Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) raporunda, istihdamda 160 bin ile işsiz sayısında 85 binlik artış işgücünü 245 bin kişi arttırmış, genel işsizlik oranı aralıktan ocaka 0,2 puan artarak yüzde 9,1 olduğu belirtilerek, "İstihdamda 160 bin ile işsiz sayısında 85 binlik artış işgücünü 245 bin kişi arttırmış, genel işsizlik oranı aralıktan ocaka 0,2 puan artarak yüzde 9,1 olmuştur. Mevsim etkilerinden arındırılmış kadın işsizlik oranı aralıktan ocaka istihdamda görülen 157 binlik artış ve işsiz sayısında görülen 25 bin kişilik düşüş sonucu 0,3 puan gerileyerek yüzde 11,7’ye düşmüştür." denildi.
Raporda, toplumsal cinsiyet farkı ocakta 4,7 puandan 4 puana geriledi kaydedildi.
Betam'ın "Mart 2024 İşgücü Piyasasında Durgunluk Sinyalleri" raporunda şöyle denildi:
"İstihdamda 160 bin ile işsiz sayısında 85 binlik artış işgücünü 245 bin kişi arttırmış, genel işsizlik oranı aralıktan ocaka 0,2 puan artarak yüzde 9,1 olmuştur. Mevsim etkilerinden arındırılmış kadın işsizlik oranı aralıktan ocaka istihdamda görülen 157 binlik artış ve işsiz sayısında görülen 25 bin kişilik düşüş sonucu 0,3 puan gerileyerek yüzde 11,7’ye düşmüştür. Erkek işsizlik oranı ise ocakta istihdamda 3 bin kişilik artış, işsizlerde ise 109 bin kişilik artış sonucu yüzde 7,7’ye yükselmiştir. Kadın işgücü seviyesi 133 bin artarken erkek işgücü seviyesi 112 bin artmıştır. Bu gelişmeler sonucunda işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı ocakta 4,7 puandan 4 puana gerilemiştir.
İstihdamda ve işsizlerde artış
Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre istihdam edilenlerin sayısı aralıktan ocaka 160 bin kişilik artışla 32 milyon 222 bine yükselmiştir. Ocak ayında işsiz sayısı ise 85 bin artarak 3 milyon 214 bine ulaşmıştır. Bu gelişmenin sonucunda 245 bin artan işgücü 35 milyon 436 bin seviyesindedir (Şekil 1, Tablo 1). İşsizlik oranı ocakta 0,2 yüzde puan artarak 9,1 olmuştur.
Alternatif işsizlik oranlarında artış
TÜİK tarafından açıklanan üç alternatif işsizlik oranının nasıl hesaplandığı Kutu 1’de açıklanmaktadır. Alternatif işsizlik oranları, “zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı” ve “işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı” olarak adlandırılmakta, üçüncü oran ise “atıl işgücü oranı” bu iki bütünleşik oranın bileşimi olarak hesaplanmaktadır.
Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre “Genel işsizlik oranı” ocakta yüzde 9,1 olarak gerçekleşirken potansiyel işgücünü de hesaba katan işsizlik oranı, potansiyel işgücündeki 94 binlik artış sonucu yüzde 18’den yüzde 18,3’e yükselmiştir. Zamana bağlı eksik istihdamı hesaba katan işsizlik oranı ise 1,8 puanlık artış ile yüzde 18,2’ye ulaşmıştır. Son iki alternatif işsizlik oranının bileşiminden oluşan işsizlik oranı ise 1,7 puan artarak yüzde 26,5 seviyesine çıkmıştır.
Kadın işsizlik oranında düşüş
Şekil 3’te mevsim etkilerinden arındırılmış kadın ve erkek işsizlik oranları verilmektedir. aralıktan ocaka kadınlarda istihdam seviyesi 157 bin artarken, işsiz sayısı 25 bin kişi azalmış neticede işgücü 133 bin yükselmiştir. Kadın işsizlik oranı da aralıktan ocaka 0,3 yüzde puanlık düşüşle yüzde 11,7 seviyesine inmiştir. Aralık’ta kadın istihdamı 212 bin artarken kadın işsizlik oranı yüzde 11,8’den 12’ye yükselmişti. Bu artışın nedeni, işgücünde istihdamdan daha yüksek artış sonucu işsiz sayısında ortaya çıkan 50 binlik artıştır. Erkek istihdamı ise ocakta 3 bin artarken işsiz sayısı 109 bin artmış ve erkek işsizlik oranı yüzde 7,7 olarak gerçekleşmiştir. Erkek istihdamında Aralık’ta 195 binlik artış olmuş, işsizlik oranı da 0,3 yüzde puanlık düşüşle yüzde 7,3 olmuştu.
Kadın istihdam oranı, istihdamdaki 157 binlik artış sonucu yüzde 32,4’e yükselirken, erkek istihdam oranı 0,1 puan azalarak yüzde 66 olarak gerçekleşmiştir.
Geniş tanımlı işsiz sayısı 10 yılda 5.1 milyon kişi arttı
İşsizlik Sigortası Fonu 5.7 milyar TL arttı
TÜİK: İşsizlik oranı ocakta arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.