Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
The Economist’in araştırma ve analiz bölümü olan Economist Araştırma Birimi’nin (EIU) ‘Dünyanın En Pahalı Şehirleri’ araştırmasının 2022 verileri yayımlandı.
Buna göre New York ve Singapur dünyanın en pahalı şehirleri oldu. Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul da yaşam maliyetinin en yüksek olduğu şehirler arasında yerini aldı.
BÜYÜK ŞEHİRLERDE YAŞAMANIN MALİYETİ YÜZDE 8,1 ARTTI
Economist’in ‘Dünya Çapında Yaşam Maliyeti’ raporuna göre, dünyanın 172 büyük şehrinde yaşamanın maliyeti geçen yıla göre ortalama yüzde 8,1 arttı. Bu artışta Ukrayna’daki savaş, enerji krizi ve tedarik zinciri sorunları gibi faktörler etkili oldu.
Sözcü'de yer alan habere göre, geçen yıl sıralamada birinci olan Tel Aviv, bu yıl birinciliği paylaşan New York ve Singapur’un ardından üçüncü sıraya gerilerken bu şehirlerin ardından Hong Kong ve Los Angeles geldi. Asya şehirlerindeki fiyat artışları dünyanın geri kalanına göre sınırlı kalarak yüzde 4,5 oldu.
LİSTEDE İSTANBUL'DA VAR
Raporda İstanbul, Buenos Aires ve Tahran’ın aralarında bulunduğu şehirlerin aşırı yüksek enflasyondan mustarip olduğu belirtildi. EIU araştırmasına göre, fiyatlar geçen yıldan bu yana yerel para birimi bazında İstanbul’da yüzde 86, Buenos Aires’te yüzde 64 ve Tahran’da yüzde 57 arttı.
Öte yandan kur düşüşlerinin ithal petrolü çok pahalı hale getirdiği İstanbul ve Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da yerel para birimi bazında akaryakıt fiyatlarının sırasıyla yüzde 148 ve yüzde 189 oranında arttığı belirtildi.
EN YÜKSEK ENFLASYON KARAKAS’TA GERÇEKLEŞTİ
En yüksek enflasyon, fiyatların geçen yıldan bu yana yerel para birimi bazında yüzde 132 arttığı Venezuela Karakas’ta gerçekleşti. Venezuela şehirleri aşırı yüksek enflasyon nedeniyle küresel ortalamanın dışında tutuldu.
Raporda büyük şehirlerde en çok pahalanan ürünün yüzde 22 ile akaryakıt olduğu belirtildi. Elektrik ve temel ev eşyaları da en çok zamlanan ürünler oldu. Eğlence hizmetlerinin fiyatları, talep düşüklüğü nedeniyle ise küresel olarak geriledi.
DÜNYANIN EN PAHALI 10 ŞEHRİ
Dünyanın en pahalı 10 kenti şöyle oldu:
1- Singapur, Singapur – New York, ABD
3- Tel Aviv, İsrail
4- Hong Kong, Çin
5- Los Angeles, ABD
6- Zürih, İsviçre
7- Cenevre, İsviçre
9- Paris, Fransa
10- Kopenhag, Danimarka – Sidney, Avustralya
SON 20 YILIN EN GÜÇLÜ ARTIŞI
EIU yaşam maliyeti araştırmasından sorumlu yöneticisi Upasana Dutt konu ile ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Ukrayna’daki savaş, Rusya’ya yönelik Batı yaptırımları, Çin’in sıfır covid politikası ve artan faiz oranları; döviz kuru değişimleriyle tedarik zinciri sorunlarını birleştirdi. Bu da tüm dünyada yaşam maliyeti krizine neden oldu.
Bu gelişmelerin etkisini bu yılki endekste görebiliriz. Anketimizde yer alan 172 şehirdeki ortalama fiyat artışı, dijital verilere sahip olduğumuz son 20 yılda gördüğümüz en güçlü artış.”
Çalışmadan elde edilen diğer önemli bulgular ise şöyle:
Suriye’nin başkenti Şam ve Libya’nın başkenti Trablus dünyanın en ucuz şehirleri.
San Francisco geçen yıl bulunduğu yirmidördüncü sıradan sekizinci sıraya sıçradı.
Çin’in en pahalı altı şehri sıralamada yükseldi ve Şangay ilk 20’ye girdi.
Güçlü ihracatın Avustralya dolarını canlandırmasıyla Sidney ilk 10’a girdi.
Yüksek yatırım potansiyeli bulunan 30 şehir: İstanbul kaçıncı sırada?
İşte, Rus yatırımcıların en sevdiği Türk şehirleri
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.