BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazinİskandinavların mutluluk felsefesi: Hygge----

İskandinavların mutluluk felsefesi: Hygge

İskandinavların mutluluk felsefesi: Hygge
19 Nisan 2022 - 12:19 www.finansgundem.com

2016'da Oxford Sözlüğü’nün ‘yılın kelimesi’ adayı olan ‘hygge’, son yılların en popüler yaşam felsefelerinden birini sunuyor.

İskandinavların uzun soğuk kış günlerinde kalbini ısıtan hygge (huga) felsefesi, huzurlu ve güvenli bir yaşamın özünü oluşturuyor. Danimarkalıların ‘mutluluk sanatı’ olarak da nitelendirdiği hygge'yi bir hayat biçimi haline getirerek huzura ulaşmak mümkün.

Günlük hayata dair ufak detayların yarattığı mutluluk

‘Huga’ veya ‘hüga’ şeklinde okunan İskandinav kökenli kelime, günlük hayata dair ufak detayların insanı mutlu etmesini ve ruhun sıcacık olmasını niteleyen huzurlu bir yaşam felsefesi sunuyor. Hygge, basit zevklerden kazanılan hazların aslında temel mutluluk için yeterli olabileceğini savunuyor.

Huzurlu ve mutlu eden her şey

Bu kelimenin tam bir karşılığı ve tanımı olmamakla birlikte, bireyi huzurlu kılan ve mutlu eden her şey hygge felsefesini yansıtabilir. Örneğin sevilen bir şarkıyı dinlemek, iyi bir film izlemek, mumlar eşliğinde yapılan banyo keyfi, pencereden yağmuru izlemek, fırında pişen kekin kokusu...

Dur ve anı yaşa

Hygge’nın tam bir karşılığının olmaması aslında bireyin bu felsefeyi kendi hayatına göre uyarlamasına olanak sağlıyor. Günlük hayatın koşuşturması içinde durup ‘anın tadını çıkarmak’ ve huzurun saklı olduğu detayları benimsemek bu felsefenin kalbinde yatıyor.

Danimarka mutluluğunu hygge'ye mi borçlu?

Danimarkalı yazar ve Mutluluk Araştırmaları Enstitüsü başkanı Meik Wiking’in ‘Danimarkalıların Mutluluk Sırrı’ adlı kitabı, dünyanın en mutlu ülkesi Danimarka’nın bu mutluluğu hygge’ye borçlu olduğunu belirtiyor.

Teknolojik aletler yok

Kaosun uzak olduğu bir hayatı savunan hygge, minimal zevklerin yanı sıra yalın bir yaşam ortamını savunuyor. Bu nedenle teknolojik aletler, karmaşık desenli eşyalar ve aşırılığa kaçan mobilyalar bu felsefede bulunmuyor.

Loş bir ortam, birkaç mum, kahve...

Loş bir ortamda birkaç mum yakın, dikkatinizi dağıtabilecek şeyleri etrafınızdan uzaklaştırın. Kahvenizi yudumlarken sevdiğiniz bir atıştırmalığın tadını çıkarın. Sessizliğin içinde hayatta şükran duyduğunuz şeyleri sıralayın ve her birini takdir edin. Hayatınızdaki olumsuzlukları bile benimsemeye çalışın, huzur sizi bulacaktır.(NTV Life)

Daha mutlu olmak için yapmanız gereken 4 şey

 

Dünyanın en mutlu ülkeleri belli oldu

 

İşte dünyanın en mutlu ülkelerinde yaşamanın bedeli

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)