İŞSİZLİK, SİGORTA İLE KORKULU RÜYA DEĞİL
Global ekonomik krizle birlikte çalışanları işsizlik korkusu sararken, tüketicilerin değişen ihtiyaçları nedeniyle ürün portföylerini yeniden yapılandırmaya başlayan sigorta şirketleri işsizlik sigortalarına odaklandı. Son dönemde tüketiciler tarafından ilgi görmeye başlayan işsizlik...
Dünyada yaşanan global ekonomik krizin etkisiyle gitgide artan işsizlik oranı, işsizlik sigortalarına olan talebi canlandırdı. Tüketicilerin ihtiyaçlarında yaşanan değişimler sonucunda sigorta şirketleri ürün portföylerini yeniden yapılandırmaya başladı. Daha önce tüketiciler tarafından pek bilinmeyen işsizlik sigortaları, şimdilerde sigorta şirketlerinin üzerine odaklandığı konulardan biri oldu. İşsizlik sigortaları konusundaki faaliyetlerini sorduğumuz şirket yöneticileri, bu poliçelerle hangi teminatları verdiklerini anlattı. Birbirinden farklı işsizlik sigortası poliçeleri olduğunu ifade eden yöneticiler, bu poliçeler arasında en çok talep görenlerinse, bankaların da teşvikiyle araç ve bireysel kredi kullanılırken yaptırılan poliçeler olduğunu belirttiler. Geçici işsizlik, geçici iş görmezlik, tehlikeli hastalık gibi pek çok teminatın satın alınabildiği poliçelerin her geçen gün daha da geliştirildiğini söyleyen sektör temsilcileri, işsizlik sigortalarını sektör için yeni ve iyi kullanılması gereken bir pazar olarak değerlendirdiler.
SİGORTAYA OLAN GÜVEN ARTIYOR
Ekonomik kriz dönemlerinde bireylerin en çok korktuğu risklerin başında işsiz kalmanın geldiğini ifade eden yöneticiler, işsizlik sigortalarının çok dikkat çektiği ve Türkiyede henüz istenen seviyeye gelmeyen sigorta bilincinin oluşmasına ciddi katkı sağladığı konusunda hemfikirler. Tüketicilerin işsizlik korkusu yaşadığı bu dönemde işsizlik sigortalarının koruma özelliği taşıyan bir ürün olması nedeniyle ilgi gördüğünü ifade eden yöneticiler, Türk sigorta sektörü için yeni bir pazar olarak gördükleri işsizlik sigortalarının iyi değerlendirilmesi gerektiği görüşündeler.
**
TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay:
Farklı işsizlik sigortası poliçeleri mevcut
TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Şubat 2008 tarihinde yürürlüğe giren Borç Ödeme Sigortası Genel Şartları uyarınca, işsiz kalma, kaza veya hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik hallerinin gerçekleşmesi sonucu, sigortalının poliçede belirtilen ve sözleşmeye istinaden yapması gereken ödemelerini azami tazminat tutarı ve süresi ile sınırlı olmak üzere teminat altına aldığını ifade etti. Borç Ödeme Sigortasının iki ayrı risk için teminat verdiğini kaydeden Tunçay, Bunlardan biri sigortalının geçici olarak iş göremez hale gelmesi durumunda sözleşmeye istinaden yapması gereken ödemelerin karşılandığı geçici iş görmezlik teminatı, diğeri de sigortalının işsiz kalması durumunda sözleşmeye istinaden yapması gereken ödemelerin karşılandığı işsizlik teminatıdır şeklinde konuştu.
Kamuoyunda işsizlik sigortası olarak da bilinen bu teminat kapsamında sigortalının işsiz kalması halinde, azami tazminat süresi ve azami tazminat tutarı ile sınırlı olmak kaydıyla, sigortalı yeni bir işe başlayana kadar işsizliğin devam ettiği her bir tam ay için aylık tazminat tutarı kadar ödeme yapıldığını belirten Tunçay şunları söyledi: Bir aydan eksik süreler için, her bir gün başına aylık tazminat tutarının 1/30una eşit bir tutar hesap edilir ve ödenir. Küresel mali kriz nedeniyle eleman çıkarmaların daha fazla gündeme gelmesi ile birlikte, hem çalışanlar hem de kredi veren finans şirketleri tarafından yoğun ilgi gösterilen işsizlik sigortasında amaç, hem sigortalının mevcut hayat standardını daha uzun süre sürdürebilmesini sağlamak, hem de finansman şirketinin kredi geri ödeme riskini azaltmaktır.
