Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sultangazi ve Ümraniye'de önceki gün kısa süreli hortum paniği yaşandı. Bir süre görüldükten sonra kaybolan hortum, cep telefonu ve güvenlik kamerasına yansıdı.
Hortumun sebebine ilişkin konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros şunları söyledi:
"Bahar aylarında havalarda ısınma hızla artıyor. Isınmanın kaynağı, güneşten gelen enerjidir. Bu enerji, yeryüzünün yapısına bağlı olarak, bazı bölgeler daha fazla ısınıyor bazı bölgeler daha az ısınıyor. Bu nedenle asfalt yüzeyleri daha çabuk ısınıyor. Asfaltta sıcaklık fazla olduğu için havada yükselici hareketler başlıyor. Havada yükselici bir hava hareketi varsa etraftan oraya doğru hava akımı gelmeye başlıyor. O bölgelerde hortum dediğimiz girdap oluşuyor. Hava hem yukarı doğru hızla yükseliyor hem de hortum meydana geliyor. Hortumların kuvveti, şiddeti o andaki enerjiye bağlı. O bölgede çok fazla enerji birikmesi varsa çok hızlı hava hareketliliği varsa hortum daha uzun süre ve daha kuvvetli olabiliyor. Enerji kütlesi küçükse o zaman daha az ve daha kısa süreli olabiliyor." Türkiye'de daha önceki yıllarda hortum nedeniyle can kayıpları oldu"
Prof. Dr. Hüseyin Toros, hortumun ölümlere de sebep olduğunu belirterek, "Türkiye'de daha önceki yıllarda hortum nedeniyle can kayıpları oldu. Hortumun olduğu noktada bir canlı varsa, etrafta da kesici bir şey varsa bu çizimler de savrulduğu için bunların isabet etmesi durumunda yaralama oluyor. Ülkemizde daha çok hortum olan bölgedeki uçmaya meyilli cisimlerin hızla hareketlenerek bulunduğu bölgedeki kişilere veya canlılara zarar vermesi şeklinde görebiliriz" diye konuştu.
"Dengesiz ısınma nedeniyle hortum karşılaşabiliriz"
Prof. Dr. Hüseyin Toros, havadaki dengesizlik nedeniyle hortumun tekrar görülebileceğine dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
"Rüzgarın hızına bağlı olarak hortum F1, F2, F3, F4, F5 kategorilerine ayrılıyor. Türkiye'de daha çok en düşük seviyede olan F1 tipi hortumu görüyoruz. Yaz döneminde ülkemizin çok farklı noktalarında her an hortum meydana gelmektedir. Konya ovasında yolculuk yaparsanız oradaki arazilerde sürekli hortum olduğunu görebilirsiniz. Bahar aylarında havaların ısınmasıyla beraber havada dengesiz ısınma meydana geldiği için hortum olayıyla karşı karşıya kalabiliriz. Hava hareketliliği olduğu zaman o bölgeden kaçmak gerekiyor. Çünkü o esnada başka cisimler size savrulabilir kaçmakta fayda var."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.