<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİş hayatının en stresli kesimi Y kuşağı----

İş hayatının en stresli kesimi Y kuşağı

İş hayatının en stresli kesimi Y kuşağı
15 Şubat 2024 - 18:16 www.finansingundemi.com

Modern iş yaşamı, özellikle bazı kuşakların görece daha fazla stresli ve tükenmiş hissetmelerine yol açıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Araştırmalar, modern şirket organizasyonu içinde en çok zorlanan kesimin orta düzey yöneticiler olduğunu ortaya koyuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Y kuşağı orta düzey yöneticilerinin iş yerinde kendilerini stresli, bunalmış ve tükenmiş hissetme olasılıklarının daha yüksek olduğu görülüyor.

Kariyerlerine veda ediyorlar

Fortune’dan Orianna Rosa Royle’un haberine göre, orta düzey yöneticiler, Elon Musk ve Mark Zuckerberg gibi kodamanların baltayı kullanması ve bu karışıklığı halletmeye daha az kafa yorması nedeniyle baskı hissediyor. Y kuşağı yöneticileri için bu, kurumsal merdivenleri tırmanma konusunda iki kez düşünmelerini sağlayan bir uyandırma çağrısı niteliği taşıyor.

Verimlilik yazılımı şirketi Capterra tarafından yapılan bir anket, Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık ve ABD'deki orta düzey yöneticilerin duygusal durumlarına odaklanıyor ve 35 yaşın altındakilerin yüzde 75'inin bunalmış, stresli veya tükenmiş hissettiğini ortaya çıkarıyor.

Y kuşağı orta düzey yöneticilerinin neredeyse yarısı, durumu daha da zorlaştırmak yerine kariyerlerine veda ediyor. Araştırma, yönetim ne kadar yeni ve gençse, iş piyasasına girme olasılıklarının da o kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

İki yıldan az deneyime sahip yöneticilerin yüzde 40'ından fazlası çıkışa hazırken, bazıları yönetim dışı görevlere bile açık. Buna karşılık, 10 yıl veya daha fazla tecrübeye sahip olanların sadece yüzde 20'si orta düzey yönetimde işi bırakmayı düşünüyor.

İşten çıkarmaların ilk adayları

Orta düzey yönetim her zaman yanıltıcı bir nitelik taşıyor ve sürekli olarak üst düzey yöneticiler ile alt düzey yöneticiler arasında sıkışıp kalıyor. Liderler kadar maaş alamıyorlar ve aşağıdakiler tarafından da ‘ekipten biri’ olarak görülmüyorlar.

Orta düzey yöneticiler için tüm bu olumsuzlukların yanına, üstleri tarafından yayınlanan ‘ofise dönüş talimatlarını uygulama ve izleme stresi' de eklenmiş durumda. Üstüne üstlük, onlara aynı zamanda tek kullanımlık oldukları ve genellikle işten çıkarmalar sırasında ilk adaylar oldukları söyleniyor.

Geçen yıl teknoloji şirketlerinin ‘verimlilik’ arayışında orta düzey yöneticilerin olumsuz anlamda en etkili kesim olduğu görülüyor.

Binlerce çalışanı işten çıkardıktan sonra Meta'nın CEO'su Zuckerberg, iç hiyerarşiyi ‘yataylaştırma'nın yeniden yapılanmanın temelini oluşturduğunu söyledi ve ‘daha az yönetim katmanına' sahip olmanın ardındaki ilham kaynağı olarak Musk'a itibar etti.

Bu arada, 30.000'den fazla yöneticinin çalıştığı Google'da 12.000 kişi işini kaybetti ve Intel de yöneticilerin maaşlarında kesintiye gitti. Hatta teknoloji sektörünün ötesinde bile, FedEx'teki işten çıkarmalar çoğunlukla yöneticileri etkiledi; çünkü şirket ‘daha verimli, çevik bir organizasyon’ olmayı hedefliyordu.

Yöneticiliğe yeni terfi ettirilen ve kendilerine gereksiz bir bürokrasi katmanı oldukları söylenen Y kuşağının bu sıkıntıyı hissetmesinin hiç de şaşırtıcı olmaması gerekiyor. Ancak Capterra'nın baş İK analisti Brian Westfall'a göre sonuçta bundan zarar görenler ‘işletmeler' olacak. Westfall, “İşverenler bu kadar yüksek oranda orta düzey yönetici tükenmişliğine neden olan sorunları yakında çözemezlerse, yaşlı liderler emekli olurken etrafta dolaşacak yeterli yönetici kalmayacak” diye uyarıyor.

Neden tüm Y kuşağı tükenmiş hissediyor?

Y kuşağı, kurumsal hiyerarşinin neresinde olursa olsun, yaşıtlarına göre daha tükenmiş görünüyor. Farklı bir araştırma, Capterra'nın verilerinin, Britanya'daki genç çalışanların zihinsel sağlık sorunları nedeniyle her hafta bir günlük işe eşdeğer miktarda iş kaçırdığını gösteriyor.

Dünya çapında 30 milyondan fazla üyeye sahip sağlık ve hayat sigortası şirketi Vitality'nin analizi ise, Birleşik Krallık'ta ortalama bir çalışanın yılda neredeyse 50 gün çalışamaz hissettiğini ortaya koyuyor. Bu, İngiliz ekonomisine şaşırtıcı bir şekilde 176 milyar dolara mal oluyor.

30 yaşın altındakiler için kaybedilen üretken günlerin sayısı 60'a çıkarken, X Kuşağı ve baby boomer kuşağı yılda ortalama 36,3 iş günü boyunca zihinsel olarak boşlukta hissettiklerini söylüyor; bu da yüzde 64'lük ciddi bir farka işaret ediyor.

Araştırmacılara göre, hiyerarşinin en alt sıralarında yer almak, düşük ücretler ve yardım istedikleri takdirde kariyerlerinin nasıl etkileneceğine ilişkin endişeler ile birleştiğinde, Y kuşağının stresini artırıyor.

Terfi edilmesine, etkileyici yeni bir ünvana ve bununla birlikte çok daha fazla sorumluluğa sahip olmasına rağmen uzmanlar Y kuşağı yönetime girdiğinde bu memnuniyetsizliğin değişmediğini, çünkü hâlâ düşük maaş aldıklarını belirtiyor.

Sonuçta, daha fazla olmasa da aynı miktarda iş yapmalarına rağmen, kendilerinden önceki yöneticiler kadar zenginliğe sahip olmamak, Y kuşağının hayal kırıklığına uğramasına, değerinin bilinmemesine ve bitkin hissetmesine neden oluyor.

Z ve Y kuşağının üretkenlikleri patronları tarafından eziliyor

 

Ofise dönüş için Y kuşağı kriterleri

 

Y kuşağı taşrada mahsur kaldı

 

Y kuşağı ebeveynler neden mutsuz?

 

Y kuşağının mutluluk kriteri diğer nesillerin dört misli

 

İş yerinde eğlenmek, Y kuşağının verimini artırıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)