Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan rapora göre, İsrail'in Batı Şeria'daki kısıtlamaları, 2000 ile 2020 yılları arasında büyümeyi engelleyerek Filistin ekonomisine 50 milyar dolara mal oldu.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Birleşmiş Milletler (BM) raporu, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki işgalinin sona erdirilmesinin Filistin’in ekonomik büyümesi için kritik olduğunu söylüyor.
50 milyar euro
The Irish Times’tan Michael Jansen’in haberine göre, İsrail kısıtlamaları, Filistin ekonomisine 50 milyar euroya mal oldu. BM raporu, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki işgalinin sona erdirilmesinin ekonomik büyüme için kritik olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan rapor, İsrail'in Batı Şeria'daki kısıtlamalarının 2000 yılından 2020 yılına kadar Filistin ekonomisine 50 milyar dolara mal olduğunu gösteriyor.
Rapor, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki işgali sona erdirmesinin, işgal altındaki Filistin topraklarının sürdürülebilir kalkınması için kritik önem taşıdığını, işgalin sona ermesinin Filistin ekonomisinin birkaç kat büyümesini sağlayacağını öne sürüyor.
İsrail’e yıllık katkısı 41 milyar dolar
‘İsrail'in Filistin Halkını İşgalinin Ekonomik Maliyetleri’ (Economic Costs of the Israeli Occupation of the Palestinian People) başlıklı rapor, sadece 2020 yılında Batı Şeria GSYİH'sının üç katına ve tüm Filistin GSYİH'sının 2,5 katından fazlasına eşdeğer olan yıllık 2,4 milyar euroluk kayıp tahmin ediyor.
Batı Şeria'nın yüzde altmışı ve Doğu Kudüs'ün tamamı tam anlamıyla İsrail'in güvenlik kontrolü altında bulunuyor. Uluslararası hukuka göre yasa dışı sayılan işgal bölgesinde 200'den fazla İsrail yerleşim birimi ve 620.000 İsrail nüfusu bulunuyor. 1967 işgalinden bu yana, sübvansiyonların ve vergi indirimlerinin İsraillileri bu topraklara yerleşmeye teşvik ettiği biliniyor.
Yerleşim kısıtlamaları bu bölgedeki arazinin yüzde 70'ini kaplıyor ve Filistin'in gelişmesini engelliyor. Rapora göre bu bölge, Batı Şeria'nın en büyük bölümünü içeriyor ve en verimli topraklara ve değerli doğal kaynaklara sahip bulunuyor. UNCTAD, bölgenin İsrail ekonomisine yıllık katkısının 41 milyar dolar olduğunu tahmin ederken, işgali sürdürmenin ve yeni yerleşimciler yerleştirmenin İsrail'e maliyetinin ise bu rakamın çok küçük bir kısmı olduğunun altını çiziyor.
Dış yardım ve bağışlar sürmeli
Rapora göre, Filistin yönetimi altındaki yüzde 30'luk bölüm, Filistinlilerin erişimi açısından kısıtlı olmaya devam ediyor. Raporda, Filistinlilerin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün tamamına erişiminin, işgal altındaki Filistin topraklarının sürdürülebilir kalkınması ve ilgili BM kararları doğrultusunda iki devletli çözüme dayalı, muttasıl bir Filistin Devleti'nin ortaya çıkması için gerekli görülüyor. Rapor, işgal sona erene kadar, gelecekte karşılaşılması olası sosyoekonomik ve insani krizleri önlemek için Filistin halkına yönelik dış yardım ve bağış desteğinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
UNCTAD raporu, uluslararası kuruluşlar ve İsrailli insan hakları örgütleri tarafından yayınlanan raporlarla da destekleniyor. Dünya Bankası, 2,7 milyonluk Batı Şeria nüfusu için yoksulluk rakamını yüzde 13,9 olarak belirliyor. İsrail İnsan Hakları Derneği (The Association for Civil Rights in Israel) verileri de 358.804 Filistinli ile Kudüs'ün yoksulluk oranı bakımından İsrail'deki en yüksek orana sahip bölge olduğunu doğruluyor.
2017 yılından beri Filistinli ailelerin yaklaşık yüzde 75'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Erdoğan'dan İslam dünyasına çağrı: Zulme sessiz kalmayın
İsrail'in en aşırı sağcı koalisyonu kuruluyor
İsrail, Batı Şeria'ya balık ihracını yasakladı
Filistin'den Netanyahu'ya 'Mescid-i Aksa' uyarısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.