İşsizlik sigortasında farklı tipte poliçelerin mevcut olduğuna dikkat çeken Tunçay şöyle devam etti: En çok talep gören işsizlik sigortası ürünü, bankaların da teşviki nedeniyle bireysel krediler ve araç kredileri kullanılırken yaptırılan poliçelerdir. Sigorta şirketi, sigortalı işsiz kaldığında, poliçede belirtilen dönem boyunca kredi ödemelerini yapmaktadır. Bunun dışında sabit ödemeler ya da kredi kartı ödemeleri için yaptırılan ve işsizlik durumunda sigortalının telefon, elektrik, su gibi aylık sabit ödemlerinin karşılandığı ya da kredi kartı borçlarının ödendiği bir ürün de vardır. Bu sigorta dalında sigortalının en fazla teminat altına aldığı sigortalardan biri de gelir güvencesi sigortası adı verilen üründür. Bu poliçede işsizlik durumunda sigortalı maaşı tutarındaki ödemeyi poliçede belirtilen vade kadar almaya devam etmektedir. Diğer sigorta ürünlerine göre nispeten yeni olan bu teminat büyük oranda hayat sigorta şirketleri tarafından ek teminat olarak sunulmaktadır. Bu nedenle gerek prim üretimleri gerekse poliçe sayıları hayat sigortaları içinde yer aldığından şu an için istatistikî bilgiler gönderilememektedir.
YURTDIŞI UYGULAMALARI
Ülkemizde sunulan bu teminatın yurt dışındaki uygulamalarına ilişkin bilgileri paylaşan Tunçay, işsizlik sigortalarının esas olarak kredi kullanan kişileri korumaya yönelik ürünler olup, teminat altına alınan risk kredi taksitlerinin geçici olarak ödenememesi ve bu nedenle ipoteğin paraya çevrilmesi olduğunu kaydetti. Tunçay şöyle devam etti: Kredi kullanan kişinin işsiz kalması, hastalanması veya bir kaza geçirmesi gibi nedenlerle gelirinde geçici bir süre için azalma olması durumunda kredi taksitlerini ödemesi mümkün olmayacaktır. Bu gibi durumlarda bu sigorta devreye girmektedir. Kredi alan kişinin işini kaybetmesi veya serbest meslek faaliyetinde bulunamaması nedeniyle oluşacak risklere karşı teminat veren bu sigortada her türlü işsiz kalma hali kapsanmamaktadır. Genellikle sigorta sözleşmesi yapılırken sigortalı tarafından bilinen veya bilinmesi gereken nedenlere bağlı işsizlik süreleri ile poliçede belirtilen bekleme süreleri içersinde sigortalıya bildirimi yapılan işten çıkarmalar sigorta teminatı kapsamı dışındadır. Ayrıca poliçede belirtilen bir süreden (genellikle 6 ay) daha az süreli bir çalışmayı takip eden işsizlik süreleri sigortalının istifa etmesi veya işverenle anlaşarak işten çıkartılması gibi haller de sigorta teminatı kapsamı dışındadır.
KÃR KAYBI SİGORTALARININ GENEL ŞARTLARI
Şubat 2009 tarihinde güncellenen Yangına Bağlı Kar Kaybı Sigortası Genel Şartları hakkında da konuşan Tunçay, şu bilgileri verdi: Bir ticari faaliyetin yürütülmesinde kullanılan taşınır ve taşınmaz değerlerde, yangın sigorta sözleşmesi kapsamında teminat altına alınan risklerin gerçekleşmesi ile ortaya çıkan hasar ve kayıplar sonucunda ticari faaliyetin aksaması veya durması nedeniyle oluşan kar kayıpları, sigortacı tarafından poliçede belirtilen sigorta bedeline kadar teminat altına alınmıştır. Bu sigorta ile kar kaybı teminatı verilecek durumlar, ilgili yangın sigorta sözleşmesinde teminat altına alınmış olan haller arasından, sigorta ettiren ile sigortacı tarafından serbestçe kararlaştırılır.
**
Allianz Sigorta Satış ve Pazarlama Direktörü Arif Aytekin:
Ürün portföyümüzü
geliştiriyoruz
Allianz Sigorta Satış ve Pazarlama Direktörü Arif Aytekin, işsizlik oranındaki aylık yüzde 10 â 12 civarındaki artışa paralel olarak işsizlik sigortası ürünlerine talebin de arttığını söyledi. Allianz olarak banka ve finansal kuruluşlarda kredi kullanan müşterilere sunmak üzere borç geri ödeme sigortasını geliştirdik. Bu ürünle kredi kullanan kişiyi ve krediyi, hem ölüm hem de istem dışı işsizlik riskine karşı koruma altına alıyoruz. Ayrıca istem dışı işsiz kalınması durumunda kredi kartı borçlarını teminat altına alan bir ürünümüz de mevcut. Bu ürünlerimizi işbirliği içinde olduğumuz kurumlar üzerinden satıyor, belli dönemlerde de kampanyalar gerçekleştiriyoruz diyen Aytekin, müşteri taleplerine istinaden borç geri ödeme sigortaları ürün portföylerini geliştirmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.
