Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İş dünyasının önde gelen sivil toplum kuruluşlarında yakında seçim rüzgarı esecek. 2017 yılına TÜSİAD'daki başkanlık seçimiyle giren iş dünyasında, gözler bu defa ihracatçı birlikleri, odalar ve borsalardaki seçimlere çevrildi. TÜSİAD'da Erol Bilecik'in tek başkan adayı olarak belirlenmesiyle bir yarış olmadı. Ancak önümüzdeki dönemde kritik koltuklar için birden fazla adayın isminin geçtiğini görüyoruz.
Dört yılda bir yapılan oda ve borsa seçimlerinin bu yıl mayıs ayında yapılması gerekiyordu ama Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın seçim takvimini açıklamaması nedeniyle hala yapılamadı. 365 sanayi ve ticaret odasındaki seçimler tahminlere göre ekim ve kasım aylarında yapılacak. Tüm odalardaki seçimlerin neticelenmesinin ardından da Mayıs 2018'de TOBB Başkanı seçilecek. Önümüzdeki yıl ihracatçı birliklerinde de seçim yarışı olacak.
Ekonomist dergisinden Sibel Atik henüz erken olsa da önümüzdeki günlerde seçim yarışının hızlanacağı ihracatçı birlikleri, oda ve borsalarda kulislerin nabzını tuttu. Buna göre STK'lar içinde en hareketli seçim süreci Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde (TİM) yaşanacak. Kulislerde TİM için beş ismin adı geçiyor. 2018'de seçimlere gidecek TİM'in yanı sıra renkli görüntülerin yaşanması beklenen diğer kurumları ise İSO ve İTO oluşturuyor.
GÖZLER İSTANBUL ODALARINDA
İş dünyasının önde gelen iki kurumu olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) başkanlık için önemli isimlerin adı öne çıkıyor. Seçimlerin öngörülen tarihte yapılması halinde ekim ya da kasım ayında başkanını seçecek iki kurumda kıyasıya bir rekabet söz konusu olacak.
Ufak ufak başlayan seçim gündemi ve yapılan temaslara göre İSO'nun başkan adaylığı için kulislerde üç isim öne çıkıyor. Mevcut başkan Erdal Bahçıvan'ın bir dönem daha bu görevi üstleneceği görüşü öne çıkarken, Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay'ın da başkanlık için güçlü bir aday olabileceği ifade ediliyor. Öte yandan kurumun bir önceki başkanı Tanıl Küçük’ün de başkan adaylığı konusunda ikna edilmeye çalışıldığı iddia ediliyor. Ancak konuyla ilgili Ekonomist'e açıklama yapan Küçük, kendisine başkanlık yönünde bir talep gelmediğini anlatıyor. Küçük, "Benim böyle bir irade ve düşüncem yok. 20 yıl yönetim kurulunda hizmet verdim. O nedenle artık kendi işlerime yoğunlaşmak istiyorum" diyor.
İTO'da konuşulanlara göre ise bu seçimlerde tek liste halinde seçime gidilmesi sürpriz olacak. Mevcut Başkan İbrahim Çağlar'ın yanı sıra İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz'un da önemli bir çıkış yapması bekleniyor. İTO'da başkanlık konusunda MÜSİAD üyelerinin hangi adaydan yana seçim yapacakları da önemli. Meclis toplantısının kulisinde başkanlık için aday olup olmayacağı yönündeki görüşlerini sorduğumuz İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "Şu an çok erken, seçimlere daha uzun bir süre var" diyor. Fakat yapılan değerlendirmelere göre önümüzdeki günlerde Çağlar'dan adaylık konusunda bir açıklama gelecek.
ANADOLU'DA YARIŞ
İstanbul Ticaret Odası'nın ardından 125 bin üyesiyle ikinci büyük oda olan Ankara Ticaret Odası'nda kısa bir süre önce başkanlık makamının istifa sonucunda boşalması nedeniyle seçim yapıldı. Gürsel Baran, Ankara Büyük-şehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek ile girdiği seçim yarışını kazandı. Önümüzdeki seçimlerde iki ismin aday olmaları durumunda yine ciddi bir rekabet yaşanması bekleniyor.
Anadolu'nun diğer önde gelen büyükşehirlerinde ise başkanlık yarışı daha net bir tablo çiziyor. Gaziantep Sanayi Odası'nda yine Adil Konukoğlu'nun başkan olması sürpriz olmayacak. İzmir'de Ender Yorgancılar ve Mersin'de Şerafettin Aşut'un yeni dönemde de başkanlık koltuğunda oturmaları bekleniyor.
HİSARCIKLIOĞLU ADAY MI?
365 oda ve borsayı çatısı altından toplayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) ise tüm odalardaki seçimlerin bitmesinin ardından Mayıs 2018'de seçime gidilecek. Seçimlerde başkanlık adaylığı konusunda en çok merak edilen kurumlardan biri olan TOBB'da dönem kuralının kaldırılmış olması nedeniyle Rifat Hisarcıklıoğlu tekrar aday olabilecek. Eğer aday olursa Hisarcıklıoğlu'nun yeniden seçilme ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Yeni isimlerin adaylığı ise önümüzdeki süreçte netleşecek. Fakat muhtemel adaylar arasında ismi geçenlerden birinin şu an TİM Başkanı olan Mehmet Büyükekşi olduğunu söyleyelim.
TİM'DE BAŞKANLIĞA BEŞ ADAY
Önümüzdeki yıl seçimlere gidecek TİM'de değişim rüzgarı esecek. Başkanlık koltuğu yeni bir isme emanet edilecek. TİM'de başkanlık için beş adayın ismi öne çıkıyor. Mevcut Başkan Mehmet Büyükekşi'nin önceki rakibi İsmail Gülle, eski başkanlardan Oğuz Satıcı, şu an başkan vekili olan Tahsin Öztiryaki, Bülent Aymen ve Hikmet Tanrıverdi başkanlık için konuşulan isimler. Toplam 60 ihracatçı birliğinin büyük bir kısmının başkanı iki dönem kuralı nedeniyle değişecek. TİM'de başkanlık için iki dönem kuralının değişmesi konusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor. Anayasa Mahkemesi iki dönem kuralını kaldırırsa mevcut başkan Mehmet Büyükekşi'nin tekrar aday olması gündeme gelebilir. Ancak Büyükekşi konuyla ilgili Ekonomist'e yaptığı değerlendirmede aday
olmayacağını net bir şekilde ifade ediyor. Hatta iki dönem kuralının doğru olduğunu ve kaldırılmaması gerektiğini aktaran Büyükekşi, yeni dönemde TİM başkanlığı kapısını net bir ifadeyle kapatıyor.
Seçime gidecek kurumlardan biri de Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) olacak. Nisan 2018'de seçime gidilecek TÜRKONFED'in bünyesinde 24 federasyon ve 186 dernek üzerinden 40 bin şirket yer alıyor. Mevcut başkan Tarkan Kadooğlu'nun başkanlığı yardımcısı Şükrü Ünlütürk'e bırakması bekleniyor.
Son olarak kulislerde konuşulan önemli bir seçim ise Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu'nda (DEİK) olacak. Mevcut Başkan Ömer Cihad Vardan'ın yerine Nail Olpak'ın geçebileceği konuşuluyor. MÜSİAD'da başkanlık görevini geçen hafta teslim eden Nail Olpak'ın bu göreve geçmesi sürpriz olmayacak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.