<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşte ABD ile füze krizinin perde arkası----

İşte ABD ile füze krizinin perde arkası

İşte ABD ile füze krizinin perde arkası
26 Ekim 2013 - 07:48 www.finansingundemi.com

Türkiye, Çin'le ortak füze yapmaktan vazgeçebilir mi? ABD Türkiye’ye karşı bir tedbir alır mı? Bu yüzden NATO ile işbirliği aksar mı?...

Milliyet yazarı, emekli büyükelçi, dış ilişkiler uzmanı Sami Kohen, "Türkiye’nin hava füze savunma sistemi projesinin ihalesini Çin’e vermesi, Türk-ABD ilişkilerinde bir krize yol açacak gibi görünüyor" diyor.
Kohen'e göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin son demeçleri bunun işaretini veriyor. İşte Sami Kohen'in dikkatle gereken o yazısı;
Başbakan Erdoğan’ın şu cümleleri, hükümetin Çin ile anlaşmayı kesinleştirmeye kararlı olduğunu gösteriyor. “Bu aşamadan sonra, ancak Çin vazgeçerse ihale süreci durabilir... Biz ülkemizin bağımsızlığına müdahale ettirmeyiz. Öyle bir uyarı ekonomik bağımsızlığımıza müdahale anlamına gelir”...
ABD Büyükelçisi’nin şu sözleri de anlamlı: “Türkiye ve ABD’deki en az 3 yasal düzenlemeye göre yaptırım altında bulunan Çin firması ile varılması muhtemel anlaşma konusunda büyük endişe duyduğumuz sır değil. Türkiye kendi bağımsız kararını vermek hakkına sahip; ancak bizim müttefiklerin füze savunmasına ilişkin kaygılarımız var”...

Tercih nedeni
Hemen şunu hatırlatalım: Söz konusu füze savunma sistemi için açılan ihaleyi geçen ay Çin firması CPMİEC, Amerikan ve ortak Fransız-İtalyan rakiplerine karşı kazanmıştı. Türkiye’nin bu işte Çin’i tercih etmesinin temel sebebi daha uygun olan fiyatın (3.4 milyar dolar) yanı sıra Çinlilerin Türkiye ile teknoloji paylaşımına ve ileride ortak üretime razı olmalarıdır.
Açıkçası ABD veya diğer müttefikler teknolojiyi vermiyor, ortak üretime sıcak bakmıyor. Oysa Ankara’nın amacı savunma endüstrisini geliştirmek, en sofistike silahları üretecek duruma gelmektir.
Aslında bu AK Parti iktidarının öteden beri benimsediği bölgesel, hatta küresel güç olma vizyonunun önemli bir unsurunu oluşturuyor. Bu sayede Türkiye’nin daha bağımsız hareket etmesi ve nüfuzunu genişletmesi hedefleniyor.
Çin firmasına gösterilen özel ilginin temelindeki motivasyon budur.

Batı’nın kaygısı
Ancak Türkiye bir NATO üyesidir ve ABD’nin müttefikidir. Bu stratejik bağlar yıllardan beri Türkiye’ye hayati avantajlar sağlamıştır.
ABD’nin Türkiye’nin Çin ile bu füzeler konusunda anlaşmak istemesine karşı çıkmasında çeşitli sebepler var. Çin firmasının (Kuzey Kore, Suriye ve İran ile iş yaptığı için) “kara liste”de yer alması bunlardan biridir. Washington kendi müttefikinin bu ambargoyu delmesini istemiyor.
ABD dahil NATO’nun itirazının asıl nedeni, Çin füze sisteminin NATO standartlarına ve sistemine uymaması ve entegre edilememesi yüzünden kolektif savunma sisteminde aksama yaratması kaygısıdır. Ayrıca Batı, Çin’in (geçmişteki bazı deneyimlere dayanarak) NATO savunma sistemine ilişkin bazı gizli bilgilere “nüfuz etme” olanağını bulmasından korkuyor.

