Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Propin tarafından yılda dört defa hazırlanan “İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış” raporunun 2020 yılı dördüncü çeyrek sayısı yayınlandı. 12 ofis bölgesinin incelendiği rapora göre, İstanbul’da 2011-2020 dönemini kapsayan 10 yıllık dönemde ofis kiraları dolar bazlı tarihi dip seviyeyi gördü.
Merkezi İş Alanı olarak tanımlanan Maslak, Beşiktaş, Etiler, Levent, Zincirlikuyu, Esentepe ve Gayrettepe gibi bölgelerdeki A Sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması yüzde 43 düştü. Söz konusu dönemde 32.9 dolara kadar çıkan aylık metrekare kira bedeli 2020 yılı sonu itibariyle 15.8 dolara geriledi. Bu düşüşte, son iki yılda doların Türk Lirası karşısında hızla yükselmesi de etkili oldu. Rapora göre 2020 yılının ilk çeyreği ile son çeyrek arasındaki düşüş yüzde 14 oldu.
Avrupa Yakası’nda merkezi iş alanının dışında kalan Kağıthane, Güneşli, Sefaköy, Yenibosna, Ataköy’ü kapsayan bölgede A sınıfı ofis binalarındaki aylık metrekare kira bedeli 19.9 dolardan 10.4 dolara indi. Anadolu Yakası’nda Kozyatağı, Ümraniye, Ataşehir, Kavacık ve Maltepe gibi merkezi iş alanının dışında kalan ofis binalarında ise 11.5 dolara gerileyen kira bedelleri son 10 yılın en düşük seviyesini gördü.
BOŞLUK ORANLARI YÜZDE 30’U GEÇTİ
İstanbul ofis piyasasında merkezi iş alanı olarak bilinen bölgelerde A sınıfı binalarda boşluk oranı yüzde 30.8, B sınıfı binalardaki boşluk oranı ise yüzde 17.3 oldu. Merkezi iş alanı dışındaki bölgelerde boşluk oranı ortalama yüzde 22 oldu. 2020 yılında ofis piyasasındaki işlem hacminde de yüzde 30 daralma yaşandı.
PAZARDA BÜYÜME YÜZDE 2’DE KALDI
2019 yılı sonunda ortaya çıkan COVID-19 virüsünün hızla yayılması ve 2020 yılı birinci çeyrekte küresel bir pandemiye dönmesi, pek çok sektör gibi ofis pazarını da derinden etkiledi. Getirilen kısıtlamalar, evden çalışmaya yönelen şirketler gibi unsurlar, ofis talebinde değişikliğe yol açtı.
Sonuç olarak hali hazırda proje açılışlarındaki ertelemelerin olduğu ofis arzında, son gelişmelerle birlikte yaşanan yavaşlamanın ivmesi arttı. 2020 yılı sonunda İstanbul Ofis Pazarı’nda yaklaşık 200 bin metrekare artan arz sonucunda mevcut stokun 6 milyon 500 metrekare seviyesine ulaştığı belirlendi. Buna göre, 2020 yılındaki büyüme yüzde 2 olarak gerçekleşti.
Bankacılar yıl sonuna kadar ofislerine dönecek
Çalışanlar artık ofise dönmek istemiyor
Pandemi sonrası ofisler nasıl olacak?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.