İş Bankası‘nın "bölgesel güç" olma stratejisine dönük hamlelerinden bir yenisi Kosova'da şube açılmasıyla atılmış oldu. Şubenin açılışı dolayısıyla Kosova'nın başkenti Priştina'da bulunan Genel Müdür Adnan Bali, önümüzdeki dönemin muhtemel adımlarını da anlattı.
Çok önemli gelişmeler var. İş Bankası yönetimi, bu stratejiye çok daha fazla ağırlık verececeğini gösteren bir adımı atmış; Genel Müdür Adnan Bali, kendisi ve yardımcılarının iştiraklerin yönetimine girdiğini söyledi. Bir başka önemli adım, üçüncü yurt dışı bankasının alım anonsu gelebilir. Duhok ve Zaho'da yeni şubeler açılacak. Bağdat'ta şube binasının yapımı bitmiş, açılacak. Gürcistan'da Tiflis'e şube çalışmaları devam ediyor. Doğu'ya doğru açılımda ‘ülke masası‘ stratejisi geliştirilmiş.
Banka yönetimi, 2023'ü değil, 2040'ı çalışmış. perspektife giren bölgeler şöyle: Gelişen Asya, Kuzey Afrika ve Sahra altı ülkeler...
Azerbaycan'da satın alma anonsu gelebilir
Bankası'nın Almanya'da bulunan iştiraki İşbank AG'nin Sofya'da şubesi vardı, kendisinin açtığı Kosova şubesi, Balkanlar'daki ikinci şube oldu. Londra, Bahreyn, Batum ve Erbil şebeleriyle birlikte 5 şube açılmış oldu. Rusya'daki bankası İşbank Rusya'nın 14 şubesi var. İşbank AG'nin şube sayısı 13'ü Almanya'da olmak üzere 17'ye ulaşmış bulunuyor. İş Bankası'nın, KKTC'deki 14 şubesiyle birlikte, toplam yurtdışı şube sayısı 19, İştirak şubeleriyle birlikte 50 şube oldu!
İş Bankası, bölgesel güç olma konumu açısından gerekli büyüme ve yayılmayı gerçekleştirmek için birçok seçeneği paralel götürüyor. Genel Müdür Adnan Bali, Azerbaycan'da satın alma sürecinin geliştiğini söyledi. Bali, Azerbaycan'da otoritenin getirdiği yeni bankacılık kuralları sonucu konsolidasyon beklendiğini,
banka sayısını 44'ten 20 düzeyine düşürebilecek bu süreçte, İş Bankası'na alım fırsatları çıkabileceğini söyledi.
Merkez Bankası'nın öngörülerini paylaşıyoruz
Doğu Avrupa için, "Etkin bankacılık yapılabilecek yerlere bakıyoruz. Polonya, Çek Cumhuriyeti... Konuyu inceliyoruz" dedi. İş Bankası'nın Balkanlar'da şimdilik şubeleşme yoluyla yayıldığı izleniyor. Sofya'da şube var. Kosova'ya tek şubeyle girdi ancak bu ülkede TEB'in 23, Çalık Grubu'nun bankası BKT'nin 20'den fazla şubesi var. Bali, tek şubeyle nasıl rekabet edebilecekleri sorusuna, "Yeni şubelere ihtiyaç olacaktır" dedi. Ancak onlarca şube açmak eğiliminde de değil. Bölgede şube verimliliğinin düşük olduğunu anlattı Adnan Bali: "Burada 3.4 milyar dolar bankacılık aktifine karşılık 309
banka şubesi var. Türkiye'de bankacılık sektörünün aktifi buranın 200 katı. Şube sayısını aynı oran getirmek için Türkiye'de 60 bin şube olması gerekir. Oysaki 10 bin şube var. Bu da bizdeki bankacılığın daha verimli işlediğini gösteriyor."
