Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkçe üzerine pek çok çalışması olan Ak Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem başkanlığındaki, bir heyet Türkçe’nin daha etkin kullanılması ve kamudan yabancı kelimelerin kaldırılması için çalışmalarını sürdürüyor.
Meclis’te gazetecilere açıklama yapan Erdem, “arena” kelimesinin stadlardan kaldırılmasının olumlu gelişme olduğunu belirtirken, “navigasyon” kelimesinde değişiklik yapılması için de çalışma yapıldığını söyledi. Erdem, “Bu kelimenin yerine 10 tane Türkçe kelime sayabilirim. Şu anda gemicilikte kullanılan kelime olan ‘seyrüsefer’ var mesela. Bu eski mi bulundu? Yeni nesil kabul etmiyorsa, ‘kılavuz’ var, ‘rehber’ var, ‘yol gösteren’ var” ifadesini kullandı.
Erdem, “navigasyon” yerine “yol gösteren” kelimesinin uygun bulunduğunu açıklarken, bunun gibi bir çok kelimenin taranarak tespit edilmesi ve TDK’ya başvurulması gerektiğini söyledi. Erdem çalışmada yer alan diğer detayları şöyle açıkladı:
Markalar kapsam dışı
Bakanlık ve resmi kurum uzmanlarıyla uzun süredir çalışma yapılıyor. Toplantılar, görüş alışverişleri ve değerlendirmelerin tamamlanmasının ardından yönetmelikler çıkarılacak.
Uluslararası markalara yönelik tabelalar, Türkçe düzenlemesinin kapsamı dışında tutulacak.
Yabancı dilden Türkçe’ye geçerek yaygın kullanılan, örneğin TV gibi özelt kısaltmalar için değişiklik olmayacak.
Yabancı dile ‘şartlı’ izin
Yön levhaları, tabelalar, marka isimleri ve reklamlarda Türkçe kullanılmasını amaçlayan kapsamlı çalışma yürütülüyor.
Bu konuya ilişkin TSE uzun süredir çalışıyor. Tabela ve yön levhalarında iki dil kullanılabilecek ancak Türkçe kelimeler, görünür şekilde büyük olacak. Kullanılacak yabancı dildeki kelimeler, Türkçe kelimeden en az yüzde 25 daha küçük olacak.
Türk Ticaret Kanunu kapsamında faaliyet gösteren şirketler, Türkçe tabela kullanmak durumunda olacak. Kullanmayanların daha fazla vergi ödemesi gündeme gelecek. Teşvik başvurusunda bulunan şirketlerin de Türkçe tabela kullanıp kullanmadığını incelenecek.
Resmi kurumlar, bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı birimlerin tabelaları için standart getirilecek. Tabelaların renkleri ve ölçüleri, yazıların karakterleri ve boyutları standart olacak. Her bakanlığın tabelası farklı renkte olabilecek ancak, bakanlığa bağlı tüm birimlerin tabelaları bakanlığın tabelasıyla aynı renkte olacak.
Tabela kirliliğinin giderilmesi için harekete geçilecek. Tabelaların ölçüsü, binaların büyüklüğüyle orantılı olacak. Dikey yerine daha çok yatay tabela kullanılacak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.