Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni Borçlar Kanunu bankalar ile ticari kredi müşterileri arasında renkli olaylara neden oluyor. Ticari kredi almak için başvuran işadamları ipotek gösterdikleri mallarda eşlerinin imzasının gerektiğini öğrendiğinde şaşkınlık yaşıyor
Temmuz ayı başında yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu, bankacılık sektöründe ticari kredi kullanan müşterilerin sıkıntı yaşamasına yol açtı. Yeni kanunun getirdiği yükümlülüklerden haberi olmayan çok sayıda ticari kredi müşterisi, yerine getirmek zorunda oldukları yükümlülükleri bankalardan öğrenirken, en büyük sıkıntı teminat gösterilen mallarda eşlerinin onaylarını almalarında yaşanıyor.
Kredi yenilenmesinde dahi evlilikten sonra edinilen malların bankaya kredi teminatı olarak gösterilmesinde eşlerinin onayının alınması gerektiğini öğrenen banka müşterileri, şaşkınlık yaşıyor.
Bu durumun şu anda banka şubelerinde sıkıntı yarattığını ifade eden Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, müşterilerine yeni kanuna göre işlem yapmak zorunda olduklarını ve bazılarını da daha kredi talebi gelmeden gelişme hakkında bilgilendirerek yeni uygulamaya hazırladıklarını söyledi.
Karadere, eşi şehir veya yurtdışında olan ticari kredi müşterilerinin sorun yaşadığını belirtiyor. Ticari kredi müşterilerinin, özellikle Anadolu’da eş onayını almayı normal karşılamadıklarını ifade eden Nafiz Karadere, “Böyle bir kültür yok. Banka kredisi alırken, teminat gösterilen malda eşin onayını almak zorunda olduklarını anlamakta zorlanıyorlar. Eşinin imzası gerekiyor dendiğinde itiraz ediyor, ‘Nasıl yani’ diyor” dedi.
'Kanun doğru, uygulamak lazım’
Nafiz Karadere, “Bunlar yüzyüze geldiğimiz hayatın renkli gerçekleri. Şu anda şubelerimizde sıkıntı yaşıyoruz ama bunları hep birlikte zamanla çözeceğiz” dedi.
Yeni Borçlar Kanunu’nun Medeni Kanun ile uyumlu hale getirildiğini vurgulayan Karadere, ‘Dünyadaki uygulama bu. Bizde de böyle olması gerekir. Evlilikten sonra edinilen mallar üzerinde eşler eşit haklara sahipler. Bir işadamı ticari kredi alırken mal varlığını ipotek gösterdiğinde eşinin onayını almak zorunda. Banka hacze giderse eşi de ortak maldan dolayı zarara uğrar” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.