Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Global İslami Ekonomi raporuna göre, İslami ekonomi, dünya ekonomisine göre yaklaşık 2 kat fazla büyüdü. Thomson Reuters tarafından hazırlanan ve merakla beklenen Global İslami Ekonomi Raporu, Dubai'de açıklandı. Dünya Bankası 2019 Raporu'na göre dünyada ekonomik büyüme 2,9 iken, İslami ekonomi yüzde 5,2 büyüdü. Türkiye'nin de yer aldığı rapor ayrıca finanstan turizme, gıdadan modaya kadar İslami ekonomi içinde değerlendirilen tüm alanlarda yaşanan değişim ve gelişimi ortaya koyuyor.
Bu yıl 7'ncisi hazırlanan ve dünyadaki en büyük İslami ekonomilerin sıralandığı raporda Türkiye genel kategoride 12'nci sırada yer aldı. Türkiye'nin İslami ekonomi içinde en güçlü olduğu alan ise, Modest Fashion. Bu kategoride 2'nci sırada bulunan Türkiye'yi raporda Modanisa temsil ediyor.
Thomson Reuters tarafından Dinar Standard iş birliği ile bu yıl 7'ncisi hazırlanan Global İslami Ekonomi Raporu'nun sonuçları Dubai Nasdaq'ta açıklandı. Raporda, İslami ekonomi kriterleri içerisinde değerlendirilen ülkeler, yapılan puanlama doğrultusunda sıralandı.
Rapor ayrıca, helal gıda, helal finans, helal turizm, helal medya, helal kozmetik ve modest fashion kategorilerinde de ülkeleri sıralıyor. Global İslami Ekonomi Raporu'nda Türkiye, 6 kategorinin 4'ünde ilk 10 ekonomi içerisinde yer alırken, helal turizm kategorisinde 3'üncü, modest fashion kategorisinde ise 2'nci sırada kendisini gösteriyor. Raporda, modest fashion kategorisinde ülkemizi, ilk uluslararası online e-ticaret sitesi olarak Modanisa temsil ediyor. 140 ülkeye yaptığı ihracatla Türkiye'nin hazır giyimdeki gücünü dünyaya taşıyan Modanisa, tüm dünyada aylık 20 milyon, yıllık 250 milyonun üzerinde modest modayı takip eden ziyaretçiye ulaşıyor.
Rapora göre, dünyada 1.8 Milyar Müslüman nüfusu kapsayan İslami ekonominin 2019 hacmi 2.2 trilyon dolar iken bu rakamın 2024'e kadar 3.2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. 2018-2019 yılları arasında İslami ekonomiye yapılan yatırım ise 1.2 milyar dolar oldu. Rapora göre Müslüman nüfus 2018 yılında 2.2 trilyon dolar harcarken, bu harcamadan en büyük payı yeme-içme, ilaç ve lifestyle bütçeleri aldı.
Dünyada global giyim harcaması 2.5 trilyon dolar'a ulaşırken, muhafazakar/modest giyim bu pastanın yüzde 11'lik kısmını oluşturuyor. Rapora göre, dünyada "Modest Fashion" alanında 283 dolar milyar harcama yapılırken geçen seneye göre yüzde 4.8'lik bir büyüme gözlemlendi. Bu rakamın 2024 yılında ise 402 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye 29 milyar dolarlık modest giyim sektörü harcamasıyla listede 1'inci sırada yer alırken, Birleşik Arap Emirlikleri 23 milyar dolar ile 2'nci, Endonezya 21 milyar dolar ile 3'üncü sırada bulunuyor.
Modest giyim alanında ihracat rakamlarına bakıldığında ise Çin, 10.6 milyar dolarlık ihracatıyla ilk sırada yer alırken, Hindistan 3.1 milyar dolar ile 2'inci, Türkiye ise 2.3 milyar dolar ile 3'üncü sırada görünüyor. Modest giyimdeki başarısını Türkiye'de üç kez üst üste e-ihracat şampiyonu olarak taçlandıran Modanisa, raporda, dünyanın en güçlü online modest sitelerinden biri olarak tanımlanıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.