Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Global resesyonun yanı sıra Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin savaşları da İstanbul’da Laleli, Merter ve Osmanbey gibi bölgelerden yapılan ticareti vurdu. Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, bölgelerde boşaltılmış ve kiralık dükkan sayısında artış yaşanırken bazı firmalar ise büyük metrekareli dükkanlarını küçültmeye gidiyor. Laleli başta olmak üzere diğer tekstil ve konfeksiyon merkezlerinde ticaretin yüzde 50 ila 60 oranında düşüş gösterdiğini kaydeden Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, kiralar ve ağır masraf kalemleri karşısında Laleli’de dükkan boşaltmaların başladığını kaydetti.
Bunun yanında ülkenin içinde bulunduğu enflasyon ortamı, enerji giderleri ve işçilik ücretleri de eklendiğinde bölgede iş yapanların ayakta kalmakta zorlandığını söyleyen Eyyüpkoca, “İyice düşen işler yüzünden bölge esnafı arık dükkan kiralarını ödeyemez hale geldi. Bunun doğal sonucu da kapanmalar. Bu sadece Laleli’de değil Merter, Osmanbey ve Bayrampaşa’da da durum aynı” dedi.
Savaş alımları düşürdü
Öteden beridir özellikle deri konfeksiyonda Rusya’ya yapılan bavul ticaretiyle anılan Laleli’de, Ukrayna-Rusya savaşının yankıları derinden hissedilmeye başladı. Savaşın hala devam etmesiyle organize perakende satışlarında da ciddi düşüşler yaşandığına işaret eden LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, “Dünyada da kişi başına düşen harcamalarda çok ciddi anlamda düşüş var.
Rusya’da maalesef bu düşüş daha fazla yaşanıyor. Savaşın ne zaman duracağına dair herhangi bir öngörünün olmaması da bunu etkiliyor. Yine özellikle bizim Rusya’yla olan uçuşlarda ambargodan dolayı çok ciddi anlamda sıkıntılar var. Rusya’dan dünyaya bağlanmak isteyen herkes Türkiye’yi kullanıyor. Dolayısıyla bundan kaynaklı uçaklarla ilgili de sefer sıkıntıları var” diye konuştu.
Tüm bu sorunların global resesyonla birleşince ekonomik krizin etkisinin çok daha ağır hissedilmeye başladığını söyleyen Eyyüpkoca, “Rusya ile daha önce uçak krizi yaşamıştık ama bu sadece o ülke özelinde ticarette yavaşlamaya neden olmuştu. Bugün ise durum öyle değil” dedi. Rusya’yla beraber bütün ihracat bölgelerinde krizin başladığını ifade eden Eyyüpkoca, “Bölgemizde İran, Libya ve Lübnan pazarları tedirginlik yaşıyor.
İsrail’in de sağa-sola saldırıyor olması, Körfez ülkelerinde tedirginliğe yol açıyor. Bölgede kaygı ve endişelerin hepsi devam ediyor. Rusya Savaşı’nın etkisi ile de Polonya, Romanya ve Moldova pazarı olumsuz etkileniyor. Bütün bunların etkisiyle ticarette gözle görülür ve hissedilebilir bir kriz söz konusu. Bunlar hepsi bir araya geldiğinde ise Laleli ve diğer bölgelerde dükkan boşaltmaları gayet doğal hale geliyor” yorumunu yaptı.
Atölyeler kapanmaya başladı
Bölgede tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik faaliyet gösteren atölyelerde de kapanmalar başladı. Sektör temsilcileri, atölyelerde kapanmaların yaklaşık yüzde 20 civarında olduğunu, yüksek sayıda işçi çalıştıran firmaların ise işçi çıkararak küçülmeye gittiğini belirtiyor. Bazı üreticilerin de üretimini İstanbul dışında, uzak yerlere taşımaya başladığı ifade ediliyor.
Türkiye’nin konfeksiyon ihracatında yüzde 20‘ye yakın bir düşüş yaşandığına işaret eden Eyyüpkoca, yolcu beraberinde bölgeden yapılan ticarette de yüzde 60 civarında bir düşüş olduğunu kaydetti. Rusya’ya yapılan resmi ihracat verilerinde tonaj olarak yaşanan artışı yetersiz bir oran olarak yorumlayan Eyyüpkoca, “Ülkenin içinde bulunduğu kriz ve bütün dünyanın kapalı olduğu bir dönemde bu artış çok önemli değil.
Küresel ihracattan aldığımız pay yüzde 1.06 seviyesine yükseldi
Rusya'nın ihracatında yuanın payı arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.