Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bayram tatili için kent dışına çıkmayan İstanbullulara önemli bir uyarı geldi. Uzmanlar, Karadeniz sahillerinde rüzgarlı, dalgalı ve fırtınalı havalarda görülen, her yıl yüzlerce insanın boğularak hayatını kaybetmesine neden olan "rip akıntısı"na karşı vatandaşları uyardı.
İstanbul'da yaşayanların yaz mevsimi boyunca günübirlik tatillerini geçirmek için gittikleri plajlar, sıcaklığın etkisini arttırması ve bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasının ardından en yoğun günlerini yaşıyor.
Bayram tatili öncesinde hazırlıkların tamamlandığı Şile plajlarını 9 günlük tatilde yaklaşık 1,5 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Türkiye'de özellikle Karadeniz sahillerinde görülen, profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçteki "rip akıntısı"na karşı vatandaşların dikkatli olması gerekiyor.
"Rip akıntısı", akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşıyor. Boğulma olayları, açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları neticesinde gerçekleşiyor.
"AKINTININ TERS YÖNÜNE DOĞRU YÜZÜLMEMELİ"
Şile sahilinde 09.00-19.00 saatleri arasında görev yapan cankurtaranlar, "rip akıntısı"na karşı vatandaşları uyarıyor.
Şile Belediyesi Spor Akademisi Yüzme Antrenörü ve Cankurtaran Eğitmeni Muhammet Özcan, rüzgarın yönü ve denizin dip yapısıyla gelişen rip akıntısının halk arasında "çeken akıntı" olarak da adlandırıldığını söyledi.
Dalganın boyu arttığı zaman "rip akıntısı"nın şiddetinin de arttığını ifade eden Özcan, "Rip akıntısının her zaman açığa çeken akıntı olarak bilinmemesi gerekir. Bazı dönemlerde rip akıntısı kıyıya paralel ve çapraz da olabilir. Böyle bir akıntının içinde olan yüzücülerin kesinlikle paniğe kapılmaması lazım. Kişi gitmek istediği yönün tersi bir yöne giderse, açığa doğru sürüklendiğini, yaptığı hareketlerin boş ve zaman kaybı olduğunu hissederse rip akıntısına kapılmış diyebiliriz." dedi.
Rip akıntısına kapılan kişinin yüzebileceğini dile getiren Özcan, şu bilgileri aktardı:
"Kişi sakinse ve yüzebilecek güçteyse akıntının ters yönüne doğru yüzmeye çalışmaması lazım. Çapraz yönlere yüzerse akıntıdan daha rahat çıkabilir. Vatandaşlarımız mutlaka plajlara girişte bulunan uyarı panolarını, ikaz, bayrak ve işaretleri inceleyerek anlamlarını bilmelidir. Güneşin tam tepede olduğu saatlerde suyu kullanmamaları onları sağlığı açısından iyi olacaktır. Aileler, çocuklarını gözlerinin önünden ayırmamalıdır. Yüzmenin püf noktası her zaman aslında sakin kalmak ve doğru kararı verebilmektir."
"KIYIYA YÜZEREK DENİZDEN ÇIKMAK İMKANSIZ"
Ayazma Plajı Cankurtaran Şefi Furkan Mert, rip akıntısına karşı yüzmekle kıyıya varmanın imkansız olduğunu dile getirdi.
Kişi ne kadar iyi yüzerse yüzsün, akıntının buna izin vermeyeceğini ifade eden Mert, "Kişi, yüzdüğü zaman kıyıya varamadığını fark ederse, çeken akıntı bölgesinde olduğunu çok net şekilde anlayabilir." dedi.
Cankurtaran olarak rip akıntısına kapılan bir yüzücüye, jet ski, bot ve can simidi ile müdahale ettiklerini anlatan Mert, şu bilgileri aktardı:
"Eğitimli personelimizle rip akıntısına kapılan yüzücüleri kurtarıyoruz. Rip akıntısının tam ortasına attığımız dikine iplerimiz var. Yüzücülere, rip akıntısının ortasındaki ipleri tutup, kendilerini kıyıya çekmelerini söylüyoruz. Vatandaşlara tavsiyem denizde sırtüstü yatıp, kendilerini bırakmaları ya da çeken akıntı bölgesinin sağına veya soluna doğru yüzmeleri. Akıntı bölgesinden ancak bu şekilde çıkış yapabilirler. Kıyıya yüzerek denizden çıkmak imkansız."
"GEÇEN YIL 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"
Şile Ayazma Plajı'nın kadın cankurtaranlarından Belkıs Pehlivan da boğulma vakasına ilk olarak jet ile gittiklerini, torpille kurtarma kemeriyle vakanın yanına ulaştıklarını söyledi.
Çeken akıntı karşısında kişinin yüzmede zorluk çektiğini vurgulayan Pehlivan, "Çünkü akıntı insanı ya açığa doğru götürür ya da olduğun yerde durursun. Hiçbir şekilde hareket edemezsin. Öyle olduğu zaman zaten boğulma anı yaşanıyor. O şekilde kişi zaten anlıyor. Biz de zaten buradan gözlemlerken anlıyoruz. Rip akıntısına kapılan bir kişi paralel yüzerse bir sıkıntı yaşamaz. Geçen yıl burada 3 bin 800 boğulma vakası oldu. Mesai saati içinde hiç can kaybı yaşamadık. Mesai saati dışında da 5 kişi hayatını kaybetti." ifadelerini kullandı.
rip? dip?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.