<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş dünyası Merkez'in faiz indirimden memnun----

İş dünyası Merkez'in faiz indirimden memnun

İş dünyası Merkez'in faiz indirimden memnun
17 Mart 2020 - 17:21 www.finansingundemi.com

DEİK Başkanı Olpak, "Merkez Bankası'nın adımları iş dünyasına nefes aldıracak" derken, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İstanbul Ticaret Borsası da kararı olumlu bulduklarını belirttiler.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 19 Mart Perşembe günü yapılacak olan PPK toplantısını son dakika gelişmesi ile 2 gün erkene alarak bugün faiz kararını duyurdu. 100 baz puan faiz indirimine giden TCMB yapılan açıklamada "Küresel boyutta yaşanan sorun nedeniyle ihracatçımızın sıkıntı yaşamaması adına kolaylık sağlayacak tedbirler alınmasının iş dünyasının tüm paydaşlarına nefes aldıracağını düşünüyoruz" belirtilerek faizleri tek haneye düşürdü. İş dünyası liderleri bu olağanüstü karar ile ilgili deerlendirmede bulundu.
 
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Faiz indirim kararının yerinde olduğunu belirterek, "Küresel boyutta yaşanan sorun nedeniyle ihracatçımızın sıkıntı yaşamaması adına kolaylık sağlayacak tedbirler alınmasının iş dünyasının tüm paydaşlarına nefes aldıracağını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

DEİK açıklamasında görüşlerine yer verilen Olpak, TCMB Para Politikası Kurulu'nun, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ekonomik ve finansal etkilerini değerlendirmek üzere 19 Mart'taki toplantısını 2 gün öne çekerek hızla aksiyon aldığını kaydetti.

Piyasaların ve reel sektörün beklentileriyle uyumlu olarak politika faizinin 100 baz puanlık bir indirimle yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e düşmesini son derece yerinde bir karar olarak değerlendirdiklerini aktaran Olpak, "Koronavirüs etkisiyle küresel ekonomide yaşanan daralma, reel sektörün likit ihtiyacını da artırıyor. Dolayısıyla sanayicinin, üreticinin ve vatandaşımızın üzerindeki faiz yükünün hafifletilmesi büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

"İş dünyasını rahatlatan adımların devam edeceğini düşünüyoruz"

Nail Olpak, Merkez Bankası'nın aynı zamanda sadece zorunlu karşılıklarda da yaptığı indirimle reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalara yaklaşık 5,1 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsi likidite verilmesinin önünü açmasını da ayrıca önemsediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ek likidite imkanlarının devreye alınmasıyla reel sektörün ihtiyacı olan kredi akışının sağlanmasının ve küresel boyutta yaşanan sorun nedeniyle ihracatçımızın da sıkıntı yaşamaması adına kolaylık sağlayacak tedbirler alınmasının iş dünyasının tüm paydaşlarına nefes aldıracağını düşünüyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız da bugün aldığı kararla yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerini 30 Nisan'a kadar uzattı. Bu da ekonomi yönetimimizin ortak akılla hareket ederek eş zamanlı ve çok katmanlı bir aksiyon planını hayata geçirdiğini gösteriyor. Siyasi iradenin ve ekonomi yönetimimizin, hızlı karar alma mekanizmasıyla önümüzdeki günlerde de sanayicilerimizi, KOBİ'lerimizi ve iş dünyasını rahatlatan adımlar atmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Birlikte her zamanki gibi el ele vererek ve en önemlisi 'öncelikle sağlık' diyerek bu zor günleri atlatacağımıza inanıyoruz."

"Alınan tedbirler, Türkiye ekonomisi ve ihracata önemli bir katkı sağlayacaktır"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Koronavirüs salgınının uluslararası ticarete yönelik oluşturduğu olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve ilave likidite sağlanması kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Alınan tedbirler, Türkiye ekonomisi ve ihracata önemli bir katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

TİM Başkanı Gülle, yaptığı yazılı açıklama ile, TCMB'nın faiz indirimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TCMB'nin aldığı faiz indirimi, ek likidite sağlanması ve ilave tedbirlerin, Türk ihracatçısını rahatlatacak önemli bir hamle olduğunu belirten Gülle, atılan bu adımlarla, ihracatçının ihracat taahhütlerini kapatmak konusunda istedikleri imkanın sağlandığını bildirdi.

