BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiİstanbul Yeni Havalimanı bugün açılıyor----

İstanbul Yeni Havalimanı bugün açılıyor

İstanbul Yeni Havalimanı bugün açılıyor
29 Ekim 2018 - 00:10 www.finansgundem.com

Büyüklüğünden altyapısına, güvenlik sistemlerinden mimarisine pek çok alanda dünyaya örnek olacak yeni havalimanının ilk fazı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle bugün hizmete alınacak.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk fazı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açılacak.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul Yeni Havalimanı'nın KDV dahil 26 milyar 140 milyon avroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesini kazanan Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca İstanbul Grand Airport (İGA) ismiyle şirket kuruldu.

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen havalimanının ilk fazının hizmete açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. Havalimanının diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023'e kadar tamamlanacak.

Havalimanının inşaatında dolgu ve sondajla bölgede kurulan onlarca şantiyede, 3 bine yakın ağır iş makinesi çalıştı. Yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığı İstanbul Yeni Havalimanı'nda, 7 gün 24 saat esasına göre olağanüstü bir çalışma sürdürüldü.

Dünyanın en büyüğü olacak
Özel sektörün kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

İstanbul'un kültürel ve mimari birikimini odak noktasına koyan yeni havalimanının master plan çalışmaları için oluşturulan dizayn ekipleri içinde, alanlarında uzman yerli ve yabancı 250'nin üzerinde mimar ve 500'den fazla mühendis çalışıyor.

Açılışına çok sayıda yabancı konuğun da katılması beklenen havalimanının hizmete girmesinin ardından şirket, yıllık KDV dahil 1,1 milyar avro olmak üzere 25 yılda KDV dahil 26 milyar avro kira ödeyecek.

Havalimanı 250 havayolu şirketine hizmet verecek
İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim'de Ankara, 1 Kasım'da Antalya, 2 Kasım'da İzmir'e ilk uçuş gerçekleştirilecek.

İlk yurt dışı uçuş ise 1 Kasım'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve 8 Kasım'da Azerbaycan'a yapılacak.

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek. 350'den fazla destinasyona uçuş gerçekleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.

Havalimanı dünya çapında ödüller aldı
Daha açılmadan birçok alanda ödül alan havalimanının, veri merkezindeki elektrik sistemleri 2N, soğutma sistemleri N+1 yedekli yapıyla dizayn edildi ve Uptime Institute tarafından "Design (Tasarım)" sertifikasıyla sertifikalandırıldı.

Proje ilk ödülünü, hava trafik kontrol kulesi ve teknik binasıyla Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi'nden 2015'te düzenlenen yarışmada aldı.

Pininfarina ve AECOM imzasını taşıyan, Türk-İslam kültürünün ve İstanbul'un kültürel mirasının önemli motiflerinden laleden ilham alınarak yapılan tasarım ödüle layık görüldü.

İngiliz Scott Brownrigg firmasının öncülüğünde Grimshaw, Nordic, Haptic, Fonksiyon ve TAM/Kiklop'un desteğiyle tasarlanan İstanbul Yeni Havalimanı terminal binasına, dünya çapında mimar ve tasarımcıları bir araya getiren Dünya Mimarlık Festivali'nde "Gelecek Projeler-Altyapı" kategorisinde tasarım ödülü verildi.

Ana terminal binası, 1 milyon 300 bin metrekareyle tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası olacak. Ayrıca içindeki yapı ve kültür tamamen Türk mimarisini andırırken çatı, Mimar Sinan'ın eserlerinden esinlenilerek yapıldı. Terminal binasında İstanbul'un Boğaziçi görüntüsünün verileceği duty-free alanı olacak.

İGA tarafından Sosyal Yatırım Programı kapsamında hayata geçirilen "Roman Çocukları Sanatla Eğitime Dokunuyor" projesi, Genç Liderler ve Girişimciler Derneğince Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü'ne layık görüldü.

Havalimanının yapımını üstlenen firma, Türkiye'de havacılık sektöründe ve diğer karşılaştırmalı sektörlerde yenilenen ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi'ni almaya hak kazanan ilk şirket oldu.

Yeni Havalimanı raylı sistemle şehir merkezine bağlanacak
İstanbul Yeni Havalimanı'nın raylı sistemle şehir merkezine bağlanması için bir kolu Gayrettepe, bir kolu da Halkalı tarafına uzanan metro bağlantı çalışmaları devam ediyor. Gayrettepe-Yeni Havalimanı kesiminin öncelikli olarak hizmete alınması hedefleniyor.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın yolcu deneyimi konusunda "dünyanın en önemli havalimanı" haline getirilmesi hedeflenirken, taksi hizmeti için İstanbul 34 No'lu Taksiciler Kooperatifi ile anlaşma imzalandı. Sözleşmeyle yeni bir taksi hizmeti sunulması için pek çok yeni standart belirlendi.

