak nitelendirilmeli.
Petroldeki düşüş TL varlıklarına ilgiyi de beraberinde artırıyor. JP Morgan, 2019 için ortalama Brent petrol varil fiyat tahminini 83,50 dolardan 73 dolara düşürdü. Kurum, Kuzey Amerika’nın yılın ikinci yarısında petrol üretimini arttıracağını, bu nedenle tahminleri revize ettiklerini bildirdi. Brent petrolün varil fiyatı 59,4 seviyesinde. Arzın talebi aşacağı beklentisiyle ekimden bu yana düşen petrolde değer kaybı yüzde 31 oldu.
Yerliler alıyor!
İki kritik gösterge olumsuz sinyal üretmeye devam ediyor. Bunlardan biri yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonunu gösteren haftalık veriler, bir diğeri ise Türkiye’nin kredi risk primi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz almayı bırakıp satışa geçmeleri, döviz kurlarının çok daha hızlı düşmesini sağlayacağı için önemli. Risk primi ise yabancıların fon girişleri için önemli. Uzun vadeli fonların gelmesi için kredi notlarının artması gerekiyor.
Ancak daha kısa vadeli fonlar için de Kredi Risk Priminin önemli olduğunu göz ardı etmemeli. Bu oran 27 Kasımda 395’i test ederek yönünü aşağı çevirdi ve 378’e geriledi.
Ancak bulunduğu seviyeler hala yüksek. 150’li seviyelere gerilemesi gerekiyor. Halkın yeniden bir döviz krizi olmayacağına inancının yükselmesi ve döviz tutmak yerine TL varlıklara geçiş yapması önemli. Bu da TL’ye güvenle gerçekleşecektir. Piyasalarda güven unsuru arttıkça, yatırımcı davranışlarının değiştiğini görmek mümkün olabilecektir.
Dışarıda ne oluyor bizi nasıl etkiler?
Türkiye’de reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntılar hafifletilmeye çalışılırken bu defa gözler yurtdışındaki artan tansiyona çevrildi. Yurtiçindeki gelişmeler kadar yurtdışı dalgalanmalar da piyasanın yönünü belirleyecek.
Borsa, yatırımcısına 2018’de umut veren bir yolculuk yaşatmazken 2019 için de sıkıntılı ve volatil bir süreç yaşanacağı yönünde değerlendirmeler gelmeye başladı. Milyarlarca dolarlık fonları yöneten varlık fonu yöneticileri önümüzdeki yıl küresel pazarda yüzde 5 ila yüzde 15 oranında bir düzeltme öngörüyor. Üstelik 2019’da çok daha sert ve dik bir düzeltme bekleniyor. Bu öngörünün gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin de etkilenmemesi düşünülemez. Önümüzdeki yıl hiç şüphe yok ki dalgalanmaların hâkim olduğu, küresel büyüme endişelerinin daha güçlü hissedildiği bir yıl olacak. Sadece gelişmekte olan ülkeler açısından değil, gelişmiş ülkeler açısından da durum hiç de iç açıcı değil. (Zeynep Aktaş/Milliyet)
Dolar düşmüyor TL tüm paralar karşısında değer kaybetti geri toparlanıyor.. ama bu enflasyonla TL yine değer kaybetmeye mahkum...
Bakın beyler şimdiden söylüyorum merkez bankası vioptan şortlamayı çeksin bakın dolar 7 liralara kadar nasıl çıkıyor bi de seçimden sonra dolar 10 11 TL görecek ve Türkiye ımfye gidecek
Peki, bütün bunlar olduğunda sevinecek misin?
DÜŞEN BIÇAK TUTULMAZ ATASÖZÜNÜ UNUTMAYALIM SEBEPSİZ YERE DOLAR ÇIKIŞ YAPTI MUTLAKA BİR DÜŞÜŞÜ OLACAKDIR TL YE KARŞI OYUN KURUP GARİP GUREBAYI ÇEKTİLER ŞİMDİ DÜŞÜŞLERDE SERTLEŞEME BEKLİYORUM TAHMİNİN 4 TL SEVİYELERİ TUTUNAMAZSA DİPLER GÖRÜNÜR AYRICA TL YE GÜVEN HER HEÇEN GÜN ARTIYOR .
Dört değil bir dolar bir tl olucak ama 16 yıldır olucak
hıc bırı degıl
Geçen Mahfi Eğilmez in gelişmekte olan ülkeler ile ilgili çok güzel bir analizi vardı okumak isteyenlere tavsiye ederim. Kısaca diyor ki Türkiye ekonomisi için Mevcut durumda enflasyonla ile döviz ters korelasyon da, mevcut kura göre ya Enflasyonun düşmesi lazım ya da dövizin yükselmesi lazım. Hangisinin olacağına inanıyorsanız onu yapın demeye getiriyor. ben Enflasyonun Önümüzdeki yıl düşmeyeceğini öngörerek dövizin düştüğü her seviyeden dolar alıyorum. Yatırım tavsiyesi değildir
2019 kötü olacaktır. Zaten para yok üstüne seçim var seçim reklamları vergilerimizi silip süpürüyor. Tv reklamlarına milyarlarca para veriliyor. Son seçimde gördük. Dünya kupası izleyeceğimiz yerde reklamla ıyy şstenmesini izledik. Halk çok saf çok
Tipik cehepe zihniyeti. Merak etme, hakir gördüğünüz o halk sizi suya götürüp susuz getirir.
Türk halkı mevcut şartlar dahilinde her zaman en doğru kararı vermiştir.Halkı saf olarak görmek saygısızlıktır.
Halkı çok saf görmek Bu tür söylemde olanları Akıllı yapmaz. Bu halk her zaman kendince doğru olanı yapar ve yapmıştırda. Muhalefete oy vererek Ülkeyi yönet demiştir. Muhalefet bir araya gelip talebi yerine getirmeyince sizden bir şey olmaz deyip ülke yönetmeye talip olana oy vermiştir. Bu nedenle Halkı saf ve Cahil görmek bence hastalıklı bir düşünce...
4.70 mıntıkası dip olur ordan 10 liraya gider. Uzun vade doların düştüğü nerede görülmüş. En son 1923 1938 döneminde iyiymişiz
Hangi veri nedeniyle 4.70 düşüp daha sonra 10 TL Olur. Uzun vadede deyimi ne kadar uzun... 2023...2033...2053 gibi mi.
O DÖNEMLERDE imf den borç alındı. 1984 e kadar o dönem alınan borçlar ancak ödendi. anlayacağımız imf den dolar borçlanırsan borçlandığın para değersiz olur ödemeye başladığında yükselir çifte kazanç yani
Dolar düşmüyor ki. Dolar iki günde 5.30 fiyattan 7.20 fiyatlara bilerek cikarildi. 4 ayda ciktigi yere geru geldi
Teşekkürler Zeynep hanım, çok aydınlatıcı bir yazı olmuş.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.