Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya Bankası, 190 ekonomideki regülasyonları karşılaştırarak İş Yapma Kolaylığı Endeksi'ne yer verdiği 'Doing Business' raporunu yayınladı. Raporda yer alan bilgilere göre, gelişmekte olan ülkeler, iş yapma kolaylığı konusunda gelişmiş ekonomileri yakalamaya başladı. Endeksin üst sıralarında yer alan ülkelerin iş yapma açısından kolay, düzenli ve malvarlığı konusunda güçlü korumaların yer aldığı ülkeler olduğuna dikkat çekilen raporda, bu alanda dünyanın en ileri ülkesinin Yeni Zelanda olduğu, araştırmaya konu olan 190 ülkenin son sırasında ise Somali'nin bulunduğu belirtildi.
Habertürk'te yer alan habere göre; raporda, iş yapma kolaylığı sağlayan ülkelerde yeni bir şirket kurmak için mülk sahibi olma, izin alma kolaylığı, yatırımcı koruması, sınır ötesi ticaret, vergiler ve e-kayıt gibi konuların ileri seviyede olduğu belirtildi. Tüm bunlara rağmen, araştırmaya konu olan ülkelerde iflas konusunun en az reform yapılan alan olduğu da yine araştırmada dikkat çekilen konulardan biri oldu.
Raporda öne çıkan başlıklar arasında ise, dünyada 115 ülkenin iş yapma kolaylığı sağladığı, son yıllarda bu konuda en çok ilerleme kaydeden ülkelerin başında ise Suudi Arabistan, Ürdün, Togo, Bahreyn, Tacikistan, Pakistan, Kuveyt, Hindistan ve Nijerya'nın bulunması yer alıyor. İş yapma kolaylığı sağlayan ilk 50 ülke arasında Afrika'dan sadece 2 ülkenin yer almasına karşın, Latin Amerika'dan hiç bir ülkenin dahil olmadığı da raporda vurgulanıyor.
İLK SIRADA YENİ ZELANDA VAR
Dünya Bankası'nın raporunda, ülkelerdeki iş yapma kolaylığının ölçüm metodu da paylaşılıyor. Buna göre, iş yapma kolaylığının ölçümünde, şirket kurma, ofis açma, sermayeye erişim, vergi ödeme, dış ticaret ve devlet ihalesi gibi süreçlerin yönetilmesi, kontrat şartlarını uygulama ve yatırımcı koruması gibi ölçekler kullanılıyor.
Tüm bunlara göre hazırlanan ve 190 ülkenin yer aldığı listenin ilk sırasında Yeni Zelanda yer alırken, listenin son sırasında ise Somali bulunuyor. Singapur, Hong Kong, Danimarka, Güney Kore, ABD, Gürcistan, İngiltere, Norveç ve İsveç ilk 10'da yer alan diğer ülkeler olarak dikkat çekiyor. Listenin 32'inci sırasında kendine yer bulan Türkiye ise, Rusya, Japonya, İspanya, Çin ve Fransa'nın hemen altında, Azerbaycan, İsrail, İsviçre, Slovenya'nın ise üstünde yer alıyor.
Raporda Türkiye hakkında yer alan açıklamalarda, tapu sicil işlemlerinin kolaylaştırılması övüldü. Buna göre, Türkiye'nin tapu harçlarını geçici bir süreliğine daha ucuz hale getirdiği ve vergi değerlendirmesi için harcanan süreyi de azaltarak tapu sicil işlemlerini hızlandırdığı kaydedildi. Ayrıca, Türkiye'nin belirli sermaye yatırımlarına KDV muafiyeti getirmesinin de vergi ödemeyi kolaylaştırdığı vurgulandı.
Bakan Varank'tan yabancı araştırmacı ve iş insanlarına çağrı
İşçinin payı azaldı, patronun sermayesi arttı
Kasımda yeni siparişler ve üretim yavaşladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.