İşsizlik sigortası poliçeleriyle verdikleri teminatlardan söz eden Aytekin, Borç geri ödeme sigortasında, vefat ile tam ve daimi maluliyet teminatının yanı sıra kişilerin meslek gruplarına göre ek teminatlar da veriyoruz. Bordrolu çalışanlara geçici işsizlik, serbest meslek sahibi ve devlet memurlarına kaza ve hastalık sonucu geçici iş görmezlik, emekli ve ev hanımı gibi çalışmayan kişilere ise tehlikeli hastalıklar teminatı veriyoruz. Ürün fiyatlaması, kredi tutarı ve vade gibi kriterlere göre değişkenlik gösteriyor, standart bir fiyat vermek mümkün değil dedi.
SİGORTAYA BAKIŞ DEĞİŞİYOR
Her ürün gibi sigorta ürünlerinin de insanların ihtiyaçları doğrultusunda çeşitlenip şekillendiğini belirten Aytekin şunları söyledi: Hayatımızda olası riskler arttıkça sigortanın da önemi artıyor. İnsanlarımızda da buna paralel olarak sigorta bilinci gelişiyor, sigortaya bakış olumlu yönde değişiyor. Dolayısıyla sektörde son yıllarda hızlı bir gelişim ve değişim yaşanıyor. Biz de bu değişimin öncülerinden biri olarak müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini iyi analiz edip, onları kriz zamanında bile yalnız bırakmıyoruz. Konjonktürel gelişmeler karşısında müşterilerimizin karşı karşıya kaldığı riskleri teminat altına alıp paylaşıyoruz.
**
Başak Groupama Emeklilik Pazarlama ve Geliştirme
Genel Müdür Yardımcısı Philippe Giraudeau:
Devletin sunduğu imkanlar
yetersiz kalıyor
İşsizlik sigortası konusunda ilk çalışmayı yapan şirketlerden biri olduklarını söyleyen Giraudeau, 2007 yılında özel bir bankanın tüketici kredisi satışlarında kullanılmak üzere böyle bir ürün çıkardık ancak strateji değişikliği gereği, satışını yapmadık. Şimdi birlikte çalıştığımız bankalardan ve müşterilerimizden bireysel olarak gelen talepler doğrultusunda teminatları daha kapsamlı, fiyatları tüketici için daha uygun bir işsizlik sigortası ürünü üzerine çalıştık ve çalışmalarını son aşamaya getirdik dedi.
Devletin verdiği işsizlik sigortası fonunun yürürlüğe girdiği 2000 yılından beri büyüdüğünü ifade eden Philippe Giraudeau, yapılan aylık ödemelerin net asgari ücreti geçemediğini ve işsiz bir kişinin aylık masrafını bile karşılayamadığını bu nedenle niteliklerine uygun bir iş aramasının zorlaştığını söyledi. Giraudeau sözlerini şöyle sürdürdü: Dahası, son 3 yıl süresince aralıksız çalışmış olanlardan kendi kusurları haricinde bir sebepten dolayı işsiz kalanlar, ancak 10 ay boyunca işsizlik maaşından yararlanabilmekteler. Durum böyle olunca yaklaşık 3 milyon işsizden sadece 250 bini fondan yararlanabilmiş ve fonda 9 sene zarfında 40 milyar TL birikmiştir. Biriken kredi kartı borçları ve krizin ağırlaştırdığı yaşam koşulları nedeniyle bankalar ve sigorta şirketleri, işbirliğine giderek özel işsizlik sigortası hizmeti sunmaya başladılar. Kişi işsiz kaldığında bankalar kredi taksitlerini veya kredi kartı borçlarını sigorta ile karşılarken; sigorta şirketleri de fatura ödemelerini karşılayan işsizlik sigortası teminatlarını önermeye başladılar. Bu şartlar çerçevesinde, hem devletin sigortalıya sağladığından daha fazla tutarlar ödenmekte, hem de söz konusu tutarların ödeme koşulları devletinkine nazaran daha hafif olmaktadır. Örneğin yıllık poliçe aldığınızda size en az 6 aylık ödeme yapılmaktadır. Bunun için de genelde poliçe süresinden önceki 6 ay boyunca çalışmış olmanız istenmekte. İŞKUR sigortasında ise 6 aylık ödemeyi alabilmeniz için son 3 yılda en az 600 günlük priminiz bulunması gerekmektedir.
