BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş dünyası YEP ile heyecanlandı----

İş dünyası YEP ile heyecanlandı

İş dünyası YEP ile heyecanlandı
29 Eylül 2020 - 13:00 www.finansgundem.com

İş dünyası temsilcilerinden TOBB, ATO, İTO, TESK ve TİM başkanları Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Programa dair açıklamalarda bulundular.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) planlanan adımların, Türkiye'yi 2023'e hazırlayacak bir yol haritası görevi üstlenerek yeni normale dönüş ve uyum için yol gösterici olacağını belirterek, "Böylece güçlü ve istikrarlı büyüme sürecine geçiş sağlayacağını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan 2021-2023 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

YEP'te ekonomideki durum ve küresel gelişmelerin doğru tespit, teşhis edilerek gerçekçi tedbirler ve hedefler ortaya konulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Programda özel sektörün öne çıkarılarak girişimciliğe, teknolojiye, yüksek katma değerli yurt içi üretime odaklanılmış olmasıyla yüzde 5 ve üzerinde yüksek büyümenin hedeflenmesi özel sektörümüze heyecan ve moral vermiştir." ifadelerini kullandı.

YENİ PROGRAMLA TÜRKİYE 2023'E DAHA GÜÇLÜ BİR ÜLKE OLARAK ULAŞACAK

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ekonomide üç yıllık yol haritasının, Türkiye’nin 2023 yılına daha güçlü bir Türkiye olarak ulaşmasını sağlayacağını söyledi. Baran, “Pandemi nedeniyle sıkıntılar yaşanan bu dönemde, hazırlanan bu program ekonomide hedefleri net bir şekilde ortaya koyarken, reel sektörün yatırım ve üretim planlaması için de baz teşkil edecektir” dedi.

ATO Başkanı Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı. 2021-2022 ve 2023 yıllarını kapsayan programla Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına ulaşacağını hatırlatan Baran, “Türkiye yeni programla küresel anlamda hak ettiği yeri bulacaktır” dedi. “Yeni Dengelenme”, “Yeni Normal” ve “Yeni Ekonomi” ana temalarında hazırlanan Yeni Ekonomi Programı’nın teknolojiye odaklı, yüksek katma değerli üretimi önemseyen, girişimciliği öne çıkaran bir program olduğunu kaydeden Baran, programda KOBİ’leri, üretici ve yatırımcıları dikkate alan, reel sektörü destekleyen adımların yer almasının önemine dikkat çekti. Baran, “Yeni Ekonomi Programı’nda küresel gelişmeler doğrultusunda Türkiye’nin hedefleri dikkate alınarak ihtiyaç duyulan tedbirlerden oluşan planlama yapılmış” diye konuştu. Baran, savunma sanayiinin ardından sağlık alanında yerlileştirme çalışmalarının da stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti.

"GÜNCEL SORUNLARA YENİ AÇILIMLAR GETİRİYOR"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2021-2023 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ilişkin, “İlk defa 2023’e erişen bir YEP açıklandı. YEP'teki hedefler, korona virüs sonrası yeni dünyada yarışa ön sıradan başlamak ve 2023 hedefleri bakımından önemli” değerlendirmesinde bulundu.

İTO Başkanı Avdagiç, yaptığı açıklamada, “Yeni Ekonomi Programı, pandemi etkisindeki dünyanın şartlarını gözeterek, Türkiye ekonomisi için yeni bir patika oluşturuyor. Ekonomimizin potansiyellerine uygun bir büyümenin hedeflendiği Programla, Türkiye’nin makro hedeflerine ve güncel sorunlarına yeni açılımlar getiriliyor” dedi.

“Programın pandemi sonrası normalleşmeye ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz” diyen Şekib Avdagiç, “YEP’te Korona virüs salgını döneminde daha önemli hale gelen istihdamı artıran bir büyümeye öncelik veriliyor. Enflasyon ile mücadele güçlü biçimde vurgulanıyor. Programda ortaya konan perspektife uygun olarak, cari işlemler açığında bir iyileşme eğilimine gireceğimizi de öngörüyoruz” ifadesini kullandı.

"GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN GÜÇLÜ ESNAF"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı yeni ekonomik programını değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  "Açıklanan Yeni Ekonomi Programı toplumun tüm kesimleri için güven verici. Kademeli geçiş süreci ekonominin adım adım toparlanmasını sağlayacak. Bu süreçte iş yapamayan esnafa nakdi destek verilmesi, toparlanma sürecine büyük katkı yapacaktır" dedi.