Ne olacak?
Birbirleriyle çelişen bu nedenler -ve argümanlar- sonuçta Ankara ile müttefikleri ve özellikle ABD ile ilişkilerinde yeni, ciddi bir pürüz yaratıyor.
Gelinen noktada, Türkiye bu işi Çin ile yapmaktan vazgeçebilir mi? ABD Türkiye’ye karşı bir tedbir alır mı? Bu yüzden NATO ile işbirliği aksar mı?...
ABD Büyükelçisi bu konuda ciddi görüşmelerin yapılacağını açıkladı. Türkiye’nin ABD ve NATO ile ilişkilerinin geleceği bu temasların vereceği sonuca bağlı.
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin26 Ekim 2013 15:22

    İNANIN BU AMERİKA'YA AKP'DEN FAZLA BEN KIZIYORUM. FAKAT EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIMIZI KAZAMADIĞIMIZ, DIŞA BAĞIMLI OLDUĞUMUZ SÜRECE TÜRKİYE TEK BAŞINA KARAR VERMEZİ ZORDUR. BU ANTLAŞMA KESİNLİKLE İPTAL EDİLEÇEKTİR. TÜRKİYE ÖYLE SANDIĞIMIZ KADAR GÜÇLÜ ÜLKE DEĞİLDİR, GÜÇLÜ OLDUĞUNU BU YAPILAN FÜZE ANTLAŞMASIYLA SINAV VEREÇEKTİR. BAŞBAKAN ÖYLE KASIMPAŞA KULHANBEYİ BAĞIRIR SEÇMENİNE SONRA DA SUSAÇAKTIR. MUHİM OLAN KAMUOYUNU BU ANTLAŞMAYA HAZIRLAMAKTIR. BUNU DA AKP ÇOK İYİ BİLİYOR. NOT HİÇ BİR PARTİLİ DEĞİLİM, OLMAYAÇAĞIM DA. YAŞIM 51, 30 YILDIR OY KULLANMIYORUM.

  • Vahşi Batı26 Ekim 2013 13:44

    Hükümetimizi ve başbakanımızı kararlıtutumu nedeniyle tebrik ederiz. Batının amacı daima onların oyuncağı olmamız. Sonunda kararlı ve bağımsız bir irademiz oldu

  • Batının uşağı değiliz.26 Ekim 2013 13:42

    Batının derdi sadece silah satarak türkiyenin kendi teknolojisini üretmesine engel olmak. kendine muhtaç durumda tutmak. Bunu Marshall yardımıyla Menderes döneminde yapmış, ülke teknlojisini bu siyasi kafa bitirmişti. Türkiye bir daha bu hataya düşmemeli, teknolojik yapısını kurmalıdır. Bu konuda sayın başbakan çok haklıdır. Vatandaş olarak kendisini destekliyoruz.

  • gama26 Ekim 2013 12:52

    Mısır-İsrail savasında Mısır ucakları piste çakılı kaldı çalışmadı. Çünkü Amerika güvenlik kodlarını uzaydan gönderdiği sinyalla kapattı. Bizim de yarın başımıza gelmeyeceği ne malum? Silahı al, bütün kontrol onda. Hükümet haklı

  • DEVECİ26 Ekim 2013 12:31

    DİREN HÜKÜMET,TÜRK MİLLETİ SENİNLE

  • kel26 Ekim 2013 12:01

    füze-nato-batı kerizi olmaktansa füze krizi olsun,bu mevzuda hükümeti alkışlıyor-destekliyorum.

  • xx26 Ekim 2013 11:56

    nato ilişkiler hep topal-aksak geldi-gitti,bu durumu düzeltmenin zamanı geldi gibi,tabii içimizdeki nato ajanlarından fırsat bulabilirsek.

  • xxx26 Ekim 2013 11:30

    "tercih sebeplerine" can-ı gönülden katılıyoruz,yürekten-vargücümüzle destekliyoruz.

  • xyz26 Ekim 2013 10:46

    MÜTTEFİKLERİMİZ BİZE TEKNOLOJİYİ VERMİYOR. DİĞER DEVLETLER VERİYOR. BU NASIL İŞTİR ANLAYAMADIM...