**
Anadolu Hayat Emeklilik
Genel Müdür Yardımcısı Afşin Oğuz:
İşsizlik sigortaları yeni bir Pazar
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Afşin Oğuz, global ekonomik krizin etkilerini artırmasıyla birlikte değişen koşullara bağlı olarak, müşteri ihtiyaçlarına zamanında cevap verilebilmek için ürün portföylerinin yeniden yapılandırılmasının, şirketlerin üzerine odaklanması gereken önemli bir konu olduğunu kaydetti. Bu çerçevede Kasım 2008 itibariyle bireysel kredilere endeksli hayat sigortalarımıza ölüm teminatının yanı sıra, tam ve kalıcı sakatlık teminatı ile işsizlik teminatını da içeren Kredi Destek Sigortasını ekledik diyen Oğuz, önümüzdeki dönemde kredi kartı borçlarını teminat altına alan, işsizlik teminatını da içeren Kredi Kartı Destek Sigortasını müşterilerin hizmetine sunmayı planladıklarını ifade etti. Oğuz, bireysel emeklilik katkı payı ödemelerini ve bireylerin maruz kalabileceği gelir kayıplarını teminat altına alacak iki yeni ürünü de Anadolu Hayat Emeklilik portföyüne eklemek için çalışmalara devam ettiklerini ekledi.
SEKTÖRE OLAN GÜVENİN PEKİŞMESİNİ SAĞLAYACAK
İşsizlik sigortası ürünlerinin, Türkiye İş Bankasından konut, tüketici ve taşıt kredisi kullanan müşterilere Kredi Destek Sigortası adı altında sunulduğunu belirten Oğuz, Kredi Destek Sigortası, ölüm, tam ve kalıcı sakatlık ve işsizlik olmak üzere 3 ayrı teminatı içeriyor. İşsizlik teminatı, sigortalının istihdam durumuna göre farklılık gösteren koşullarda veriliyor. Teminatlara karşılık gelen primler kredi süresi, kredi tutarı, kredi faizi ve bunun gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık göstermekte dedi.
İşsizlik sigortası gibi korumaya yönelik ürünler kapsamında, hayatın birçok aşamasında hem kendimizin hem de sevdiklerimizin maruz kalabileceği finansal riskleri teminat altına almaya yönelik farklı teminatlar sunulduğunu ifade eden Afşin Oğuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: Bu ürünlerle, bireylerin istenmeyen ve beklenmedik bir olumsuz durumla karşılaşmaları halinde, kredi kartı ödemelerinin ve kredi borçlarının teminat altına alınması mümkün olmakta. Dolayısıyla bu ürünler öncelikle bireyleri koruma amacına hizmet ettikleri için büyük öneme sahip. Bireylerin karşı karşıya kaldıkları bu riskleri koruma altına alacak sigorta ürünleri hakkında tam bilgi sahibi olmaları, sigortaya olan talebin artmasını ve sigorta sektörüne olan güvenin pekişmesini sağlayacaktır. Özellikle kriz dönemlerinde farkındalığı artan işsizlik riskinin teminat altına alınıyor olması, söz konusu dönemlerde sigorta bilincinin daha da yaygınlaşmasına katkıda bulunuyor. Bu ürünler, bireylerin çalışma döneminde en yoğun maruz kaldıkları risk olan işsizlik durumunun sebep olabileceği yaşam standartlarındaki iniş çıkışları yumuşatarak, gelecek kaygılarının önlenmesine katkıda bulunacaktır. Daha önce sadece ölüm teminatlarını içeren hayat sigortalarının bulunduğu pazara maluliyet ve işsizlik ürünlerinin eklenmesi, sigorta sektörü için yeni ve büyük bir pazarın oluşmasına neden oldu.
**
Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek:
İşsizliğin olumsuz etkilerini azaltıyoruz
Son dönemde dünya finans piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmelerin Türkiye ekonomisine yansıması neticesinde ülkemizde işsizlik oranında gözlenen artışa değinen Ajlan Sözütek, işsizlik sonucunda bireylerin karşılaşabileceği sorunların karşılanabilmesi ve olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi için sektörde işsizlik teminatı içeren ürünlerin hayata geçirildiğini söyledi. Şirket olarak artan ihtiyacı karşılamak üzere özellikle işsizlik teminatı içeren hayat sigortası ürünleri tasarladıklarını belirten Sözütek Ürünlerimizi gelişen pazar koşulları, yapısal değişiklikler ve değişen müşteri ihtiyaçları doğrultusunda sürekli olarak geliştirmekteyiz dedi.
