Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba yaptığı açıklamada, İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel'in, dün Twitter hesabından, "İsrail ve Filistin'e yönelik tutumu nedeniyle Türkiye'den gerçekleştirdikleri tarım ürünleri ithalatını durdurma talimatı verdiğine" ilişkin sözlerini değerlendirdi.
Ariel'in açıklamasının ve akabinde sarf ettiği sözlerin talihsiz olmasının yanında tehditkar ifadeler içerdiğine dikkati çeken Fakıbaba, "Bu yönüyle de kınanmayı hak ediyor." diye konuştu.
Fakıbaba, Filistin halkına zulmetmeyi politika edinmiş ve bu konuda her tür pervasızlığı sergileyebilecek bir devletin bakanının, Türkiye'yi, tarım konusu üzerinden tehdit etmeye kalkışmasının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, Türkiye'nin, güçlü ekonomisi, tarımı dahil güçlü ve dinamik sektörleriyle büyük bir ülke olduğunu vurguladı. Fakıbaba, şunları kaydetti:
"Dünyanın çeşitli ülkeleriyle tarımsal ticari ilişkileri bulunan ve tarımda net ihracatçı olan ülkemizin İsrail gibi küçük bir ülkenin 'ithalatı dondurması'ndan çekinmesi asla düşünülemez. Ülkemizin tarımı, artık dünya piyasasında alternatif pazarlar bulma noktasında sıkıntı yaşamayan dinamik bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla Türkiye'yi, küçük bir devletin bu tür tehditlerle sindirmeye çalışmasının beyhude bir çaba olduğunu ve bu tür tehditlere pabuç bırakmayacağımızı İsrail'in bilmesi gerekiyor. Halkımız, mazlumların gür sesi olan Sayın Cumhurbaşkanımızın Filistin konusunda da yanındadır. Bizler Filistin davasını Türkiye'nin davası olarak görüyor ve Kudüs'ü kırmızı çizgimiz olarak değerlendiriyoruz. Hiçbir ekonomik kaygı, bizim Kudüs sevdamızın ve Filistinlilerin haklı davasını savunmamızın önüne geçemez."
Türkiye'nin tarımsal ihracatında İsrail'in payı düşük
Türkiye'nin İsrail'e genel ihracatı geçen yıl itibarıyla 3,4 milyar dolar, ithalatı ise 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İki ülke arasındaki genel dış ticaret hacmi ise geçen yıl 4,9 milyar dolar oldu. Türkiye'nin bütün ülkelere toplam ihracatına bakıldığında İsrail'e yapılan ihracat yüzde 2,2 seviyesinde bulunuyor.
Tarımsal ticarette de net ihracatçı konumunda olan Türkiye'nin İsrail'e tarımsal ihracatı geçen sene 270 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken, tarımsal ürün ithalatı 38 milyon dolar düzeyinde kaldı. Toplam tarımsal ticaret hacmi de 308 milyon dolar seviyesinde kaydedilirken Türkiye'nin tarımsal ihracatında İsrail'in payı sadece yüzde 1,6 oldu.
Türkiye, İsrail'e en çok sigara, su, domates, sakız, yumuşak şeker, gofret, buğday unu, bazı ekmek çeşitleri, ayçiçeği tohumu yağı, çikolata ve kakao içeren gıdalarla kabuksuz fındık ihraç ediyor.
İsrail ise Türkiye'ye sebze tohumları, hurma, turunçgil suyu, meyan balı ve özü, fruktoz, çeşni ve lezzet verici karışımlar, kabuksuz badem, hazır hayvan yemleri gibi tarımsal ürünler satıyor.
Sayın bakanım her şeyi söyleyin düşünün ama öyle küçük ülke felan hiç bir ülkeyi hafife almayın.Özellikle İsrail çok tehlikeli bir devlet.Gözümüzde büyütmeyelim ama küçümsemeyelim de ummadık taş baş yarar derler.Çok ciddiye almamız lazım.Bakın kuzey kore küçük bir devlet ama abd yi zorluyor.Artık uzay çağını yaşıyoruz.Artık güçlü olan nükleer silahlarla güçlü oluyor.Uzay teknolojisiyle oluyor.Atom bombası saniyede milyonlarca insanı öldürdü.Yani insanlığın bittiği , kılınç kalkan devrinin bittiği zamandayız.Dikkatli olalım tedbirli olalım,hiç bir tehlikeyi hafife almayalım.
sen de tohum ithalatını durdur madem buyuk ulke isen.
Aç kalan insan çözüm bulur. Dışarıya gebe ekonomimiz bizi tembelleştirdi. Elimizde oyuncak cep telefonları, altımızda oyuncak otomobillerimiz, kısaca tüketim toplumu yapıldık. Çocukların elinde bile cep telefonu var. Sonradan görme halk dışarıdan gelen parayla şımardı, şimdi bedel ödeme zamanı. Acı çekmeden sefa sürülmez. Hamaseti bırakmak zamanı geldi. Tohumumuzu bile dışarıdan alıyoruz. Halk buna hazır mı? Hazır değil, siyasetçi onun için popülizm yapıyor, çünkü halkta çocuk gibi elinden bir şey gidince mızmızlanıyor, istediği şey olsun da nasıl olursa olsun diyor. Zor işler çok zor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.