Türkiye ekonomisinin 2020 yılını pozitif büyüme ile kapatacağının altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yabancı finans kuruluşlarının tamamı Türkiye ekonomisinin 2020 yılında küçüleceğini beklerken Türkiye yılı yüzde 0,3 büyüme ile kapatacak. Bu hedefe ulaşılmasında en büyük pay, şüphesiz ki insanımızın yardımlaşma kültürüdür. Dünyada hiçbir ülkede veresiye diye bir olay yokken esnafımız en zor zamanda vatandaşlarımıza veresiye mal ve hizmet sunabiliyor. Bu nedenle her seferinde güçlü Türkiye için güçlü esnafın önemini söylüyoruz. 2021 yılında daha da büyümemiz ve güçlenmemiz için esnaf ve sanatkâra destek verilmesi ve temel gıdada fiyat istikrarının sağlanması çok önemli. Temel gıdada fiyat istikrarının sağlanması, dar gelirli vatandaşlarımız için hayati bir öneme sahip. Bununla beraber, alternatif kaynakları çok iyi değerlendirip önümüzdeki dönemde daha da büyüyerek yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. 

EKONOMİMİZİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLARINI GAYET İYİ BİLİYORUZ. 

Yeni Ekonomi Programı ile ilgili görüşlerini bildiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, "Yeni Ekonomi Programının odağında yine ihracat var" dedi.

Gülle şu açıklamayı yaptı:

"Pandeminin tüm dünyayı derinden etkilediği bir dönemden geçiyoruz. Bu dönem tüm dünyada ekonomik göstergelerde bozulmaya sebebiyet verirken, Türkiye güçlü üretim ve ihracat altyapısıyla süreci başarıyla yönetmiştir. Ülkemiz makroekonomik göstergeler anlamında gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışmıştır. Sayın Bakanımızın ifade ettiği üzere, Salgın sürecindeki destek paketlerinin toplamının 494 milyar TL ile milli gelirin yüzde 10'una ulaşması, ekonomi yönetimimizin ülkenin her kesimine gerekli destekleri sağladığını, vatandaşının bu zorlu dönemde yanında olduğunu gösteriyor.

İçinden geçtiğimiz bu sıkıntılı günlerde, 2021 - 2023 yılları arasında ekonomimizin yol haritasını oluşturan Yeni Ekonomi Programını (YEP) heyecanla karşıladık. Büyüme hedeflerine ulaşmak için ihracata, katma değerli üretime ve istihdama çok daha fazla yoğunlaşılacağının ifade edilmesi memnuniyet verici.

Dünya ve Türkiye ekonomisinin gidişatı göz önünde bulundurulduğunda, bu programın, temel makro hedefler bakımından son derece tutarlı olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşmektedir. Programdaki üç temel hedef olan işgücü piyasasının ayakta tutulması, hanelere ve işletmelere gerekli likiditenin sağlanması ve temel sektörlerin faaliyetlerini sürdürmesini garanti altına alarak tedarik zincirlerinin ayakta tutulması hedefleri bizim de her zaman vurguladığımız hususlar arasında bulunuyor.

Bu noktada, sürdürülebilir büyümenin ve cari açığı azaltmanın en sağlıklı yolunun katma değerli ihracat olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Özellikle pazar ve mal çeşitlendirilmesine, mevcut pazarın derinleştirilmesine, firmalarımızın küresel değer zincirleri ile bütünleştirilmesine ve ihracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payının arttırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık veriyoruz.
Ekonomik İstikrar Kalkanı ihracatçımızın bu zorlu dönemi atlatmasında büyük bir fayda sağladı. İşletmelerin vergi ve prim ödemelerinin ertelenmesi, sektörel odaklı vergi indirimler yapılması, kredi ödemelerinin ertelenmesi, temerrüde düşen firmalara mücbir sebepten faydalanma hakkı getirilmesi ve KGF limiti artırılarak finansmana erişimin kolaylaştırılması ihracatçımıza bu dönemde soluk aldırmıştır.

Türkiye'de ihracatçı sayımız da, ihracatımızın niteliği de artmaya devam edecek. Pandeminin yarattığı tüm bu zorlu ortama rağmen her ay aramıza katılan yaklaşık 1500 ihracatçı firma, geleceğe umutla bakmamıza vesile olmaktadır.

Ekonomimizin güçlü ve zayıf yanlarını gayet iyi biliyoruz.

İhracatçılarımızın sorunlarıyla yakından ilgileniyor, çözüm yolları arıyoruz. Hayata geçirilecek politikalarla, büyüme sürdürülebilir ve sağlıklı bir çizgiye oturtulduğu sürece ekonomimizi güçlü kılacağız.

Böylece, küresel ekonomik ve siyasal gelişmelere karşı direncimiz en üst düzeyde olacak. Bizler, ihracatçılar olarak, Yeni Ekonomik Programın başarısı ve amaçlanan hedeflere ulaşılması doğrultusunda seferber olmaya devam edeceğiz."

Bakan Albayrak: Enflasyonda hedef bu yıl yüzde 10.5

YEP sonrası döviz piyasası

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)