İşsizlik teminatlı ürünlerinin bordrolu çalışanlara işsizlik güvencesi sağlamanın yanı sıra, ürün içerisindeki değişken teminat yapısı sayesinde serbest meslek sahipleri, emekli, ev hanımı, öğrenci ve farklı faaliyet kollarındaki müşterilere de hitap ettiğini ifade eden Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek şöyle devam etti: Ana dağıtım kanalımız Finansbankın kredi kartı müşterilerine yönelik Kredi Kartı Koruma Yıllık Grup Hayat Sigortası ürünümüz ile müşterilerimizin işsiz ya da geçici iş göremez duruma düşmeden önceki son kredi kartı ekstre bakiyesi, sigortalının katılım sertifikasındaki teminatlar dahilinde işsiz kaldığı azami 30 gün süresince ödenmektedir. Mortgage, ihtiyaç ve taşıt kredisi alan Finansbank müşterilerine yönelik Mortgage, Taşıt ve İhtiyaç Kredisi Ödeme Güvencesi ürünümüz ise müşterilerimizin ödedikleri aylık kredi taksitlerini, işsizlik ya da geçici iş göremez duruma düşüldükten sonraki birbirini takip eden, azami 6 ay boyunca katılım sertifikalarındaki teminat limitleri dahilinde ödemektedir.
Geliştirdiğimiz hayat sigortası ürünlerimizde, vefat ve kaza sonucu daimi maluliyet teminatları tüm sigortalılarımıza sunulmaktadır. Farklı kategorideki müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre tasarladığımız ürünlerimizde değişken teminat yapısı bulunduğundan, sigortalının çalışma durumuna bağlı olarak bordrolu, serbest meslek sahibi veya diğer (emekli, ev hanımı, öğrenci) kategorisinde olmasına göre işsizlik, kaza veya hastalık sonucu geçici iş göremezlik ve kaza veya hastalık sonucu gündelik hastane tazminat teminatlarını sunmaktayız. Kredi Kartı Koruma Yıllık Grup Hayat Sigortası ürünümüzde 3 farklı teminat tutarına sahip paketler bulunmasına karşın Mortgage, Taşıt ve İhtiyaç Kredisi Ödeme Güvencesi ürünlerimizde ise paketleme mantığı kullanılmamış olup, sigortalının aylık kredi tutarı oranına eşit teminat tutarları belirlenmektedir. Aldığımız prim tutarına örnek verecek olursak, bordrolu bir müşterimiz için sunduğumuz 10.000 TL vefat, 10.000 TL kaza sonucu daimi maluliyet ve 1.000 TL işsizlik teminatı tutarı olan bir Kredi Kartı Koruma Yıllık Grup Hayat Sigortası paket ürününde müşterimizden yıllık 120 TL tutarındaki primi 12 eşit taksitte alıyoruz.
EKONOMİK DARALMA SİGORTAYA İHTİYACI ARTIRDI
Kişilerin risk algılarının arttığı ekonomik daralma dönemlerinde, geniş teminatları çok küçük primlerle sağlayan bir güvence sistemi olan sigorta ürünlerinin gerekliliğinin daha da iyi anlaşıldığını söyleyen Sözütek, müşteri ihtiyaçları analiz edilip bu ihtiyaçlara uygun ürünler geliştirildiğinde kişilerin bu ürünleri daha kolay satın aldıklarını belirtti. Ajlan Sözütek sözlerini şöyle sürdürdü: Son dönemde ülkemizde de yaygın olarak satılmaya başlanan işsizlik teminatlı sigorta ürünleri bu konuya iyi bir örnek oluşturmaktadır. Türkiye ekonomisinin daralması neticesinde başta konut ve taşıt alımları olmak üzere birçok tüketim kaleminde yavaşlama yaşanmış ve bu yavaşlamanın etkisi kredi hacimlerine, dolayısı ile kredi hayat sigortalarına yansımıştır. Bu durum sektörde ciddi prim kayıplarına yol açmakta ve şirketlerin yeni yatırımlarını olumsuz etkilemektedir. İşsizlik sigortalarına olan talebin artması, sektörde yaşanan bu prim kaybını bir ölçüde azaltacaktır. Diğer taraftan Türk kamuoyu, geçmişte yaşadığı bir takım olumsuz tecrübeler nedeniyle sektörde güven duydukları, mali açıdan sağlam ve konusunda uzman şirketler istemektedir. Dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde hayat sigortalarına olan talep bu tür güçlü şirketlerin var olmasından dolayı çok yüksektir. Ülkemizde de yeni geliştirilen işsizlik teminatlı ürünler ve bu ürünlerin satışı sonrası sunulan hizmetler ile hem sektöre duyulan güven ve bilincin hem de hayat sigortalarına yönelik ihtiyacın artacağını düşünüyoruz.
**
CİV Hayat Genel Müdürü Victor Hodara:
İşsiz kalma riski yüksek, işsizlik sigortası primi düşük
Citibank ve CİV Hayat Sigorta ortaklığıyla sunulan ve kredi kartı borcunu güvence altına alan Kart Borcum Güvende Planı ile kredi kartı müşterilerinin kart borcunu işsizlik, vefat ve maluliyet gibi beklenmedik durumlarda güvence altına aldıklarını söyleyen Victor Hodara, alternatif ürünler üzerinde çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.