İş Bankası'nda yeni bir strateji gündeme getiriliyor: Bali, "Mısır'a, Şanghay'a ülke masaları şeklinde gireceğiz" dedi. Ülke masası, ne demek? Bunu şöyle tanımladı: "Stratejik işbirliği yapacağımız bankaların içinde İş Bankası‘nın masası olacak." Bu arada Pakistan'ı çalıştıklarını ancak, bir süre bekleme kararı aldıklarını anlatan Adnan Bali'nin verdiği bilgiye göre İş Bankası büyüklüğünün, aktiflerde yüzde 14'ü, kredilerde yüzde 7'si, mevduatta yüzde 8.7'si iştirak ve dışardaki şubelerden geliyor.
Adnan Bali, 2013 büyümesiyle ilgili olarak Merkez Bankası'nın öngörülerini paylaştığını söyledi. Krediler konusunda, "İş Bankası geçtiğimiz yıllarda üzerine düşeni ziyadesiyle yerine getirdi. Otoritenin duruşuyla paralel hareket ettik ve göstergeleri gözeterek büyüdük. En fazla kredi veren
Banka olarak Türkiye'nin en büyük bankası konumumuz güçlendi. Kaliteli bir büyüme sağladık" dedi.
Kosova'yla ekonomik ilişkiler gelişiyor
Kosova'nın - Türkiye ilişkileri çok sıcak. Ticaret gelişiyor. Türk şirketlerinin yatırımları 360 milyon doları geçiyor. Ticaret hacmi 200 milyon dolara yakın. Bunun 10 milyon doları Türkiye'nin ithalatı. Priştine havaalanını Limak yapıyor. Otoyolu'nu ENKA yapıyor. Kosova elektrik dağıtım işini de Limak - Çalık ortaklığı aldı. Türk şirketler özelleştirme ihalelerine giriyor. Turkcell, telekom ihalesinde kısa listeye kalan firmalar arasında. Yüzlerce Türk firması faaliyette. Ülkede TEB, BKT ve İş Bankası olmak üzere 3 Türk bankası faaliyet gösteriyor. Kosova ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması için müzzakere sürecinin başlatılması konusunda ilerlemeler var. Ülke nüfusunun yüzde 1.5'i Türk. Çok sayıda Türk kökenli siyasetçi hükümette görev alıyor. Havaalanındaki yoğun trafik Türk işadamlarının Kosova'ya ilgisini de gösteriyor.
Yaşlı atletle eşit koşalım diye sırtımıza ağırlık veriliyor
Geçtiğimiz günlerde, Basel 3'ün sermaye kurallarının uygulaması 2019'a ertelendi. Bu gelişme aynı kurallara uymak durumunda olan Türk bankacılığını da ilgilendiriyor. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Büyümenin önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyorlar. Avrupa büyümeden krizi aşamaz. Bu nedenle bankacılıkta kısıtları azaltan bir yörüngeye gidiliyor. Bankalara likit tutulan değerlerin çeşitlendirilmesi imkanı getiriliyor. Bir zaman tanınıyor uyum için. Gelişme bizim açımızdan da önemli. Bu kurallara uyum konusu var. Avrupa'nın yaşlı atletiyle eşit koşalım diye sırtımıza ağırlık verilmesine benzetiyorum. Oysaki biz dinamik bir ülkeyiz. Yol almaya ihtiyacımız var. Bu dinamizmi tutmamak gerekir" diye konuştu.
AÇILIŞ TÖRENİNE İKİ BAKAN VE BÜYÜKELÇİ KATILDI
6 kişinin çalıştığı İş Bankası Priştina şubesinin açılış törenine, (sağdan itibaren) Kosova Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı-Sanayi ve Ticaret Bakanı Mimoza Kusari Lila, Türkiye'nınKosova Büyükelçisi Songül Ozan, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, İş Bankası Genel Müdür yardımcıları Erdal Aral ve Özcan Türkakın da katıldı. Açılış dolayısıyla aksam da bir resepsiyon verildi. (İbrahim Ekinci – DÜNYA)