Yeni havalimanı için ortak altyapı kuruldu
Yeni Havalimanı'nda iletişim noktasında Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell iş birliğiyle ortak altyapı kuruldu. Böylece yeni havalimanında cep telefonu, siber altyapı ortak kullanılacak.

İstanbul Yeni Havalimanı'nda bulunan bilişim teknolojileri sisteminin altyapı ve yazılım hizmetlerini sağlamak üzere de İGA Havalimanı İşletmesi AŞ tarafından İGA Bilişim şirketi kuruldu. İGA Bilişim, yerli mühendislerin geliştirdiği milli sistemleri kullanacak.

"Teknoloji üssü gibi hizmet verecek ve dünyanın en akıllı havalimanlarından" biri olacak havalimanı, Türkiye'nin teknolojik kalkınma sürecine de büyük ivme katacak.

Güvenlikte son teknoloji kullanıldı
Güvenliğin üst düzeyde ve son teknolojilerle sağlanacağı yeni havalimanında ilk kez yer radarları kullanılacak.

Hareketlilik 2,5 kilometre mesafeden başlayarak tespit edilecek. 60 metrede bir sabit kameralar, 360 metrede bir PTZ kameralar, 720 metrede bir kurulan termal kameralar ve fiber optik sensörler sayesinde hareketin kaynağı bulunacak. İki farklı istasyonda konuşlanan güvenlik güçleri olay yerine hızla intikal edecek.

Terminal ve otoparklardaki 9 bin akıllı kameraya 8 kusurlu hareket tanımlandı. Bu hareketlerden birini yapanlar anında belirlenecek.

Plaka tanıma sistemlerinin de olduğunu havalimanında, yüz tanıma için altyapı kuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 29 Ekim'de ilk fazı hizmete alınacak İstanbul Yeni Havalimanı böylece büyüklüğünden altyapısına, güvenlik sistemlerinden mimarisine kadar pek çok alanda dünyaya örnek olacak.

Ayrıca yıl sonuna kadar İstanbul Yeni Havalimanı'ndan şehir merkezine toplu taşıma ücretlerinde yüzde 50 indirime gidilecek, havalimanı otoparkı da ücretsiz kullanılabilecek.

Açılış törenine çok sayıda devlet başkanı katılacak
Açılışa, Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Prof. Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı (Başbakan) Dr. Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve İletişimden Sorumlu Bakanı, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani (heyet başkanı), İran Dışişleri Bakanı Dr. Muhammed Cevad Zarif (heyet başkanı), Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katılacak.

Açılışta, ayrıca birçok ülkenin ulaştırma bakanları ile konuk devlet ve hükümet başkanlarına eşlik edecek dışişleri bakanları da yer alacak.

İSMİNİ ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Hürriyet'teki habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün açılışını yapacağı İstanbul Yeni Havalimanı’nda Cumhuriyet Resepsiyonu verecek. Erdoğan’ın yeni havalimanının merakla beklenen ismini de törende açıklaması bekleniyor. Erdoğan, 50’den fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Üçüncü Havalimanı’nın açılışını yapacak. Havalimanının ilk fazının açılış töreni saat 16.00’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başlayacak. Konuşmaların ardından Erdoğan, konuklarla birlikte havalimanının açılış kurdelesini kesecek. Erdoğan’ın açılış töreninde Yeni Havalimanı’nın merakla beklenen ismini de açıklaması planlanıyor.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ...29 Ekim 2018 23:36

    81 ile 81 kucuk 25-45 kişilik uçakların kalkıp-inebileceği küçük çaplı hava limanları yapılsa çok daha güzel olurdu. istanbul yeterlidi bence, var olan havalimanı kapasitesi arttırılsa zaten karşılardı. bukadar büyük havalimanına hiç gerek yoktu. israfdır bu. hem diper illerin gereksinimleri halen mevcut giderilmemişte olsu. eskisi eyterli sadece kapasite arttırılmalıdı. 560milyar usd boş varkende gerek yoktu.

  • sevgilimiz29 Ekim 2018 12:10

    en büyük Türk ATATÜRK. gelmiş geçmiş en büyük Lider. her ülkenin keşke bizimde O'nun gibi Liderlimiz olsun dediği Ulu Önder. ve istimi silmeye çalışanlar adı stadlarda havaalanlarında geçtiği için yıkıp yeniden yapılan ismi kaldırılan Başbuğumuz.