Hodara, işsizlik teminatı içeren Kart Borcum Güvende Planından şöyle bahsetti: Müşterilerimizin kredi kartı borcunu vefat ve daimi maluliyet gibi durumların yanı sıra, bordrolu çalışanların istem dışı işsiz kalması, serbest meslek sahiplerinin de herhangi bir kaza veya hastalık sonucu geçici iş göremezlik durumlarında kart borcunu teminat altına alıyor. Ürünümüz, deprem, doğal afet ve bazı amatör sporlar esnasında meydana gelen kazalar gibi özel şartları da kapsıyor. Aylık teminat tutarı, sigortalının bordrolu çalışan ise işsiz kaldığı, serbest meslek sahibi ise geçici iş göremezliğine yol açan hastalık veya kazanın oluştuğu tarihteki kredi kartı borcunun yüzde 20sidir. Bu teminatın ödenme süresi azami 6 aydır. İşsizlik teminatı kapsamında işsizlik veya geçici iş göremezlik devam ettiği sürece yararlanma süresi olan 6 ay boyunca işsiz kaldığı tarihteki kredi kartı borç tutarının yüzde 20si sigortalının kredi kartına aylık olarak ödenir. Bu sigortanın aylık sabit bir prim ödemesi yoktur, prim tutarları aylık kart borcu üzerinden hesaplanır. Örneğin, ilgili ayda hiçbir harcama yapmamış bir müşterimize hiçbir prim yansımazken, 1000 TLlik harcaması olan müşterimize ise işsizlik teminatını da kapsayan sigortaya dahil ise o ay için sadece 6.9 TL prim yansır. Görüldüğü gibi bu denli önemli bir teminat için müşterinin ödediği prim oldukça düşük ve makuldur. Ayrıca aylık sabit bir prim ödemesi olmaması müşteri için önemli bir avantajdır. Teminat tutarı, işsizlik durumunun ya da geçici iş göremezliğine yol açan hastalık veya kazanın gerçekleştiği andan önceki tüm Citi kredi kartı borç tutarıdır. Teminat tutarlarında sabit bir üst limit yoktur, maksimum teminat tutarı kişinin kredi kartı limitiyle aynıdır.
MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ YÜZDE 100
Ülkemizde sigorta denildiğinde genelde belli başlı ürün gruplarının akla geldiğe dikkat çeken Hodara, sigortacılığın akla gelebilecek her türlü riskin devredilebildiği ve azaltılabildiği bir mekanizma olduğunu söyledi. Hodara Sektör olarak farkındalığı ve bilinirliği artıracak, müşterilerin belirli ihtiyaçlarına uygun yeni ürünler geliştirmemiz ve sigorta çözümleri sunmamız sigortacılığın büyümesine mutlaka pozitif bir katkı sağlayacaktır dedi.
Özellikle son dönemlerde oldukça gündemde olan ama aslında her zaman bir risk olan işsizlik gibi durumlarda, sigortalıların en azından kredi kartı borçlarını ödeme gibi yükümlülüklerinde sigorta şirketlerinin yeni bir iş bulana kadar yardımcı olduğunu söyleyen Hodara, işsizlik sigortası güvencesi ile bu kişilerin rahat bir nefes alması sağlanıyor ve çevresindeki kişilere de tavsiye edebildiklerini ifade etti. Hodara sözlerini şöyle sürdürdü: Sektördeki gelişmeye paralel olarak, kriz öncesine göre, müşterilerimizin işsizlik teminatlı sigortamıza olan ilgisinin ciddi oranda arttığını gözlemliyoruz. Bugüne kadar pek çok müşterimize zor günlerinde bu sigorta ile destek olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Hasar ödediğimiz müşterilerimize yaptığımız anket sonucunda üründen memnun olmayan sigortalımız olmadığına, ürünümüz sayesinde başka borçlarını ödeyebildiklerine, ürünü kesinlikle tavsiye ettiklerine dair son derece pozitif geri bildirimler aldık. Ülkemizdeki sigortacılık sektörünün gelişimi ve halkımızdaki sigorta bilincinin artması için bu tip pozitif örnekler çok önemlidir ve sayıları hızla çoğalmalıdır. Biz de CİV Hayat Sigorta olarak ihtiyaca yönelik yeni ürünler geliştirmeye devam ederek bu alanda elimizden geldiği kadar katkı yapmayı hedefliyoruz.
