<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş dünyasından Boris Johnson’a Brexit uyarısı----

İş dünyasından Boris Johnson’a Brexit uyarısı

İş dünyasından Boris Johnson’a Brexit uyarısı
09 Eylül 2020 - 15:40 www.finansingundemi.com

İş dünyası hükümete yaptığı çağrıda, Brexit müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlaması İngiltere ekonomisine darbe indirecek dedi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İş dünyasının lider isimleri Boris Johnson’ı Brexit müzakerelerinde bir anlaşmaya varmanın İngiltere’nin korona virüs sonrası ekonomik iyileşmesi ve İngiliz tüketicisinin daha yüksek fiyatlarla karşılaşmaması için oldukça önemli olduğu konusunda uyardı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın anlaşmasız Brexit’in İngiltere için “iyi bir sonuç” olacağını söylemesiyle tehlike çanları çalmaya başladı. Johnson, İngiltere’nin Avrupa Birliği’yle imzaladığı çekilme anlaşmasını ihlal edeceği planlarına yönelik endişeleri doğruladı. İş dünyası bu hafta gerçekleşecek müzakerelerde mutabakata varılamaması durumunda İngiltere’nin halihazırda zayıf olan ekonomik iyileşmesinin ciddi anlamda zarar göreceği yönünde yorumlarda bulundu.

İngiliz Sanayi Birliği (CBI)’nin Genel Direktörü Josh Hardie, “süregelen tüm patırtı ve müzakerelerde, İngiltere ve Avrupa Birliği’ndeki şirketler aynı görüşte: İyi bir anlaşma şart. İki taraf arasında varılacak bir mutabakat tüm kıtanın korona virüs sonrası iyileşmesinin temellerini oluşturacak” dedi. Hardie açıklamasının devamında “bir anlaşmaya varmak için her iki tarafta da siyasi liderlik ve orta yolu bulmaya ihtiyaç var. Önümüzdeki haftalarda bunun acilen gerçekleşmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Institute of Directors’ın Avrupa ve ticaret politikası başkanı Allie Renison anlaşmasız Brexit’in yalnızca birkaç şirket tarafından kabul gördüğünü söyledi. Renison, “kendi üyelerimiz arasında bile Avrupa Birliği kurallarından ayrılmak isteyenlerin çoğunluğu, ekonomi için bir anlaşmaya varılmasının önemli olduğunu söylüyor” dedi.

Londra ve Brüksel arasındaki müzakerelerde gergin bir haftaya başlanırken, İngiliz hükümetinin, AB’yle ocak ayında imzaladığı çekilme anlaşmasını ihlal edeceğine yönelik konuşmalar, sterlinin uluslararası piyasalarda hızla düşüş göstermesine neden oldu. Sterlinde satışlar devam ederse İngiltere’ye ithalatların maliyetinde artış görülebilir. Pazartesi günü sterlin dolar karşısında %1 değer kaybetti ve 1,32 dolar seviyesinin altında işlem gördü. Sterlin, Euro karşısında da 1,12 Euro seviyesinin altına indi.

Hollanda bankası ING’nin döviz analisti Petr Krpata “Brexit heyecanı geldi ve sterlin hazırlıksız yakalandı” dedi ve sterlinin önümüzdeki haftalarda, Brexit müzakerelerinde kötü sonuçlar alınması halinde Euro’yla başa baş gidebileceğini söyledi.

Boris Johnson’ın pazartesi günü müzakerecilere verdiği ultimatomda, 15 Ekim’e kadar bir anlaşmaya varılmazsa İngiltere’nin masadan kalkacağını söylemesi müzakerelerde tansiyonu yükseltti.

Ancak iş dünyasının liderleri, İngiliz şirketlerinin bu geçiş sürecini anlaşmasız bir Brexit’le tamamlaması için gerekli kaynaklara sahip olmadığı konusunda uyardı. Lider isimler ekonominin modern kayıtlar tutulmaya başladığından beri görülen en derin resesyonu yaşadığını söyledi.

Bir anlaşmaya varılamaması halinde iş dünyasının liderleri, tüketicilerin artan fiyatlarla, vergilerle ve ithalat maliyetlerini arttıran daha zayıf bir sterlinle karşılaşacağını açıkladı.

İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu (BRC)’ndan Andrew Opie, “anlaşmaya varılamamasının en kötü sonuçlarını tüketici yaşayacak” dedi. İngiltere’de süpermarketlerde satılan gıda ürünlerine yüzmilyonlarca sterlinlik vergi maliyeti eklenecek ve en yoksul haneleri vuracak.

İngiltere Gıda ve İçecek Federasyonu Başkanı Ian Wright, “tüketiciler süpermarket raflarında ve restoranların menülerinde ürün çeşitliliği görmeye alışık olsalar da, anlaşmasız bir Brexit senaryosu gıda ürünlerine ulaşımı, kaliteyi ve değeri oldukça derinden etkileyebilir” dedi.

Yapılan yorumlar arasında üreticilerin pan-Avrupa tedarik zincirlerine bağlı olduğu da söylendi ve her iki tarafa da müzakerelerin sonucunda oluşabilecek yıkımı önlemek için daha pragmatik bir yaklaşım sergileme çağrısı yapıldı. Aerospace, Defence, Security & Space Başkanı Paul Everitt, “Pandeminin ekonomik etkileri, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının neticelerini daha da sert bir hale getiriyor. Anlaşmaya varılamaması, uluslararası piyasalarda rekabet yeteneğimizi kısıtlayacak yeni maliyetler doğuracak” dedi.

Yatırım uzmanları son gelişmelerin, İngiltere’nin müzakereler öncesinde AB üzerinde maksimum baskı oluşturma çabası olabileceğini söyledi. Krpata, “ne de olsa, geçtiğimiz yıl bu zamanlarda da benzer gerilimler yaşanmıştı ancak haftalar sonra anlaşmaya varılmıştı” dedi.

Ancak yatırımcılar Johnson’ın korona virüs konusundaki başarısızlığı prestij kaybına yol açtığı için Brexit konusunda daha sağlam bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini düşünüyor. Axa Investment Managers’dan Gilles Moëc, “bu yılın sonunda Brexit müzakerelerini, Avrupa Birliği’ne minimum taviz vererek tamamlamak muhtemelen şu an Boris Johnson’ın siyasi kariyerinin kurtarıcısı olacak” dedi. Ancak anlaşmasız Brexit ihtimali giderek artıyor.

İngiltere’nin Brexit politikalarının bedeli ağır olacak

 

Brexit anlaşmasında İngiltere köprüleri yakacak mı?

 

Brexit sanayi stratejisinde tehlike çanları çalıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)