BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİşsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı arttı----

İşsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı arttı

İşsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı arttı
12 Şubat 2024 - 15:34 www.finansgundem.com

İşsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı aralıkta 4,5’ten 4,9 puana yükseldi

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) raporunda, istihdamda 399 bin kişilik artışa karşılık işsiz sayısında 12 binlik düşüş işgücünü yaklaşık 387 bin kişi artış yaşandığını, genel işsizlik oranının kasımdan aralıka 0,1 puan düşerek yüzde 8,8 olduğunu belirtilerek, "Mevsim etkilerinden arındırılmış kadın işsizlik oranı kasımdan aralıka istihdamda görülen 208 binlik ve işsiz sayısında görülen 43 bin kişilik artış sonucu 0,1 puanlık artışla yüzde 12’ye yükselmiştir." denildi.

Raporda, erkek işsizlik oranı ise aralıkta istihdamda 191 bin kişilik artış, işsizlerde ise 56 bin kişilik düşüş sonucu yüzde 7,1’e gerilediği kaydedilerek, kadın işgücü seviyesi 250 bin artarken erkek işgücü seviyesinin 135 bin arttığı belirtildi ve bu gelişmeler sonucunda işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkın aralıkta 4,5’tan 4,9 puana yükseldiği vurguladı.

Rapor şu şekilde:

"Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre istihdam edilenlerin sayısı kasımdan aralıka 399 bin kişilik artışla 32 milyon 56 bine yükselmiştir. Aralık ayında işsiz sayısı ise 12 bin azalarak 3 milyon 98 bine düşmüştür. Bu gelişmenin sonucunda 387 bin artan işgücü 35 milyon 154 bin seviyesindedir. İşsizlik oranı aralıkta 0,1 yüzde puan düşerek 8,8 olmuştur.

Alternatif işsizlik oranlarında artış

TÜİK tarafından açıklanan üç alternatif işsizlik oranının nasıl hesaplandığı Kutu 1’de açıklanmaktadır. Alternatif işsizlik oranları, “zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı” ve “işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı” olarak adlandırılmakta, üçüncü oran ise “atıl işgücü oranı” bu iki bütünleşik oranın bileşimi olarak hesaplanmaktadır.

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre “Genel işsizlik oranı” aralıkta yüzde 8,8 olarak gerçekleşirken potansiyel işgücünü de hesaba katan işsizlik oranı, potansiyel işgücündeki 379 binlik artış sonucu yüzde 17,3’ten yüzde 17,9’a yükselmiştir. Zamana bağlı eksik istihdamı hesaba katan işsizlik oranı ise 1,6 puanlık artış ile yüzde 16,4’e ulaşmıştır. Son iki alternatif işsizlik oranının bileşiminden oluşan işsizlik oranı ise 2,1 puan artarak yüzde 24,7 seviyesine çıkmıştır.

Kadın istihdamında çok yüksek artış

Kasımdan aralıka kadınlarda istihdam seviyesi 208 bin artarken, işsiz sayısı 43 bin kişi artmış, neticede işgücü 250 bine yükselmiştir. Kadın işsizlik oranı da kasımdan aralıka 0,1 yüzde puanlık artışla yüzde 12 seviyesine çıkmıştır. kasımda kadın istihdamı 106 bin azalmış, kadın işsizlik oranı da yüzde 11,5’ten 11,9’a yükselmişti. Erkek istihdamı ise aralıkta 191 bin artarken işsiz sayısı 56 bin azalmış ve erkek işsizlik oranı yüzde 7,1 olarak gerçekleşmiştir. Erkek istihdamında kasımda 124 binlik azalma olmuş, işsizlik oranı da 0,3 yüzde puanlık artışla yüzde 7,4 olmuştu.

Kadın istihdam oranı, istihdamdaki 208 binlik artış sonucu yüzde 31,9’a yükselirken, erkek istihdam oranı yüzde 66,1 olarak gerçekleşmiştir.

Zamana bağlı eksik istihdam: Referans haftasında istihdamda olan, esas işinde ve diğer işinde/işlerinde fiili olarak 40 saatten daha az süre çalışmış olup, daha fazla süre çalışmak istediğini belirten ve mümkün olduğu taktirde daha fazla çalışmaya başlayabilecek olan kişilerdir.

Potansiyel işgücü: Referans haftasında ne istihdamda ne de işsiz olan çalışma çağındaki kişilerden; iş arayan fakat kısa süre içerisinde işbaşı yapabilecek durumda olmayanlarla, iş aramadığı halde çalışma isteği olan ve kısa süre içerisinde işbaşı yapabilecek durumda olan kişilerdir.

İşsiz: Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan kişilerden iş aramak için son dört hafta içinde aktif iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm kişiler işsiz nüfusa dahildir."

İşsizlik oranı aralık ayında geriledi

 

Cevdet Yılmaz işsizlik verilerini değerlendirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)