**
Türk Nippon Sigorta Genel Müdür Yardımcısı
Dr. E. Baturalp Pamukçu:
İşsizlik sigortası, sektörün
tanıtımına katkı sağlıyor
Türk Nippon Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Dr. E. Baturalp Pamukçu, global olarak yaşanmakta olan ekonomik krizin ülkemizdeki önemli göstergelerinden birinin de işsizlik oranlarındaki artış olduğunu kaydetti. Artan işsizlik oranlarına paralel olarak son dönemlerde işsizlik sigortalarına olan talebin arttığına dikkat çeken Pamukçu, İşsizlik sigortası ürünü oluşturulması için, yurt dışında ve yurt içinde bu ürünün geniş çerçevede sunan sigorta ve finans kuruluşları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Oluşturma aşamasında olduğumuz ürünü bireysel ürünlerimiz ile birlikte alternatif limitli teminatlar çerçevesinde bir paket halinde sunmayı planlıyoruz şeklinde konuştu.
İşsizlik sigortasının, kişinin isteği dışında işsiz kalması, geçici ve sürekli sakatlık, ölüm ile tehlikeli hastalıklara maruz kalması durumunda, mortgage, bireysel kredi ile diğer çeşitli borçlarının kalan kısmını veya kalan taksitlerini poliçede satın alınan limitler dahilinde ödediğini ifade eden Pamukçu, Bu kapsamda sigortalılarımıza, geçici iş görememezlik, kendi isteği dışında işsizlik ve hastanede yatış ana teminatlar olarak sunulmaktadır. İşsizlik sigortası primleri alınan teminatlara ve limitlere göre farklılık gösterebilmektedir dedi.
FİNANSAL TABLOLARA OLUMLU KATKI
İşsizlik sigortalarının sektörün finansal tablolarına olumlu yansıyacağını belirten Pamukçu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: İşsizlik sigortası gibi ülkemizdeki ekonomik konjonktürden dolayı ihtiyaca karşılık sunulan ürünler, kişilerin sigorta bilincini artırmada ve sigorta tanıtımında önemli roller oynamaktadır. Ekonominin düzelmesi ve kişilerin gelirlerinin artması ile birlikte farklı bireysel sigorta ürünlerine olan talep bu yönelimle artma yoluna gidecektir. Oto dışı branşlarda sunulan karlılığı yüksek bireysel sigortalara olan talebin bu şekilde artırılabilmesi, sektörün finansal tablolarına da olumlu olarak yansıyacaktır.
**
Fortis Emeklilik ve Hayat Satış ve Pazarlama
Genel Müdür Yardımcısı Orhan Pamir:
İşsizlik sigortası sigorta
bilincini artırıyor
Fortis Emeklilik ve Hayatın küresel bilgi birikimi ve yerel uzmanlığını birleştirerek dağıtım kanalları için yenilikçi ve kaliteli ürünler geliştirdiğini söyleyen Orhan Pamir Şirketimizin bankasürans dağıtım kanalının en büyük çözüm ortağı olan Fortis Bankın mortgage, nakit ve/veya taşıt kredisi kullanan müşterilerinin kredi geri ödemelerinde sağladığı güvenceye, ücretliler için İşsizlik, serbest çalışanlar için ise Geçici Maluliyet sigortalarını ekledik. Pazara bu anlamda İşsizlik Sigortası Teminatını sunan ilk emeklilik ve hayat şirketi biz olduk dedi. Krediye bağlı hayat sigortalarında vefat ve daimi maluliyet yanında işsizlik teminatı da verdiklerini belirten Pamir, bu riskin gerçekleşmesi durumunda kredi borcunu ödediklerini ifade etti. Pamir sözlerini şöyle sürdürdü: Şirketimizin sunduğu İşsizlik Sigortası Teminatı ile sağladığı güvence, hem borç sahibini, hem de bakmakla yükümlü olduğu kişileri, vefat riskine ek olarak, işsizlik ya da maluliyet durumunda mağdur duruma düşmekten koruyor. Ürün İşsizlik Sigortası Teminatı için teminat miktarına göre değişen oranlarda prim ödeyen, mortgage, nakit ve/veya taşıt kredisi kullanan banka müşterilerini kapsıyor. Sigortaların amacı, beklenmedik durumlar karşısında mevcut varlıklara dokunmadan zararın karşılanmasıdır. Kriz döneminde gerçekleşmesinden en fazla çekinilen risk olan iş kaybı durumunda kişilerin ödemelerinin güvence altına alınması, sigorta bilincinin artışına katkıda bulunmaktadır. Fortis Emeklilik ve Hayat olarak yenilikçi hizmetlerimizle fark yaratıyor, müşterilerimize avantajlı ürün ve hizmetler sunuyor ve sektörün gelişimine katkıda bulunuyoruz.
