BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazinİstanbul'daki barajlar alarm veriyor----

İstanbul'daki barajlar alarm veriyor

İstanbul'daki barajlar alarm veriyor
28 Kasım 2016 - 17:07 www.finansgundem.com

İstanbul barajlarındaki doluluk oranında sonbahar aylarında beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle düşüş yaşanıyor

Bu yıl az yağış alan İstanbul'da barajlar alarm veriyor. Bu yılın Mart ayından itibaren düşüşe geçen barajlarda su seviyesi yüzde 87'den 33'e kadar düştü.

İstanbul'da barajların su seviyesinin yüzde 27,77'ye düştüğü 2008 yılından beri ilk defa su seviyesi bu kadar düştü.

Geçen sene Kasım ayında barajlarda doluluk oranı yüzde 66,73'tü. Bu yılın Mart ayında en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 87,35'e yükseldi. Ancak daha sonra yağışın az olması ve yaz aylarında görülen yüksek sıcaklık nedeniyle hızlı bir düşüş yaşadı. İSKİ'nin verilerine göre; bugün itibariyle İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 33,94.

İstanbul'un Anadolu yakasının önemli ihtiyacını karşılayan Ömerli barajında yüzde 37,40 oranında su var. Alibeyköy barajında ise bu oran pek farklı değil. Söz konusu barajda doluluk oranı 34,80.

2008'deki kuraklığı hatırlattı

Aynı dönemde İstanbul'da barajların doluluk oranı son 10 yıl içinde yüzde yüzde 86,29 ile 2009 yılının Kasım ayında görülmüştü. Aşağıdaki tabloda, barajların 2010'dan itibaren boşaldığını net bir şekilde gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan yükselişin aksine ise bu yıl su seviyesi çok daha düşük.

Yağışlar son 50 yıllık ortalamada

Bunda en büyük iki etken sıcaklık ve yağış. Barajların doluluk oranını yağmurdan çok daha yakından etkileyen kar yağışı son yıllarda İstanbul'da daha az görülüyor. Sıcaklıklar da her geçen sene daha etkili. Bununla birlikte, şehrin kalabalık nüfusu da önemli bir etken. Aşağıda, İstanbul'un 2006'dan günümüze kadar aldığı yağış miktarı yıllara göre gösteriliyor. En fazla yağış 2010 yılında görülürken, 2008, 2011 ve 2013'te İstanbul'un az yağış aldığı görülüyor. Bu yıl alınan yağışın ise son 50 yıllık ortalama seviyesinde olması dikkati çekiyor.

Sadece 8 ilde normal seviyede

Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuraklık analizine göre, geçen ay ülkenin büyük bölümünde "şiddetli kuraklık" hakim oldu. Sadece Kırklareli, Hakkari, Van, Iğdır, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin, normal ve üzerinde yağış aldı.

Marmara Bölgesi, uzun yıllar ortalamasının yüzde 58,4, Ege Bölgesi yüzde 85,6, Akdeniz Bölgesi yüzde 90,6, İç Anadolu Bölgesi yüzde 89, Doğu Anadolu Bölgesi yüzde 49,3, Güneydoğu Anadolu Bölgesi yüzde 67,6'nın altında yağış aldı. Bu bölgelere geçen yılın ekim dönemine göre de çok az yağış düştü.

Sadece Karadeniz Bölgesi'nde, uzun yıllar ortalamasının yüzde 86,2 üzerinde yağış gerçekleşti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)