Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’deki yabancı şirketlerin üst düzey yöneticilerine (CEO) göre, 2025 yılı için en büyük risk yüzde 85 ile enflasyon. Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED), 275 üye şirketin CEO’larının katılımıyla yaptığı YASED PULSE anketine göre, CEO’ların yüzde 79’u döviz kurundaki belirsizliği ikinci risk olarak görürken, vergi yüzde 60 ile üçüncü sırada yer alıyor. CEO’lar Türkiye’de iş ortamının önümüzdeki dönemde stabil olmasını öngörürken iyileşme bekleyenlerin oranı yüzde 10’da kaldı.
YASED üyeleri, makro ekonomik istikrar ve öngörülebilirlik artarsa 2025’te Türkiye’ye 13.5 milyar dolar ilave doğrudan yatırım gelebileceğini belirtiyor.
YASED Başkanı Engin Aksoy, düzenlediği toplantıda, Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırımın gelmesi için daha fazla istikrar ve öngörülebilirliğin olması gerektiğine dikkat çekerek, “Hukuki güvence gerekiyor. Yatırımcılar için gelecek 3-5 yılı öngörebilmek çok önemli. Düzenlemeler konusunda yatırımcıya sürpriz yaşatmamak gerekiyor. Bir değişim olacaksa ona bir adaptasyon süreci olmalı” dedi.
"Enflasyondaki iyileşme beklentilerin gerisinde"
Aksoy, “CEO’lar 2025’te 2024’e kıyasla Türkiye ekonomisi için biraz daha düşük büyüme oranları öngörüyor. 2024’te enflasyonla mücadelede önemli iyileşme oldu ancak beklentilerin biraz gerisinde” diye konuştu. Aksoy, yeni yatırım çekme konusunda Türkiye’nin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi yeni rakiplerinin de olduğunu anlatarak, “Artık uluslararası doğrudan yatırımları maliyet avantajıyla çekmek çok doğru bir yaklaşım değil” dedi.
YASED Başkanı Engin Aksoy, ilk tahminlere göre 2024’te küresel çapta uluslararası doğrudan yatırımların (UDY) toplamda 1.38 trilyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. Aksoy, “Türkiye’deki 11 aylık rakamlara baktığımızda geçen yıl ile aynı düzeyde yani 9.6 milyar dolarlık bir UDY akışı var. 2024’ü de tahminen 11 milyar dolar düzeyinde kapatacağız. Küresel UDY piyasasından şu an yüzde 0.8’lik pay alıyoruz hedefimiz olan yüzde 1.5’lik paya ulaşmamız için bugünün şartlarında yaklaşık 20 milyar dolara karşılık geldiğini unutmamamız lazım” diye konuştu.
Ünlü koç ve mentor Arzum Akduran Köseoğlu’ndan CEO’lara verdiği sırlar
Getir CEO'su Batuhan Gültakan görevden alındı
BBVA CEO'su Onur Genç: Türkiye'de enflasyon düşerse çok iyi sonuçlar elde edeceğiz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.