<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'İşçiler baskıyla sendika değiştiriyor'----

'İşçiler baskıyla sendika değiştiriyor'

'İşçiler baskıyla sendika değiştiriyor'
26 Ekim 2013 - 19:17 www.finansingundemi.com

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye Selüloz Kağıt ve Mamülleri İşçileri Sendikası 18. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatı çalışmalarına ilişkin, "Hiç işe girmemiş olanlarla ilgili bir düzenleme düşünüldüğü söyleniyor. Biz Türk-İş olarak bunun ne altına imza atarız, ne de bunu konuşuruz" dedi.

Kartepe ilçesinde bir otelde düzenlenen Türkiye Selüloz Kağıt ve Mamülleri İşçileri Sendikası 18. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, siyasilerin, sendikaların ve işçilerin kendilerini sorgulaması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'de örgütlenme oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Atalay, "Yıl 1980, ülke nüfusu 45 milyon, sendikalı 2,5 milyon. Yıl 2000, ülke nüfusu 68 milyon, sendikalı 2 milyon. Yıl 2013, ülke nüfusu 75 milyon ve sendikalı sayısı 1 milyon. Büyüyen bir ülkeye, gelişen bir ülkeye bu rakamlar hiç yakışmıyor" ifadesini kullandı.
 

"İşçiler, baskıyla sendika değiştiriyor" 

Atalay, 1 milyon örgütlü insandan, 700 binin kendi üyeleri olduğunu bildirerek, siyasi baskılarla işçilerin sendika değiştirmeye zorlandığını öne sürdü.

Diğer sendikaların da büyüyebileceğini, 12 milyon çalışanın bulunduğuna dikkati çeken Atalay, şöyle konuştu:

"Ancak bizim örgütlü olduğumuz iş yerlerinde, oradaki belde belediye başkanıyla, oradaki kurumun bürokratıyla işçilerin sendika değiştirmeye zorlanması hiç uygun değil, doğru değil. Günah ve çirkin bir iş. Maalesef bu dünde oluyor, bugün de oluyor. Biz bugüne kadar bu işlerin içinde hiç olmadık. İşçi hür iradesiyle geliyorsa kapımız açık ama baskıyla, korkuyla, tehditle sendika değiştirmek hele 2013 yılında bu ülkeye ve hiç kimseye yakışmıyor. Bu ülkede istediğiniz partiyi tutabilirsiniz, istediğiniz takımı tutabilirsiniz ama sendika örgütlenmesine geldiği zaman, sendikaya geldiği zaman baskı, tehdit, şantaj ve işten atma hiç yakışmıyor. Ayıp ve günah. Bu önümüzdeki süreçte kavgamız, gayretimiz, emeğimiz, bunun üzerine olacak."
 

"Kıdem tazminatı hakkını geriye götürtmeyiz"

Türkiye'de 950 bin taşeron işçinin bulunduğunu, bunun büyük bir bölümünün kamuda çalıştığını, asgari ücret aldığını, yemek parası verilmediğini ve servis hizmetinin bulunmadığını dile getiren Atalay, Afrika'daki köle düzeni gibi sistem uygulandığını ve Türkiye'nin bu ayıptan bir an önce kurtulması gerektiğinin altını çizdi.

Atalay, Bakanlığın bu konuyla ilgili bir çalışma yürüttüğünü, çalışmanın son aşamaya geldiğini öğrendiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun yanında taşeronun büyük bölümü de kıdem tazminatını almayan yerler var. Özellikle oturmuş, kurumsallaşmış işyerlerinde kıdem tazminatıyla ilgili bir sıkıntımız yok. Bunun rakamı, yüzde 17. Ancak kıdem tazminatıyla ilgili mevcut yapının geriye gitmesi, mevcut yapının sıkıntıya gitmesi, mevcut yapıyla ilgili bir arpa boy gerilemesine biz müsaade etmeyiz. Hiç işe girmemiş olanlarla ilgili bir düzenleme düşünüldüğü söyleniyor. Biz Türk-İş olarak bunun ne altına imza atarız  ne de bunu konuşuruz. Bununla ilgili de kavga etmeye devam ederiz. Buna müsaade etmeyiz."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)