BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİş Bankası'na 'Dışbank' faturası----

İş Bankası'na 'Dışbank' faturası

İş Bankası'na 'Dışbank' faturası
29 Temmuz 2011 - 09:18 www.finansgundem.com

Vatan Gazetesi Yazarı Ufuk Şanlı, İş Bankası’na 117 milyon liralık ödeme emri gönderirildiğini yazdı

İşte Ufuk Şanlı'nın o yazısı:
Yüksek yargıda uzun yıllar önemli pozisyonlarda görev yapmış emekli bir yargı mensubuyla sohbet ediyoruz. Her nasılsa laf birden bire bankacılık sektörüne geliyor ve tecrübeli bürokrat Ankara’da son yılların en ilginç davalarından birisinin görülmekte olduğunu fısıldıyor kulağımıza. Biz de böylece Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile İş Bankası arasında Dışbank’ın satışı yüzünden 3 yıldır büyük bir hukuk mücadelesi yaşandığını öğreniyoruz şaşkın bir şekilde.
Kaynağımızın verdiği bilgilere göre, olayları anlamak için biraz geriye, 1994 yılına gitmemiz gerekiyor. Meşhur 5 Nisan 1994 Kararları’nın ardından Marmara, İmpexbank ve Lapis Grubunun sahibi olduğu TYT Bank’a devlet tarafından el konulur. Hazine Müsteşarlığı tasfiye sürecini yönetmesi için bankanın gözetim ve denetimini İş Bankası’na devreder. Lakin ortada garip bir durum vardır:
Lapis Grubu 1993’te İş Bankası’nın sahibi olduğu Dışbank’ı 75 milyon doları peşin toplam 214 milyon dolara satın almıştır. TYT Bank’a el konulmasının ardından İş Bankası yönetimi Dışbank’ı yeniden bünyesine katar. Artık Lapis Grubu ve TYT Bank, 75 milyon dolar alacaklıdır... Bunun üzerine 22 Nisan 1994’te taraflar arasında yeni bir protokol imzalanır. Anlaşma ile İş Bankası, Lapis Grubu ve TYT Bank’ın kendisine olan borçlarını alacaklarından mahsup eder. Böylece taraflar kendi aralarında alacak-verecek meselesini çözüme kavuşturur.
Bu olayın üzerinden tam 14 sene önce geçer. Müflis TYT Bank’ın tasfiye sürecini yöneten TMSF hukukçuları o tarihte yapılan bu işlemin hukuki açıdan sorunlu olduğunu tespit ederek İş Bankası’na 117 milyon liralık ödeme emri gönderir. Fon hukukçuları İş Bankası’nın yaptığı protokol ile sıra cetvelindeki diğer alacaklıların önüne geçtiğini, TYT Bank’ın alacağı olan 52 milyon doların Lapis Holding’in borçlarına karşılık tahsil edilmesinin hukuki açıdan sıkıntılı olduğunu düşünmektedir. İş Bankası yönetimi ise yapılan işlemlerin hukuka uygun olduğunu savunarak yargıya gider. İstanbul ve Ankara’da açılan karşılıklı davalarla ilgili son kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu verecek. Buradan nasıl bir sonuç çıkacağını bekleyip göreceğiz...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)