  • Mahmut29 Ekim 2018 11:37

    İngiliz mimarlar kapkara ve gri renkler seçerek iç karartan bir mimari spektrumu yapmasalar daha iyi olurdu

  • Hale29 Ekim 2018 07:27

    Doğa katliamına hazır olun. Terkos gölünün etrafı ranta açılıyor. 10 sene sonra terkos pislik olacak içme suyu olamayacak

  • Yazık29 Ekim 2018 07:24

    Dünyanın en büyük israfı. Hazırdaki havaalanını sırf adı Atatürk diye yıkıp yenisini yaparak istanbulun kuzeyini ranta açmak.

  • Hakan29 Ekim 2018 07:11

    İstemezükçü zihniyetin neyine havalimanı, yorumculardan biride yazmış hiç bir kuvvet o havalimanını kullandırtamaz bana diye, kardeşim sen arabayla seyahat etmeye devam et ama sizleri iyi biliyor bu millet muhaliflik yaparsınız sonra da bal gibi de kullanırsınız o havalimanını,

  • Ahmet29 Ekim 2018 07:05

    Türkiye'mize hayırlı uğurlu olsun inşallah,

  • Lale29 Ekim 2018 06:42

    Allah İngiliz mimarlardan razı olsun iyi tasarlamislar

  • Mustafa Kemal 28 Ekim 2018 23:58

    Ey AKP saklabani ben devletten internette yazmak icin zarfla para almiyorum. Seninki saklabanlar oy verdigi icin bu ulke boyle. Ac bak bakalim Londra da City Airport nerede? Sehrin icindemi? Hangi ilerizekali baska bir drvlet goster calisan Havalimanini kapatsin? Yiye yiye biteremediniz bu ulkeyi. Amma az kaldi sizin gibi trollere bile bile zarfla dagitilacak para kalmadi? 3 tane daha Havalimani yapin 100 km uzaga hatta 80 milyon topragi kazsin sonra kapatsin. Olu yatirim o havalimani oraya Devletin verdigi yolcu garantilerini bu vatan evlatlari vergileri ile odeyecek sizin gibi zarfla odeme yapilan şakşakcilar degil

  • 1Borsacı28 Ekim 2018 21:13

    Esas olarak transit ve dış ticaret için kullanılır. Vatandaşın uçağa binecek parası yok şu sıralar. Transit başarılı olur ise hızla büyüt. Zamanında Zürih'den aktarmalı Amsterdam uçmuştum, bavulları kaybettiler, döneceğim zaman ortaya çıktı. THY sürekli Zürih'e uçuyor, Swiss Air de oradan Avrupa şehirlerine taşıyordu. Şimdi Yeni Hava Limanı transfer merkezi olur.

  • alf28 Ekim 2018 20:56

    muthis bir proje, birazdaha borç alip ankara, izmir, antalya’tada yapaliyiz.

  • Mustafa Kemal28 Ekim 2018 20:34

    Orayi kullanirsam namerdim. Sehrin ortasinda gayet guzel havalimanini sen kapat. Minumum 2 saat uzaga bir havalimani yap. Ulasmak icin 300 tl taksi parasi gereksin. Sonunda bu havalimani da mutahit geri odemelrini de Yavuz Sultan selim koprusu gibi halka cakacaklar. Calisin Turk koleleri vergilerinizi kesip daha 5 milyon suriyeli ye bakcaz yeni yapilacak kopruleri kokunden hepinize turlu uckagit yontemlerle satacaklar. 1 Yavuz Sultan Selim koprusunu mevcut koprulerin 143 kati bedelle mutahitlere yandaslara havale edip sonra gecen olmuyo diye devlet garantisi adi altinda verdikleri sozu Sizin vergilerinizle odetecekler oduyorlar. Nasilsa vergiler nereye gidiyor bilmiyorsunuz calisin odeyin Ak Partiye. Hamdolsun egonomi şok eyi.

  • güldürme beni28 Ekim 2018 23:28

    Mert misin, namert misin bilemem ama kör cahil olduğun kesin. Dünyanın neresinde şehrin merkezinde havalimanı var ki sen bununla övünüyorsun?

  • Gürcan 28 Ekim 2018 20:27

    Büyük kompleks ve zor bir proje ileride bazı aksaklıklar olabilir bu projeyi ve başarıyı gölgelemez fizibilitesi ve işletmecilikse ayrı bir konu emeği geçenleri tebrik ederim

  • Damat ferit28 Ekim 2018 20:25

    Millet geçim derdinde bunlar gösteriş peşinde...Çokta umurumdaydı haa...

  • Ww28 Ekim 2018 17:30

    Almanya bizi kiskanir simdi :))