Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yaklaşık 6 yıl önce eski adı C Bank olan Bank Pozitif’in yüzde 57.5 hissesini satın alarak Türk bankacılık sektörüne giren İsrailli Hapoalim’in uzun süredir Türkiye’den çıkabileceği konuşuluyor. Hatta bu söylentiler geçtiğimiz aylarda İsrail basınına da yansımıştı.
Bu söylentiler son günlerde yeniden ayyuka çıktı. Hatırlarsanız bugünkü adıyla Bank Pozitif Kredi ve Kalkınma Bankası’nın mazisi 1990’lı yıllara kadar uzanıyor. 9 Nisan 1999 tarihinde "Toprak Yatırım Bankası A.Ş." adıyla kuruldu. 30 Kasım 2001 tarihinde, bankanın eski ana sermayedarı Toprakbank A.Ş. Fon’a devredildi. Daha sonra TMSF’nin düzenlediği ihale sonucunda 1 Kasım 2002 tarihinde banka hisselerinin yüzde 89,92'lik bölümü Demirbank’ın eski sahibi Halit Cıngıllıoğlu’nun kızına ait olan "C Faktoring A.Ş." tarafından satın alındı.
Yeni ortaklık yapısıyla 27 Ocak 2003 itibariyle unvanı “C Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş. olarak değişti. 13 Aralık 2005 tarihinde yabancı ortak girişine yönelik olarak nihai satış sözleşmesi imzalandı. Söz konusu anlaşmaya göre tamamı Bank Hapoalim B.M.’e ait bulunan Tarshish–Hapoalim Holdings and Investments Ltd., sermaye arttırımı yöntemiyle bankada yüzde 57.55 hisse sahibi oldu. 29 Aralık 2005 tarihinde ise Banka’nın unvanı “Bankpozitif Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş olarak değişti.
MEVDUAT İZNİNİ ALAMADI
Bank Hapoalim geçen süre içinde bankadaki hisselerini 76 milyon dolar artırınca Bank Pozitif’teki payı yüzde 69.8’e çıktı. Bank Pozitif’in yüzde 30.2 hissesi ise halen Cıngıllıoğlu ailesine ait bulunuyor. Yatırım bankası olarak faaliyet gösteren bankayı büyütmeyi hedefleyen grup önce mevduat toplama izni için BDDK'nın kapısını çaldı. Ancak gerekli izinleri alamayan banka önce Millennium Bank Türkiye’ye de talip oldu. Ancak Millennium Bank’ı Hüsnü Özyeğin’e kaptırınca bu sefer rotayı 2010 yılında TMSF tarafından satışa çıkartılan Adabank’a çevirdi. Ancak teklifinin yetersiz bulunması sonucu Bank Pozitif’in mevduat toplama hayali üçüncü kez suya düştü.
4 ŞUBEDEN 3'ÜNÜ KAPATTI
2010 yılı başında 2 şube ile faaliyet gösteren banka, 6 ay sonra şube sayısını 4’e çıkardı. Ancak zaman içerisinde beklediği büyüklüğe ulaşamayınca küçülme yoluna gitti. TBB’nin 2011 yılı ilk 9 aylık verileri itibariyle şube sayısı yeniden 2’ye inen bankanın personel sayısı da 294’den 288’ye geriledi.
Bankacılık kulislerinde bankanın geçtiğimiz haftalarda bireysel krediler bölümünü de tamamen kapattığı ve yaklaşık 100 kişiyi işten çıkardığı konuşuluyor.
Bank Pozitif dün de KAP’a yaptığı resmi açıklamada Ankara’daki şubesini de kapattığını duyurdu. Banka’dan KAP’a yapılan açıklamada, “31.10.2011 tarihli ve 94 numaralı Yönetim Kurulu kararına istinaden, Ehlibeyt Mahallesi No:100 B Blok No:25 Çankaya/Ankara adresinde faaliyette bulunan Çetin Emeç/Ankara şubemiz 26 Aralık 2011 tarihi itibarıyla kapatılmıştır” denildi.
Böylece Banka’nın hali hazırda faaliyette olan İstanbul Beykoz şubesi görünüyor.
Bütün bu duyumları ve son açıklamayı üst üste koyduğumuzda 'İsrailli Hapoalim Bank Pozitif’teki hisselerini satıp Türkiye’den çıkıyor mu?' sorusu akla geliyor. finanscaddesi
Gelişmeleri hep beraber bekleyip göreceğiz.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.