Koronavirüs salgınının uluslararası ticarete yönelik oluşturduğu olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve ilave likidite sağlanması kararını memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Gülle, şunları kaydetti:

"Alınan tedbirler, Türkiye ekonomisi ve ihracata önemli bir katkı sağlayacaktır. Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının beklentilerin üzerinde 100 baz puanlık indirimle yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e indirilmesine karar verdi. Böylelikle, politika faiz oranı son bir yılda yüzde 24'ten tek haneli değerlere düşmüş oldu. Bunun yanı sıra, reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalara yaklaşık 5,1 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsi likidite verildi.

Küresel ekonomik belirsizlikler ile uluslararası ticarette yaşanan güçlüklerin reel sektör firmaları üzerindeki olası etkilerinin hafifletilmesi amacıyla ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine yönelik önlemlerin alınması son derece önemli gördüğümüz bir başka husus. Toplamda 7,6 milyar dolar karşılığı kadar reeskont kredisi geri ödemesinin ertelenebilmesi ihracatçılarımıza nefes aldıracaktır."

Küresel ölçekte bazı Merkez Bankalarının aldığı kararlara atıfta bulunan Gülle, Merkez Bankalarının aldıkları kararların motivasyonunun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının aldığı kararla benzer olduğunu ifade etti.

İsmail Gülle, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Virüs etkisiyle uluslararası kuruluşlar ardı ardına küresel büyüme tahminlerini yüzde 3-3,5 seviyesinden yüzde 2-2,5 seviyesine düşürmüştü. Merkez Bankası da bu hususu dikkate alarak koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelerin küresel büyüme görünümünü zayıflattığını, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının genişleyici yönde koordineli adımlar attığını ve virüsün sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkilerin yakından takip edildiğini kararında ifade etti. Küresel salgın sıfatını kazanmış olan Koronavirüsün küresel ticaret ve dünya ekonomisine yönelik etkileri adına farklı senaryoların ele alındığı, hükümetlerin ve merkez bankalarının seri tedbirler aldıkları ve tartıştıkları bir dönemden geçiyoruz."

TİM Başkanı Gülle, Türkiye'nin ilk andan itibaren tehdidi ciddiyetle ele alarak, gerekli tüm tedbirleri almış ülkeler arasında öncelikli olduğunu belirterek, TİM olarak, bu kritik süreçte daha çok çalışarak, Türkiye'ye en iyi şekilde katkı sağlayacaklarını aktardı.

"Merkez Bankası tedbiri erkenden aldı"

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türkiye'nin koronavirüs ile ilgili tedbirleri erken aldığını belirterek, "Merkez (TCMB), tedbiri erkenden aldı." ifadesini kullandı.

Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini 100 baz puan düşüşle yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e çekmesi kararını değerlendirdi.

Tüm dünyanın olağanüstü bir dönem geçirdiğini belirten Kopuz, Türkiye'nin koronavirüs ile ilgili önlemleri her alanda erkenden aldığını belirterek, "Merkez (TCMB), tedbiri erkenden aldı." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, tüm dünyayı tehdit eden, ciddi bir salgın haline gelen koronavirüs ile ilgili önemli bir sınav verdiğine işaret eden Kopuz, şunları kaydetti: 

"Başından beri koronavirüs ile alakalı tedbirleri erken alan ülkemiz, ekonomik alanda da erkenden davrandı. Salgın öncesi finansal koşullardaki iyileşme ile ekonomimiz ciddi bir toparlanma sürecine girmişti. Koronavirüs salgını, tüm dünya ekonomisini olduğu gibi ülkemiz ekonomisinin geleceğini de tehdit etmektedir. Bu indirimi, koronavirüs etkilerinin ülkemizde en az biçimde hissedilmesi için atılmış bir adım olarak görüyorum. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün yaptığı açıklamada da net olarak anlaşılabileceği gibi, finansal istikrarımızı desteklemek amacıyla elinden geleni yapıyor ve yapmaya da devam edecektir. Biz iş dünyası olarak kararı olumlu buluyor ve destekliyoruz."


 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • nustafa ali kındıroğlu17 Mart 2020 20:40

    sıfır faizli 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli para verilmesi,geciken yapısal reformların yapılması lazım.

  • Dr Kubilay atak 17 Mart 2020 18:16

    merkez bankası para basmalı piyasaya dağıtmalı bol bol en iyi çözüm.bak FED e deli gibi para basıp şirketlere ailelere dağıtıyor milletin paraya ihtiyacı var krediye değil