İşte BDDK Başkanı'nın ek işi
BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun denetim kurulu üyesi olarak 3 bin lira maaş alıyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin’in BDDK’nın denetimine tabi olan Takasbank’ın iştiraki Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda (MKK) denetçi olarak görev yaptığı ortaya çıktı. Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre BDDK’nın denetlediği kurumlardan biri olan Takasbank, MKK’da yüzde 65 hisseye sahip. MKK’nın resmi websitesinde yayınlanan 2013 yıllık faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre Öztekin, bu göreve 1 Ekim 2013’te başlamış. Öztekin’in BDDK Başkanlığı’nın yanı sıra, kurumun denetimi altındaki Takasbank’ın iştiraki olan MKK’da denetleme kurulunda da görev alıyor. MKK’nın iki kişiden oluşan Denetleme Kurulu’nda Öztekin ile birlikte görev alan diğer üye ise, Kenan Işık.
Yine MKK’nın faaliyet raporunda verilen bilgiye göre, Denetleme Kurulu Üyesi olarak Öztekin, bu görevi karşılığı MKK’dan aylık 3 bin TL maaş alıyor. Faaliyet raporunda yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyelerinin maaşlarıyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:
AYLIK 3 BİN TL MAAŞ
“Yönetim Kurulu başkanına ve üyelerine verilecek huzur hakkı, prim, ikramiye gibi mali menfaatler, ayni ve nakdi imkânlar, yıllık kârdan pay ve sair haklar ile Denetim Kurulu Üyelerinin ücretleri Genel Kurul tarafından; Şirketimizce karşılanacak seyahat ve konaklama giderleri ile sigorta ve benzeri teminatlar ise iç mevzuatla tayin edilmektedir. 2013 yılı için Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerine aylık 3.000 TL net ücret ödenmiştir.”
631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de SPK ve BDDK gibi kurumların personelinin denetledikleri kurumlarda görev alamayacakları, eğer denetimi altında olmayan farklı bir kurumda görev alırlarsa bu durumda da kurumların sadece birinden ücret alabilecekleri ve bu alacakları ücretin de 6 aylık ortalamasının en yüksek devlet memurununkini geçemeyeceği belirtiliyor. Geçen yıl Mayıs’ta Meclis’ten geçen kamuoyunda alkollü içki reklam yasağının düzenlendiği Torba Kanun’da ise, BDDK, SPK, TMSF gibi birçok üst kurul üyesine farklı kurumlarda görev almalarının yolu açılmış ancak kendi alanlarında olmaması şartı getirilmişti.
BAŞKAN'IN GÖREVLERİ
BDDK’nın websitesinde 5411 sayılı Bankacılık Kanunu 89. maddesine göre Kurumun en üst yöneticisi olan Başkan, Kurumun genel yönetim ve temsilinden sorumlu olduğu belirtilerek görevleri 11 ayrı maddede sıralanıyor. Bunlar arasında Kurul kararlarının yayımlanmasını sağlamak, bu kararların gereğinin yerine getirilmesini temin etmek ve uygulanmasını izlemek, Kurumun yıllık bütçesi ile malî tablolarını hazırlamak gibi görevler öne çıkıyor.
KENDİ GÖREV ALANI DIŞINDA OLMASI ŞART
Geçen yıl mayıs ayında Meclis’te kabul edilen alkollü içkilerin reklamının yapılmasıyla ilgili düzenlemelerin yer aldığı 6487 numaralı kanuna son dakika eklenen bir madde ile BDDK, SPK, TMSF veya TAPDK gibi kurulların üst kurul üyelerinin, kendi görev alanlarıyla ilgili olmamak kaydıyla farklı bir kurumda görev almalarının yolunu açan bir madde eklenmişti. Kanun’un 25’inci maddesindeki düzenleme şöyle: “5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurul Başkan ve üyelerine, kendi mevzuatında yer alan kısıtlamalara bağlı olmaksızın kurumun görev alanıyla ilgili olmamak kaydıyla kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yarıdan fazlası devlete ait kurum ve kuruluşlarının yönetim kurulu, denetim kurulu ve danışma kurulu üyeliği görevleri ile komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev verilebilir ve bu görevlerinden dolayı 4/7/2001 tarihli ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi hükümleri esas alınmak suretiyle ilgili mevzuatında öngörülen tutarda ayrıca ödeme yapılır.
DENETİMİ ALTINDAKİ KURUMDA GÖREV YASAĞI
Devlet Memurları Kanunu’nda, memurlara denetimindeki teşebbüsten menfaat sağlama yasağı bulunuyor. Kanun’un 30’uncu maddesinde yer alan ifade şöyle:
“Devlet memurunun, denetimi altında bulunan veya kendi görevi veya mensup olduğu kurum ile ilgisi olan bir teşebbüsten, doğrudan doğruya veya aracı eliyle her ne ad altında olursa olsun bir menfaat sağlaması yasaktır.”