İstanbul'da toplu taşıma çöktü!
İstanbul kar yağışında yine felç oldu. Araçlar yokuşlarda kaldı, ana arterler tıkandı. Vapur seferleri iptal edildi, metrobüs seferleri ise aksadı...
Şiddetli kar yağışı dün İstanbul’u felç etti. Metrobüs seferleri aksadı, uçak ve deniz seferleri iptal edildi. 841 kazanın yaşandığı yollarda görüş mesafesi 5 metrenin altına kadar inerken, Çatalca’nın köyleri, Binkılıç ve Aydos’ta kar kalınlığının 60 santimetreye ulaştığı açıklandı. Dolmabahçe’den Taksim’e çıkan yokuşta, biriken kar nedeniyle onlarca araç yolda kaldı; Bomonti-Dolmabahçe Tüneli’nde trafik kilitlendi. Saatlerce trafiğin açılmasını bekleyen sürücüler kontak kapattı, bazıları tepkilerini kornalarına basarak gösterdi. Bu sırada otobüslerde bulunanlar tüneli yürüyerek geçti.
İki yaka arası eziyet
İstanbul’da dün kent merkezinde kar kalınlığı 20 santimetreyi bulunca Sabah işe gitmek üzere yola çıkanlar büyük zorluk yaşadı. Şiddetli kar yağışı nedeniyle Boğaz köprüleri zaman zaman ulaşıma kapanırken, vapur seferleri iptal edildi. Özellikle Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na geçmeye çalışanlar, kapanan yollarda mahsur kalırken, pek çok kişi buz gibi havaya aldırmadan araçlardan inerek yürüdü.
Boğaz Köprüsü üzerinden geçen Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme metrobüs seferleri de aksadı. Güzergâhın rampalı bölümlerinde araçlar yokuş yukarı çıkmakta zorlandı. Zincirlikuyu-Beylikdüzü metrobüs hattında da benzer manzaralar görüldü. Bazı metrobüs araçları dik rampaları çıkamadı.
Yollarda kaldı
Mecidiyeköy, Şişli, Zincirlikuyu, gayrettepe, Levent gibi yüksek kesimlerde ara sokaklar tamamen beyaz örtüye bürünürken birçok kişi aracını park ettiği yerden çıkaramadı. Toplu taşımayı tercih eden megakent sakinleri ise ana arterlere ulaşmak için dakikalarca yürümek zorunda kaldı. İstanbul’daki beyaz esaretten servis araçları da nasibini aldı. Kapanan yollarda servisler hizmet veremeyince birçok kişi işine gidemedi. İstanbul’un merkez lokasyonu sayılan Mecidiyeköy’de sadece Şişli Belediyesi’ne bağlı ekiplerin yaya yollarında küreme yapması vatandaşların tepkisine yol açtı. Esnaflar dükkânlarının önünde biriken karları kendi olanaklarıyla temizledi, seyyar satıcılar ise dondurucu soğukta çalıştı.
Kar kalınlığı 40 cm’yi buldu
Çatalca’nın köyleri, Binkılıç ve Aydos’ta 60, Çatalca, Esenyurt, Beylikdüzü, Hadımköy, Selimpaşa, Başakşehir, Arnavutköy ve Uğur Mumcu’da 40, Çavuşbaşı, Maltepe, Beykoz, Sancaktepe ve Polenezköy’de 25, çekmeköy, Ümraniye, Maslak, Göktürk ve Kemerburgaz’da 20, Kâğıthane, Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Üsküdar, Bakırköy ve Florya’da ise 10 santimetre olarak ölçüldü.
841 trafik kazası oldu
- İstanbul’da kar lastiği kullanmayan araçların neden olduğu 841 kaza meydana geldi.
- Tipi nedeniyle Selimpaşa ile Kumburgaz arasındaki görüş mesafesi 5 metreye kadar düştü.
- Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, megaketten gece boyunca 4 bin 815 personel, bin 28 araç görev yaptığı ifade edildi. Kar yağışına karşı 15 bin ton tuz, 320 ton solüsyon kullanılırken, ilçe belediyelere ise 889 ton tuz verildi.
- 457 kişinin belediyeye ait spor salonlarıyla otellerde barındırıldığını, sokak hayvanlarının takip edildiği ve ihtiyaçlarının karşılanmaya çalışıldığı bildirildi.
- Kumburgaz İtfaiye Grubundan bir itfaiye aracı mahsur kalan vatandaşlara yardıma giderken yolda yan yattı.
- THY tarafından yapılan açıklamada Atatürk Havalimanı’ndaki seferlerin iptal edildiği, olumsuz hava koşulları nedeniyle havalimanında bekleyen yolculara 10 bin kumanya dağıtıldığı açıklandı. THY yetkilileri, “3 bin yolcumuzu otellere yerleştirdik. Uçuşların birçoğunu iptal etmek zorunda kaldık. Taksi yolları dediğimiz parklama alanları dolmuş durumda. Ekiplerimiz aralıksız çalışıyor. Ancak tipinin durmaması nedeniyle taksi yolunu açmakta güçlük yaşanıyor. Yurtdışından gelen birçok uçak başka şehirlere yönlendirildi. Sadece uzak mesafelerden gelen çok az sayıdaki uçağın iniş ve kalkış yapmasına izin veriliyor” bilgisini verdi.
