Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İsrail ekonomi gazetesi Catalist'in haberine göre, İsrail polisi, NSO Group'un tartışmalı telefonların izlenmesini sağlayan casus yazılım programı Pegasus'u aralarında devlet görevlileri, iş adamları, muhalif protesto gruplarını izlemek için mahkeme izni veya başka bir denetim olmaksızın kullandı.
İsrail polisinin, 2013 yılında sistemi satın aldığı, 2015 yılında İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'te (Şabak) üst düzey bir görevden polis teşkilatının başına gelen Roni Alshech zamanında kullanımını genişlettiği aktarıldı. Polisin Alshech döneminde, siber güvenlik teşkilatını da güçlendirdiği paylaşıldı.
"Birçok İsrail vatandaşı mahkeme kararı olmaksızın izlendi ve bilgi sızdırıldı"
Habere göre, İsrail polisi, Pegasus yazılımı ile herhangi bir suça karışmamış ancak izlenmesinin başka bir soruşturmayla ilgili delilleri ortaya çıkartabilecek bilgilere ulaşma imkanı sağlayacak devlet çalışanlarını dinledi.
Aynı şekilde, polisin, bir cinayetle ilgili bir gazeteciye katilin kim olduğunu bildiğini söyleyen iş adamı ile eski Başbakan Binyamin Netanyahu karşıtı protestoların önde gelen isimleri gibi birçok İsrail vatandaşını mahkeme kararı olmaksızın izlediği ve telefonlarından bilgi sızdırdığı belirtildi.
Polis istihbarat kaynaklarında "Pegasus"u örtbas etti
Haberde, Pegasus'un daha önceden İsrail devleti tarafından Filistinli yetkililere, sivil toplum örgütlerine karşı kullanıldığının ortaya çıktığı ancak İsrail vatandaşlarına karşı kullanımının ilk kez gündeme geldiği eklendi.
İsrail polisinin, kullandığı başka bir yazılımın fiziksel olarak ellerinde bulunan telefondan bilgi alabildiğini ancak bunu bir mahkeme kararının ardından yapabildiği, Pegasus programıyla, polisin yüksek rütbelilerden gelen emirlerle telefonlara sızdığına dikkat çekildi.
Polisin, soruşturmalarda Pegasus yazılımından elde ettiği istihbaratın kaynağını "örtbas ettiği" başka bir araçla elde edilmiş gibi gösterdiğine işaret edildi.
İsrail'in Pegasus yazılımını dünya genelinde satarken, İsrail vatandaşlarına karşı kullanımının yasak olduğunu ön şart olarak sunduğu haberde hatırlatıldı.
Polis'ten "sınırlar çerçevesinde hareket ettiği" savunması
NSO Group, iddialara yönelik açıklamasında, "mevcut veya potansiyel müşteriler hakkında beyanda bulunmadıklarını, sattıkları sistemleri kendileri işletmediklerini, uygulandıkları hedefler veya elde edilen içerik hakkında bilgi sahibi olmadıklarını" savundu.
NSO Group, şirketin ürünlerini lisans dahilinde, "ulusal güvenlik veya kanun uygulayıcı teşkilatlara kendi ülkelerindeki kanunlara ve mahkeme emirlerine uygun biçimde kullanılmak üzere sattıklarını" iletti.
Konuya ilişkin Catalist'e açıklama yapan İsrail polisi ise haberin doğru olmadığını, faaliyetlerini mahkeme kararı ve ilgili kurumların çizdiği sınırlar çerçevesinde gerçekleştirdiği yanıtını verdi.
Şirket ABD'nin yaptırım listesinde
İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus isimli casus yazılımın dünyada çeşitli ülkelere satıldığı geçen yıl ortaya çıkmıştı. Bu ülkelerin muhalifleri, avukatları, gazetecileri ve düşmanlarını dinlemek için söz konusu yazılıma başvurduğunun açıklanması skandalın büyümesine yol açmıştı.
İsrail'in de yazılımı Filistinli yetkililer ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarını dinlemek için kullandığı gün yüzüne çıkmıştı. Şirket, ABD'nin yaptırım listesine alınmıştı.
Gazeteciler Pegasus casus yazılımıyla hedef alındı
Polonya'da Pegasus için soruşturma komisyonu
Ermenistan, Pegasus'un Erivan'a sefer yapmasına izin verdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.