BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş dünyasının yeni tartışma konusu CEO maaşları----

İş dünyasının yeni tartışma konusu CEO maaşları

İş dünyasının yeni tartışma konusu CEO maaşları
02 Nisan 2020 - 13:27 www.finansgundem.com

Korona virüs salgını sonrası dev şirketlerin CEO’ları maaşlarını sıfırladı, ancak işçi çıkarmalar da devam ediyor

FİNANSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok sektör CEO’lar kendi maaşlarından kısarak ya da hiç almayarak korona virüs krizinin etkilerini azaltma stratejisi yürütüyorlar. Bu iyi niyetle yapılmış hamlelerin ne kadar işe yarayıp yaramadığı ise başka bir soru işareti.

Fortune’un haberine göre şirket CEO’larının kendi maaşları ile ilgili aldıkları kararlar kriz sürecinde oldukça önemli. Stanford Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin örgütsel davranış profesörü Charles O’Reilly CEO’ların maaşlarından vazgeçmesinin birlik anlayışı yaratma amacıyla olduğunu söylüyor.

O’Reilly, “Bu çalışanlara sizi önemsiyoruz, bu işte hep birlikteyiz ve yükü paylaşacağız sinyali gönderiyor” diyor.

CEO’ların turizm ve perakende sektöründe hem kendi ücretlerini düşürdüğü hem de işten çıkarma ve ücretsiz izin uygulamasını erkenden başlattığı biliniyor.  Uluslararası otel zinciri Marriot’un CEO’su Arne Sorenson en son 1.3 milyon dolar olarak bildirilen maaşını yıl boyunca askıya aldı. Spor ürünleri perakende satış şirketi Dick’s Sporting Goods’un CEO’su Ed Stack de 1.1 milyar dolarlık maaşını almayacak. İşçilerin korona virüs krizi sırasında kendini riske attığı diğer sektörlerde ise CEO’lar kendi maaşlarından katkı yaparak çalışanlarını destekliyorlar. Krizle ilk yüzleşen şirket patronlarının hamlelerini ise medya ve eğlence sektörü CEO’ları izledi. Disney’in yönetim kurulu başkanı Bob Iger maaşını sıfıra indirdi ve şirket CEO’su Bob Chapek taban maaşı olan 2.5 milyon doların yarısını kesti. BuzzFeed, Canada Goose, Delta, Macy’s, United ve Yum Brands bu stratejiyi izleyen diğer bazı şirketler.

Pennsylvania Üniversitesi’nin Wharton İşletme Okulu’nda yönetim profesörü olan Michael Useem’e göre tüketiciye yönelik endüstrilerde güçlü marka değeri olan şirketlerin CEO’ları kriz durumlarında kendi maaşlarından feragat etmeye daha yatkın. Emek yoğunluğu olan şirketlerde de işçi çıkarma riski arttıkça yöneticilerin kendi maaşlarıyla ilgili hızlı harekete geçmeleri için yeni nedenler ortaya çıkıyor.

Bununla birlikte CEO’ların bu hamleleri genellikle sembolik. Yöneticilerin gelirleri maaş yerine çoğunlukla hisse senetleri getirisinden sağlanıyor. Maaş kesmek ise ciddi nakit sıkıntısı olan şirketler dışında her zaman tabanda büyük bir etki yaratmıyor. Georgetown Üniversitesi’nin McDonough İşletme Fakültesi’nde muhasebe profesörü olan Jason Schloetzer’in ifadelerine göre eğer yönetici maaş kesintileri işten çıkarmaları da beraberinde getiriyorsa moral arttırıcı bu hamle gürültü içinde kaybolabilir.

Bu kriz sırasında, havayolları gibi bazı sektörlerde şirket yöneticilerinin tazminatlarını azaltma fedakarlığı için daha az neden olabilir. Schloetzer konuyla alakalı, “Eğer hükümet teşviki alan bir endüstrinin CEO’sundan bahsediyorsak, burada üçüncü bir gerekçe ortaya çıkar. Bu bir vitrin meselesine dönüşür ve CEO’lar teşvik payını alabilmek için daha uygun olarak görünmeye çalışır” ifadelerini kullandı.

Yönetici ücretleri kesilmesi genel olarak şirketlere kriz sürecinde yardımcı oluyor fakat alınmayan önlemler uzun vadede şirketler için sorun oluşturabilir. Profesör Michael Useem’in öngörüsü şöyle: “İnsanların kriz döneminde ne yaptığınıza dair hafızaları oldukça iyidir. Adım attınız mı, yoksa onları geri mi çevirdiniz?”

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)