‘Gerekmedikçe dışarı çıkmayın’
İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2 gündür etkili olan ve hayatı felç eden kar yağışıyla ilgili Afet Koordinasyon Merkezi(AKOM)’da düzenledikleri basın toplantısında tüm ekiplerin seferber edildiğini dile getirdiler. Vali Şahin, “Sürücülerimizin, özelikle yola çıkarken mutlaka tedbirli olmaları, zincir ve halat bulundurmalarını, ağır tonajlı vasıtaların da zincirsiz kesinlikle yola çıkamayacaklarını bilmelerini rica ediyorum” diye konuştu. İBB Başkanı Kadir Topbaş ise toplu taşıma araçlarında sefer sayılarını artırdıklarını belirterek, “Vatandaşlar mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını kullansın. Hatta gerek duyulmadığı müddetçe dışarıya çıkmamalarını özellikle ifade etmek istiyorum. Kar yağışının devamı konusunda 30 saatlik bir süreden bahsediliyor. Bu konuda belediye olarak teyakkuz halindeyiz ve sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Arazide 5 bine yakın insanımız, yoğun bir şekilde koordineli olarak çalışıyor” dedi.
Kent iyi yönetilmiyor
- Tayfun Kahraman (Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı):
Büyükşehir Belediyesi gibi bakanlıkların üzerinde bütçesi olan bir kurumun vatandaşlarına konforlu bir kent yaratması gerekir. Kentin alt yapı yetersizliği bir kez daha ortaya çıktı. Ana arterlerin alt yapısından, ara bağlantı yollarına kadar büyük eksikler söz konusu. 2008’de metrobüsün çare olmayacağını söylemiştik. Raylı sistemler yapılmalıydı. Karayoluna yapılan yatırımlardan vazgeçilmez, metro ve raylı sistem seferberliği başlatılmazsa bu sorunlar bitmez. Kent iyi yönetilmediği gibi eldeki imkânlar da doğru kullanılmıyor.
- Mehmet Murat Çalık (Şehir Plancısı): Hazırlıklar yeterince yapılmazsa bu sorunlar yaşanır. Ana arterlerin tıkanması İstanbul’da ulaşım kaosuna neden oluyor. E-5 karayolu tıkanınca, insanlar otoyolda yürümeye başlıyor. Böyle bir kentte vatandaş toplu taşımaya güvenip nasıl hareket etsin? Buz çözücü solüsyon yeterli oranda ve düzenli olarak kullanılsa bu sorunlar yaşanmazdı. İBB’nin hazırlıkları yeterli değil. Kuzey Avrupa ülkelerinde sürekli kar olsa da kaos yaşanmıyor. Birinci öncelik metrobüs güzergâhı ve köprülerin açık tutulması olmalıdır.
- Doç. Dr. Kubilay Kaptan (Afet Yönetim Uzmanı): Meterolojinin uyarılarının çok dikkate alınmadığını gördük. İstanbul’un son 5 yıllık döneminde bölgesel görülen ve 5 santimetreyi geçmeyen kar yağışları örneğinden hareket edilerek önlem alınıyor. Yetkililer belki de daha düşük kapasiteli bir yağış olacağını düşündüklerinden umursamaz davrandılar. İBB’nin kapasite, donanım ve malzeme eksikliği olduğunu görüyoruz. Asfalta zarar veren tuz yerine, yeterli oranda solüsyon kullanılsa kaos yaşanmazdı. İstanbul’un on binleri bulan ara arterleri tamamen kapalı durumda. Uluslararası karayolu TEM ve Boğaziçi Köprüleri bile kapanıyorsa yorum yapmaya bile gerek yok demektir! Alaska ve Kuzey Kanada dışında böylesi bir örnek bulamazsınız. Meteoroloji kar yağışından önce ciddi uyarılarda bulundu. Doğru olan tek şey uçuş güvenliği açısından seferlerin iptal edilmesi.
Elektrik kesintileri çileden çıkardı
Kar yağışı enerji nakillerinde de arızalara neden oldu. İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakalarında 17 Şubat gecesi saat 22.00’dan bu yana pek çok semte elektrik verilemedi. Kesintilerin Pendik, Güzelyalı, Kurtköy, Sultanbeyli, Avcılar, Mimar Sinan Mahallesi, Zeytinburnu, Mecdiyeköy Gülbahar’da devam edebileceği belirtildi.
Esra Alus
Uçak 400 metreyi 8 saatte gitti
Atatürk Havalimanı’nda İstanbul-Sao Paulo-Buenos Aires seferini yapacak uçak dün sabah 09.30’da kalkacakken önce körükte 3.5 saat bekledi, körükten ayrıldıktan sonra ise saat 17.30 itibariyle kalkmak için 400 metreyi 8 saatte gidebildi.