Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın konuyla ilgili yönetmeliğine göre, Türkiye genelinde beş işçisi bulunan işverenlerin çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin vergi ve prim gibi kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını bankalar aracılığıyla ödemeleri zorunludur. Banka aracılığıyla ödeme yapması gereken işverenler, işveren vekilleri veya üçüncü kişiler işyerlerinin bulunduğu yerde banka şubesi bulunmaması halinde PTT şubeleri aracılığıyla da ödeme yapabilirler.
İşçi ücretlerinin banka aracılığıyla ödenmesi yükümlülüğü İş Kanunu’na tabi işçilerin yanı sıra Deniz İş Kanunu ve Basın İş Kanunu’na tabi işçiler için de uygulanır. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, yazısında ücretlerinin bankalardan ödeme zorunluluğuyla ilgili merak edilenleri kaleme aldı.
Diğer taraftan 459 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre ise 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi mecburidir.
TEVSİK SINIRI NET ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDI
Net asgari ücret 2023 yılından itibaren 7.000 TL’lik tevsik sınırının üzerine çıktı. 2024 yılında net asgari ücret 17.002,20 TL olarak uygulanıyor.
İşçi sayısı 5’ten az olan işletmelerden bazıları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yönetmeliğindeki işçi sayısından hareketle ücretleri elden ödemeye devam ediyor.
Tevsik sınırı 2015 yılından beri 7000 TL olarak uygulanırken asgari ücretin tevsik sınırını aşması nedeniyle tüm işyerleri için işçi ücretlerinin Banka aracılığıyla ödenmesi zorunluluğu doğdu. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, bu konuda tereddüt yaşayan bir mükellefin başvurusu üzerine konuya özelge ile açıklık getirdi. Özelgede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yönetmeliğindeki işçi sayısı ile sınırlı olmaksızın, çalışanlara o ay içinde yapılan ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü ödemenin net tutarının 7.000 TL’yi aşması halinde ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılması ve ödemelerin bankalarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi gerektiği belirtildi.
İŞÇİ BAŞINA HER AY 1.514 TL CEZA
Çalışanların ücretlerini bankalar veya PTT aracılığıyla ödeme yükümlülüğüne uymayanlara idari para cezası uygulanıyor. Ceza tutarı her yıl artıyor. İşçisinin ücretini banka aracılığıyla ödemediği tespit edilen işverenler 2024 yılı itibarıyla işçi başına her ay 1.514 TL idari para cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Örneğin, 4 işçisi olan bir işveren ocak ayından beri işçilerinin ücretini banka aracılığıyla ödememiş ise beş ay için işçi başına 7.570 TL’den toplam 30.280 TL idari para cezası ödeyecek.
İşçilerin sağlık ve gelirlerinde küresel ısınma tehditi
Eleman sıkıntısı had safhaya ulaştı: 100 bin liraya işçi bulunamıyor!
İŞKUR açıkladı: İşte en çok işçi arayan meslekler...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.