Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zekânın kullanımı beyaz yaka çalışanları için sanılandan daha sınırlı bir etkiye sahip olabilir. Financial News’in haberine göre OpenAI’ın yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT her ne kadar 100 milyon kişi tarafından kullanılmış olsa da uygulama üzerinden işe yarar bir kullanım sağlayan insanların sayısı çok daha az.
FN yazarı David Wighton geçen kasım ayında, ChatGPT’nin kullanıma sunulmasından kısa bir süre sonra, lider bir yatırım bankasının M&A başkanına herhangi bir çalışanın bu uygulamayı kullanıp kullanmadığını sorduğunu belirtiyor. Bankacının cevabı ise hayır olmuş. Zira banka uygulamanın kullanımını yasaklamış.
Wighton’ın bildirdiği üzere bankacı, ChatGPT’nin şirketler ve pazarlar hakkındaki araştırmaları yapmak için kullanılması durumunda gençlerin nasıl yönetileceği konusunda endişe duyduğunu belirtti; “İşi böyle öğreniyorlar” dedi.
Teknolojik olarak bu derecede karmaşık bir iş için takınılan tavır beklenmedik derecede muhafazakar. Üstelik bankacının ChatGPT yasağı hızlı bir şekilde banka genelindeki bir yasağa dönüştü. Zira Banka yöneticileri ChatGPT’nin üçüncü taraf yazılımların kullanımı konusundaki mevzuat sorunlarına neden olacağı gerekçesini gösterdi.
Bununla birlikte bankacıdan gelen uyarı yapay zekânın finansal hizmetler sektöründe kullanımını için duyulan heyecanın fazla erken olabileceğini gösteriyor.
Yapay zekânın hayatımızı çok hızlı bir şekilde dönüştüreceği konusunda şüpheci olan bir diğer isim de bilgisayar bilimcisi Roy Amara. FN haberine göre bilgisayar uzmanı “teknolojinin kısa vadeli etkilenin abartıldığını ve uzun vadeli etkilerinin de küçümsendiği” görüşünü sıklıkla dile getiriyor.
Wighton’a göre teknolojilerin kısa vadeli etkilerin abartıldığına uzun vadeli etkilerin de hafife alındığı birçok örnek var: Yüzyılın başındaki internet balonu ve daha yakın tarihli blockchain tartışmaları bu örneklerden sadece ikisi.
Ancak yapay zekâyı savunanlar bu teknolojinin çok farklı olduğunu belirtiyor. Zira çoğu teknolojinin benimsenmesi için yeni kit ve altyapı yatırımı gerekirken yapay zekâ ücretsiz kullanım da dahil olmak üzere çok uygun bir fiyat sunuyor ve tercihen büyük bir altyapı gerektirmiyor.
Wighton yine de maliyetin teknolojinin benimsenmesi için en önemli engellerden biri olduğunu söyledi. Zira iş yapma süreçlerindeki doğal durumu değiştirmek ve sorunların üstesinden gelerek en uygun kullanım yöntemlerini bulmak, çalışma yöntemlerini de buna göre değiştirmek zaman alıcı bir durum. Üstelik yeni teknolojilerin üretkenliğe fayda sağlaması da uzun vadeli bir süreç.
Finans yazarı 100 milyon kişinin ChatGPT’yi denediğini ancak onunla gerçekten yararlı bir iş yapanların sayısının çok az olduğunu söyledi.
Birçok kişiye göre yapay zekânın finans alanında en büyük etki yaratacağı alanlardan birisi müşteri hizmetleri, özellikle de çağrı merkezleri. Wighton bu alanın neden dikkatli olunması gerektiğini gösteren iyi bir örnek olduğunu belirtiyor:
“Ekonomistler işten çıkarmalar açısından en savunmasız olarak mesleklerden biri olarak çağrı merkezlerini tanımlıyor. İngiltere hükümeti için yapılan bir PwC raporu önümüzdeki beş yıl içerisinde İngiltere’deki istihdamın %26 oranında düşeceğini veya 300 binden fazla kişi azalacağını öngörüyor. Ve bu öngörü ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden önce bir araştırmaydı.
“Ancak uzmanlar yıllardır teknolojinin çağrı merkezlerinde büyük işten çıkarmalara yol açacağını ve kayıp sayısının artmaya devam edeceğini tahmin ediyorlardı. Aslına bakılırsa çağrı merkezlerini işleten insanlar, tahminlerinde çok daha temkinli davranıyorlar ve firmaların müşterileri yabancılaştırma riski nedeniyle yeni teknolojiyi tanıtma konusunda çok muhafazakar eğilimde olduklarını gösteriyorlar. Söz konusu durum herhangi bir potansiyel mevzuat riskine karşı paranoyakça davranan finansal hizmetler sektöründe çok daha geçerlidir.”
Yapay zekâ şirketlerine trilyonlarca dolarlık ‘etik’ baskısı
Yapay zeka ile siyasi görüş tahmini
Yapay zekâ rallisi borsadaki kötü haberleri saklıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.