Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de iş gücü arzındaki rekor düşüş, şirketleri rekor sayıda robot sipariş etmeye zorluyor. Bu da ABD robot teknolojisi endüstrisinde patlama yaşanmasına neden oluyor.
Resesyon uyarılarına ve ekonomik çöküş endişelerine rağmen, 2022 yılında ABD’de açık pozisyon sayısı rekor düzeyde yüksek seyrediyor ancak kimse bu işlere talip olmuyor. Oysa ABD Ticaret Odası rakamlarına göre, 2021 yılında ABD ekonomisi, ‘benzeri görülmemiş’ şekilde 3,8 milyon yeni iş imkanı yaratmış durumda. Ancak Ticaret Odası’na göre, o zamandan beri iş gücüne katılım, pandemi öncesine kıyasla keskin şekilde azaldı. Tahminler bu sayısının yaklaşık 3.4 milyon çalışanı kapsadığını söylüyor.
Yüzde 25 artış
Fortune’dan Tristan Bove’un haberine göre, her türden şirket, artan iş gücü sıkıntısıyla başa çıkmak için mücadele ediyor ve görünüşe göre, çalışma saatlerini azaltmaktan çalışanlarına daha önce duyulmamış avantajlar sunmaya kadar her yol deneniyor. Şimdi ise yeni veriler, Amerikan şirketlerinin çalışan eksikliğiyle mücadele etmek için başka bir yola daha başvurduğunu gösteriyor: Robotlar.
A3 olarak da bilinen bir ticaret grubu olan Association for Advancing Automation tarafından bu hafta açıklanan rakamlara göre, ABD robot satış rakamları, art arda üç çeyrek artarak rekor seviyeye ulaştı. ABD robot teknolojisi endüstrisi, son çeyrekte 12.305 adet robot satışı gerçekleştirdi. Bu rakam 2021 yılı aynı döneme göre yüzde 25 ve bu yılın ilk çeyreğine göre ise yüzde 6 oranında bir artış anlamına geliyor.
Otomotiv endüstrisi başı çekiyor
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD robot teknolojisi üreticileri, 2022 yılının ilk çeyreğinde elde edilen 646 milyon dolarlık gelirden biraz daha düşük olsa da, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29'luk bir artışla 585 milyon dolar hasılat elde ederken, son çeyrek gelirleri açısından da ikinci en yüksek kazancı elde etti.
A3 verilerine göre, son çeyrekte yeni robot teknolojilerine olan talebin başında, yeni siparişlerin yüzde 59'unu oluşturan otomotiv endüstrisi yer aldı. Ancak diğer endüstriler de benzer şekilde artan talep gördü ve giderek daha fazla sektör, personel ve lojistik sorunlarıyla başa çıkmak için otomasyon teknolojilerine yöneldi.
A3 başkanı Jeff Burnstein, “Bu çeyrek, diğer herhangi bir endüstriden daha fazla robotun otomotiv sektörüne girmesiyle tarihi istatistiklerle paralel bir geri dönüş yaşanmış oldu. E-ticaretin revaçta olması ve gıda ve tüketim malları şirketlerinin hızlı büyümelerinin de etkisiyle, özellikle depo lojistiğini otomatikleştirmek amacıyla robot teknolojisine olan ihtiyaç artmaya devam etti” şeklinde konuştu.
Otomasyon bir trende dönüştü
Şirketler, çalışanların dahil olmak istemediği üretim ve sabit işlevli görevlerin çoğunu gerçekleştirmek için ideal donanıma sahip makineler aracılığıyla iş gücü sıkıntısına çare bulmak için geçen yıldan bu yana giderek artan sayıda robot satın alıyor. Restoranlar ve yemek dağıtım şirketleri gibi işletmeler, pandemi başladığından beri robot teknolojilerine yöneldi ve bu, işletmelerin zaten otomasyona doğru ilerlediğini gören bir trendi de hızlandırmış oldu. Geçen yıl, Duke Üniversitesi finans müdürleri arasında yapılan bir anket de, şirketlerin üçte birinin, çalışanların yerini almak için otomasyon uygulamaya ya da otomasyon teknolojilerini keşfetmeye başladığını tespit etmişti.
Sosisli yapmayı beceremeyin robot sosyal medyayı yıktı geçti
Bilim dünyasında bir ilk: Kendi varlığını kendi başına keşfeden robot
Rusya'nın yeni silahı: Tanksavarlı robot köpek
Zuckerberg'i kendi robotu suçladı
Japonya'da insanların yerini robotlar alacak
Robotlar insanları işsiz mi bırakacak?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.