Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TUVİMER Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, İstanbul Boğazı'nda tapulandırılabilir ve işlevlendirilerek piyasa arzına açılabilir gayrimenkullere ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
Altun, "TUVİMER İstanbul Değer Haritası" çalışmasının 4'üncü raporunda çarpıcı sonuçlar elde ettiklerini belirterek, ilk kez 1983 Boğaz Yasası'yla sınırları çizilen Boğaziçi'nde 114 milyon 453 bin metrekare arazi bulunduğunu, söz konusu arazinin yüzde 6'sının şehir merkezinde, yüzde 41'inin ön görünümde, yüzde 12'sinin geri görünümde, yüzde 41'inin de kırsal kesimde kaldığını bildirdi.
METREKARE BİRİM FİYATLARI 9 BİN 500 TL
"Boğaziçi" diye bilinen İstanbul'un boğaz bölgesinde ön ve arka görünümde bulunan toplam yapı alanının 53 milyon 255 bin metrekare olduğunu kaydeden Altun, iş yeri ve konutları içeren bu yapıların ortalama metrekare fiyatının 9 bin 500 lira olduğunu söyledi.
Altun, yapı stoku açısından Anadolu Yakası ile Avrupa Yakası arasında 7 milyon metrekarelik bir fark bulunduğunu, toplam yapı alanının Anadolu Yakası'nda yaklaşık 23 milyon 33 bin metrekare, Avrupa Yakası'nda ise yaklaşık 30 milyon 222 bin metrekare olduğunu bildirdi.
Altun, Anadolu Yakası'nda ortalama metrekare fiyatlarının 7 bin 500 lira olduğunu, Avrupa Yakası'nda ise bu rakamın 10 bin liranın üzerine çıktığını kaydetti.
"İSTANBUL BOĞAZI'NDA 95 BİN BİNA, 660 YALI VAR"
İshak Kurtuluş Altun, 95 bin binanın olduğu Boğaziçi'nde yapıların toplam değerinin 550 milyar lira olduğunu, bu rakama anıtların ve paha biçilemez yapıların dahil edilmediğini, Boğaz'da tespit edilen 660 yalının da rakamın içerisinde yer almadığını söyledi.
Boğaz kenarında 366 tanesi birinci, ikinci veya üçüncü derecede tarihi niteliğe sahip olmak üzere toplam 660 yalı bulunduğunu bildiren Altun, 660 yalının toplam değerinin 17 milyar dolar olduğunu, bu rakamın da ortalama 60 milyar liraya tekabül ettiğini bildirdi.
"EN DEĞERLİ İLÇE BEŞİKTAŞ"
TUVİMER Genel Müdürü Altun, Boğaziçi'nde konutların ortalama metrekare fiyatının en yüksek olduğu ilçelerin başında 16 bin 500 lira ile Beşiktaş'ın geldiğini belirterek, Beşiktaş'ı 13 bin 500 lira ile Sarıyer, 9 bin lira ile Beykoz ve 8 bin 500 lira ile Üsküdar'ın izlediğini söyledi.
Metrekare fiyatı en yüksek mahallelerin Vaniköy, Bebek, Beylerbeyi, Rumelihisarı, Yeniköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Ortaköy, Pınar, Mirgün ve İstinye, en düşük mahallelerin ise Tokatköy, Ferah, Bahçelievler, Kısıklı, Çamlıbahçe ve Yavuztürk olduğunu belirten Altun, Boğaz'da en değerli mahallelerde metrekare fiyatlarının 100 bin liraya kadar çıkabildiğini anlattı.
Söz konusu rakama Boğaz'da tespit edilen 660 yalının 17 milyar dolarlık değeri de dahil edildiğinde Boğaziçi'ndeki yapıların toplam değeri 610 milyar liraya ulaşıyor.+
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.