Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FİNANSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birçok sektör CEO’lar kendi maaşlarından kısarak ya da hiç almayarak korona virüs krizinin etkilerini azaltma stratejisi yürütüyorlar. Bu iyi niyetle yapılmış hamlelerin ne kadar işe yarayıp yaramadığı ise başka bir soru işareti.
Fortune’un haberine göre şirket CEO’larının kendi maaşları ile ilgili aldıkları kararlar kriz sürecinde oldukça önemli. Stanford Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin örgütsel davranış profesörü Charles O’Reilly CEO’ların maaşlarından vazgeçmesinin birlik anlayışı yaratma amacıyla olduğunu söylüyor.
O’Reilly, “Bu çalışanlara sizi önemsiyoruz, bu işte hep birlikteyiz ve yükü paylaşacağız sinyali gönderiyor” diyor.
CEO’ların turizm ve perakende sektöründe hem kendi ücretlerini düşürdüğü hem de işten çıkarma ve ücretsiz izin uygulamasını erkenden başlattığı biliniyor. Uluslararası otel zinciri Marriot’un CEO’su Arne Sorenson en son 1.3 milyon dolar olarak bildirilen maaşını yıl boyunca askıya aldı. Spor ürünleri perakende satış şirketi Dick’s Sporting Goods’un CEO’su Ed Stack de 1.1 milyar dolarlık maaşını almayacak. İşçilerin korona virüs krizi sırasında kendini riske attığı diğer sektörlerde ise CEO’lar kendi maaşlarından katkı yaparak çalışanlarını destekliyorlar. Krizle ilk yüzleşen şirket patronlarının hamlelerini ise medya ve eğlence sektörü CEO’ları izledi. Disney’in yönetim kurulu başkanı Bob Iger maaşını sıfıra indirdi ve şirket CEO’su Bob Chapek taban maaşı olan 2.5 milyon doların yarısını kesti. BuzzFeed, Canada Goose, Delta, Macy’s, United ve Yum Brands bu stratejiyi izleyen diğer bazı şirketler.
Pennsylvania Üniversitesi’nin Wharton İşletme Okulu’nda yönetim profesörü olan Michael Useem’e göre tüketiciye yönelik endüstrilerde güçlü marka değeri olan şirketlerin CEO’ları kriz durumlarında kendi maaşlarından feragat etmeye daha yatkın. Emek yoğunluğu olan şirketlerde de işçi çıkarma riski arttıkça yöneticilerin kendi maaşlarıyla ilgili hızlı harekete geçmeleri için yeni nedenler ortaya çıkıyor.
Bununla birlikte CEO’ların bu hamleleri genellikle sembolik. Yöneticilerin gelirleri maaş yerine çoğunlukla hisse senetleri getirisinden sağlanıyor. Maaş kesmek ise ciddi nakit sıkıntısı olan şirketler dışında her zaman tabanda büyük bir etki yaratmıyor. Georgetown Üniversitesi’nin McDonough İşletme Fakültesi’nde muhasebe profesörü olan Jason Schloetzer’in ifadelerine göre eğer yönetici maaş kesintileri işten çıkarmaları da beraberinde getiriyorsa moral arttırıcı bu hamle gürültü içinde kaybolabilir.
Bu kriz sırasında, havayolları gibi bazı sektörlerde şirket yöneticilerinin tazminatlarını azaltma fedakarlığı için daha az neden olabilir. Schloetzer konuyla alakalı, “Eğer hükümet teşviki alan bir endüstrinin CEO’sundan bahsediyorsak, burada üçüncü bir gerekçe ortaya çıkar. Bu bir vitrin meselesine dönüşür ve CEO’lar teşvik payını alabilmek için daha uygun olarak görünmeye çalışır” ifadelerini kullandı.
Yönetici ücretleri kesilmesi genel olarak şirketlere kriz sürecinde yardımcı oluyor fakat alınmayan önlemler uzun vadede şirketler için sorun oluşturabilir. Profesör Michael Useem’in öngörüsü şöyle: “İnsanların kriz döneminde ne yaptığınıza dair hafızaları oldukça iyidir. Adım attınız mı, yoksa onları geri mi çevirdiniz?”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.