İstanbulun rezidanslarına yabancı akını
Komşularla politik açılım ve finans merkezi projesi, İstanbulu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğunun yeni yıldızı yaptı
Komşularla politik açılım ve finans merkezi projesi, İstanbulu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğunun yeni yıldızı yaptı. Peş peşe yükselen rezsidanslarda yabancı ev sahipleri çoğalıyor
İBRAHİM ACAR İSTANBUL
Yaşam şartları, finans merkezi projesi olma özelliği, komşularla sıfır sorun politikası ve coğrafi konumu nedeniyle bölgenin yeni yıldızı haline gelen İstanbul, yabancı işadamlarının ikamet adresi oluyor. Uluslararası dev şirketlerin patron ve yöneticileri İstanbuldan rezidans alımına son yıllarda hız vermeye başladı. İşadamları sadece ekonomik açıdan değil, aileleriyle yaşamak için de İstanbulu tercih ediyor. Bu ilgi son yıllarda İstanbulda hızla artan büyük rezidans alımlarını artırıyor. Metrekaresi 8 ila 10 bin dolar arasında değişen rezidanslar yabancı işadamları tarafından tercih ediliyor.
YENİ PROJELER YOLDA
Yüksek talep ve geleceğe dönük potansiyel bu alandaki yatırımları da büyütüyor. Özellikle uluslararası fonların, yabancı işadamlarının da oturabileceği yeni projeler üretmek için Türk ortak aramalarına yol açıyor. Şişli ve Levent bölgesi başta olmak üzere, Ataşehir, Maslak ve Mecidiyeköyde yoğunlaşan rezidanslar bu bölgeleri çekim merkezi yaparken, yeni projeler de ardı ardına gelmeye başladı. Yapılan projeler daha ön talep aşamasında bile hem yerli hem de yabancı alıcılardan yoğun ilgi görüyor.
MÜTEAHHİTLER İLGİDEN MEMNUN
İstanbulun önde gelen projelerinin patronları ise yabancı alıcıların ilgisinden memnun. Yabancı alıcıların İstanbulun son 7 yıldır dünyanın en önemli merkezlerinden biri olma yolunda hızlı adımlar attığını belirttiklerini vurgulayan konut yatırımcıları, bu nedenle de yabancıların İstanbuldan konut almak için harekete geçtiklerini belirtiyor. Yatırımcılar, genellikle ABD ile Avrupa ülkelerinden yapılan alımların, Türkiyenin konut alımında karşılıklık ilkesini kaldırması durumunda Azerbaycan, Kazakistan, Körfez ülkelerine doğru yayılmaya hazır olduğunu vurguluyor.
Sinpaşa Azeri ilgisi büyük
Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Bosphorus ve İstanbul Sarayları projelerinin yabancılar tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Çelik Ayrıca yoğun olarak yatırımcı gruplar gelip ortak proje üretmek istiyorlar. Bunun dışında ABDliler, İngilizler ve Avrupalı yatırımcı bizim projelerimizden ev alıyor. Azeri alıcıların da ilgisi yüksek. Bir Azeri yatırımcı 20 daire birden aldı. Ancak Azerilere Türkiyede karşılıklılık ilkesi gereği tapu verilmediğinden sadece bu evler için bir şirket kuracaklar dedi.
Dumankaya Ataşehire İngiliz alıcıları getirdi
Dumankaya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, özellikle Ataşehirde projelerine başta İngilizler olmak üzere yoğun bir yabancı ilgisinin olduğunu belirterek Yabancılar bizim projelerimizi hem finans merkezine yakın olması hem de yurt dışında tanındığımız için tercih ediyor. Bu ilginin önümüzdeki günlerde dünyadaki krizin de etkisini kaybetmesiyle artacağını düşünüyoruz. Dumankaya Consept ve Ikon projelerimiz özellikle ilgi görüyor diye konuştu.
Rixos Residences Bomontyye talep yoğun
Rixos Grubunun, Bomontide Ayaydın Grup ve İpek-Çakırkaya Ortak Girişim Grubu ile 12 dönümlük arsa üzerinde inşa edeceği Rixos Residences Bomonty projesi yerli alıcılar kadar yabancıların da ilgisini çekiyor. Metrekaresi 4 bin 500 ila 7 bin dolar arasında değişen projeyi yapan Ortak Girişim Grubunun Sözcüsü Yakup Eyüpoğlu, projeden 2 yabancı alıcıya daire verildiğini ancak 10-15 alıcının opsiyonel anlaşma yaptığını söyledi.
Ağaoğluna finansçılar geliyor
Finans merkezi adayı Ataşehirdeki projelerle adından söz ettiren Ağaoğlu Grubu da özellikle finans alanında Türkiyede çalışmak isteyen yabancı danışmanların ilgisini çekiyor. Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, daha finans merkezinin kağıt üzerinde olduğu dönemde bile yabancı profesyonellerin home-ofis olarak kullanmak üzere daire aldıklarını söyledi.
Sapphirein yüzde 15i yabancılara satıldı
261 metrelik yüksekliği ile Avrupanın en yüksek binası olan Sapphire projesinin yüzde 15i yabancılara satıldı. Sapphirein yatırımcısı Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, metrekaresi 12 bin dolar olan projeye özellikle büyük yabancı yatırımcıların talip olduğunu söyledi. Kiler, Sapphirede ev sahibi olmanın yerli ve yabancı patronlar açısından bir prestij algısı olarak görüldüğünü kaydetti.
Libyalılar Dragos Royali blok olarak almak istedi
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Kartaldaki Dragos Royal projelerinin Avrupa, Körfez bölgesi ve Afrikadan büyük ilgi çektiğini belirterek, Libya Başkanı Kaddafi hükümetinden önemli isimlerin kendileriyle irtibata geçtiğini söyledi. Yılmaz, Libyalı yöneticiler Dragos Royal projesinin tamamını almak istedi. Ancak biz görüşme esnasında projenin yüzde 85ini satmıştık. Bu nedenle yeni projelerimizle ilgileniyorlar. Çağlayandaki iş merkezine daha başlamadan talip oldular. Şu ana kadar Dragos Royalden 30a yakın yabancı alıcıya rezidans satıldı dedi.
Teknik Yapı Uphille İngiliz ilgisi
Türkiyenin önde gelen inşaat firmalarından Teknik Yapının Ataşehirdeki projeleri yabancıların ilgisini çekiyor. Özellikle Avrupalı profesyonel yöneticiler Türkiyede görev yapmak için geldiklerinde rezidans tercih ediyor. Bunun da en önemli örneklerinden biri Teknik Yapının Ataşehirdeki projesi Uphillde görüldü. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Umut Durbakayım, Ataşehirdeki projelerinde şirket sahibi ya da profesyonel yönetici olan yabancıların rezidans aldıklarını söyledi. Durbakayım, Özellikle Ataşehir ilgilerini çekiyor. Son dönemde bir hareketlilik gözlemliyoruz. Yabancı alımlarında güvenlik soruşturması olduğu için satış işleri hızlı yürümese de şu ana kadar 3 İngiliz rezidans aldı. 10-15 de ön anlaşma aşamasında talep var. Kartaldaki projelerimize de yabancıların ilgisi görülüyor dedi.
Yabancılar 5 yılda 12.5 milyar dolarlık gayrimenkul aldı
Yıllar Milyar $
2005 1.841
2006 2.922
2007 2.926
2008 2.937
2009 1.820
2009* 210
2010* 220
Toplam 12.666
(*) İlk 2 ay