**
Güneş Sigorta Pazarlama ve Satış Yönetimi
Genel Müdür Yardımcısı Serhat Süreyya Çetin:
İşsizliğin artması işsizlik
sigortasını canlandırdı
2008 yılının son çeyreği ile başlayan Dünya piyasalarındaki olumsuz koşullar ile birlikte ülkemizde de yaşanan ekonomik durgunluğun beraberinde gelen işsizlik gerçeğinin gün geçtikçe hissedilir bir hal aldığını ifade eden Serhat Süreyya Çetin, Türkiye'deki işsizlik oranının mart ortalarında yüzde 15 seviyelerine çıktığını belirtti. İşsizlik sigortasının da tam bu dönemde canlandığını ve işsizlik sigortasına karşı olan ilginin ciddi seviyelerde arttığını söyleyen Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: Aslında bu sigortalama türü Türk Sigorta pazarı için yeni bir oluşum olmayıp yaklaşık 4-5 senedir bu sigortalama türü sektörde çeşitli kaynaklarda tanıtılmakta ancak yaygın olarak satışa sunulmamakta ve yeterince talep de görmemekteydi. Bununla birlikte geçen yılın son çeyreğinden itibaren oluşan talep ivmesi bu sigortanın ürün gamında önemli bir yer edineceğinin bir göstergesidir. Güneş Sigorta bu branştaki gerekli altyapı hazırlıklarını krizden önceki dönemlerde etkin bir şekilde tamamlamış, projenin geliştirilmesi ve adaptasyonu için girişimlerde bulunmuş, ve bu yılbaşından itibaren 2 banka kaynağı ile oluşturulmuş ortak projeler çerçevesinde farklı "işsizlik sigortası" ürünlerini müşterilerinin kullanımına sunmuştur. Son olarak Mayıs ayından itibaren Vakıflar Bankası için hazırlanan Kredi Kartı Güvence Paketi" ürünüyle, müşterilerin gereksinimleri göz önüne alınarak oluşturulan teminatlar bir paket içeriğinde, sabit bir primlendirme ile sigorta tüketicilerine ulaştırılmaya başlanmıştır. Bu ürünün en önemli özelliği işsizlik sigortasının yanında gasp, kapkaç, ferdi kaza ve hukuksal koruma teminatlarının da paketin içerisinde tek bir primle sunulmasıdır. Böylelikle Vakıfbank kredi kartına sahip olan müşteriler hem işsiz kalmaları halinde bir önceki dönem kredi kartı ekstrelerini sigortadan karşılayabilecekler, hem de Gasp, kapkaç, ferdi kaza, hukuksal koruma gibi teminatlara da bu paketle sahip olabilecekler.
KRİZ ORTAMINDA EN İYİ FIRSAT MÜŞTERİ MEMNUYETİNİ ARTIRMAK
Sigorta talep eden kişinin mesleki durumunun, kredi kartı limitinin veya banka hesap ekstresinin ortalama harcama oranlarına göre teminatların değişkenlik gösterdiğini söyleyen Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Serhat Süreyya Çetin Örneğin özel bir şirkette bordrolu olarak çalışan bir müşteriye işsizlik sigortası teminatına ilaveten ferdi kaza, gasp/kapkaç ve hukuksal koruma gibi teminatlar otomatik olarak verilebiliyor. Devlet memuru ya da emekli bir müşteriye ise işsizlik sigortası yerine geçici iş göremezlik sigortası teminat olarak verilebilmektedir dedi. Müşterilerin bu ürünleri ciddi olarak tercih etmelerinin ana nedeninin işsizlik sigortası ürünlerinin aylık 7 TL'den başlayan fiyatlarla alınabilmesi olduğunu ifade eden Çetin, bu fiyatlardan başlayan primlendirmenin müşteriler açısından ürünün cazibesini arttıran önemli bir unsur olduğunun altını çizdi.
Çetin, ülkemizde sigorta müşterilerinin sigortaya bakışını ise şöyle değerlendirdi: Avrupa'daki tüketicilerin sigortaya bakışından farklı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ülkemizde de sigorta bilincinin günden güne artığı bir gerçek. Uzun yıllardan beri sigorta sektörünün reel büyümesi Türkiye oranlarının oldukça üzerinde olmuştur. Bu da geçmiş yıllara göre Türkiyedeki sigorta bilincinin artması ile ilgili bir göstergedir. Diğer yandan işsizlik riski gibi kamuoyunun sürekli gündeminde olan ve tüm halkımızı ilgilendiren bir konuya yönelik olarak hazırlanan sigorta paketleri doğal olarak müşterilerin ilgisini daha fazla çekebilmekte ve bu da sigorta bilincinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu tip durumlar sigorta şirketleri açısından çok önemli fırsatların yakalanabileceği zeminler de oluşturmakta ve bu tür faaliyetleri yerinde ve zamanında yapabilen şirketler kriz ortamında müşterilerine daha iyi hizmet götürebilmekte, ve müşteri memnuniyetini de arttırmaktadırlar. Güneş sigorta olarak krizde yakalanabilecek en iyi fırsatın müşteri memnuniyetini arttırmak olduğunu düşünüyoruz.
sigortacı gazetesi