Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Ankara'da gazetecilerle bir araya geldi. Albayrak 2019 büyüme hedefinin rahat tutturulacağını belirtti, Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı olmadığının altını çizdi. İş Bankası'na dair ise "Tartışma doğru zeminde yapılmalı. Meclis adım atabilir”" dedi.
Toparlanma sürecinin beklediklerinden hızlı gerçekleştiğini belirten Albayrak 2008 krizinden farklı bir şey yaşadıklarını ifade etti.
Bakan Albayrak 3 konuya vurgu yaparak bütçe disiplini, enflasyonla mücadele ve cari denge konusuna dikkat çekti. 6 ay içinde 3 büyük soru işaretini çözdüklerini belirten Bakan "Bu süreci %2,2 bütçe açığıyla 2008'e göre daha iyi atlattık. Enflasyon % 20’lere indi…Cari açıkta iyi bir noktaya geldik. İhracatın ithalatı karşılama oranı % 76’lara geldi. Cari fazla verme sürecine gidiyoruz…Tahvil piyasası, döviz kuru, CDS , Borsa hepsi iyi performans gösterdi." diye konuştu.
"SEÇİM SONRASI İÇİN UMUTLUYUZ"
Seçim sonrası için çok daha umutlu olduklarını söyleyen Albayrak "2008 krizinden büyük ders çıkarıldı. Seçimden sonra icra ve yapısal olarak çok daha iyi durumda sahada olacağız." dedi.
"BÜYÜME HEDEFİNİ RAHAT TUTTURACAĞIZ"
2019 için %2.3'lük büyüme hedefinin rahat tutturulacağını belirten Bakan hedeflerde bir sapma olmadığını belirtti.
Albayrak'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle;
Fed’in aldığı son kararlar bizim için şanstır. FED’in Aralık – Ocak ayında aldığı kararlar 2008 finansal krizinin tamamen bertaraf edildiği iddiasını çürütmüştür.
Türkiye’nin finansal likiditeden aldığı pay aslında çok düşüktür. Özellikle son dönemlerde bu oran iyice küçülmüştür. Bu yüzden bizdeki fiyatların cazibesi de ortaya çıkınca bizim için artık yön aşağıya değil yukarıyadır.
İçeride üreten,ihracata dayalı istihdam odaklı bir büyüme istiyoruz. Turizm ve ihracat iki önemli kaynağımız.
"BÜYÜMEDE RİSK GÖRMÜYORUM"
"Büyüme konusunda ciddi bir risk öngörmüyorum
Ocak ayındaki gıda terörü etkisini hesaplatmak lazım..Son 20 yılın en yüksek artışı var.
"GIDADA ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI"
Gıda konusunda bakanlar kurulunda önemli kararlar alındı…
Büyük şehirlerde bazı gelişmeler yaşanacak. Tanzim satış merkezleri kurulacak. Belediyeler spekülatörlerin elindeki fiyatları düşerecek. Gıda fiyatlarıyla ilgili haftaya adımlar atılacak.
Orta ve uzun vadeli hal yasası dahil kapsamlı tarladan sofraya kadar eko sistemi düzenleyecek adımlar atılıyor. Bütün zinciri koordine edecek dünyadaki sistemlerle entegre adımlar atılacak.
Seracılık ile yeni yatırım seferberliği başlıyor. Ziraat Bankası bu konuda açıklama yapacak. Yatırımlar yeniden ele alınacak..
"TÜRKİYE'NİN IMF'YE İHTİYACI YOK"
Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı yok. Rasyolar vs ortada. Ağustos, Eylül'de yoktu ki şimdi olsun. Türkiye ekonomisi güçlü altyapısı ile bu krizden daha güçlü çıkmıştır
"REEL SEKTÖRÜ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
Reel sektörü yakından takip ediyoruz. Bankalar BDDK’nın koordinasyonunda güçlendi ve krizden daha rahat çıktı
Yıl sonuna kadar 20 milyar dolar yapılandırma gerçekleşti. Bu sürece destek olması için sermaye artırımı yapıldı.
Bankacılık sektörünü yakından takip ediyoruz.
Türkiye’de bir trend var şimdi. Kim ne derse desin BDDK'nın ağustos'taki bankacılık sektörü ile ilgili kısıtlamaları kaldırmasına rağmen sektör güçlü bir sermaye yeterliliğine sahip.
Bankacılık için akut bir çözüm gerekmiyor. Bankacılık sektörü hızlı bir geri dönüşe hazırlanıyor. Kendi bilançolarını yöneterek 2019’u da yönetecekler.
"FAİZLERDE İYİLEŞME DAHA İYİ DURUMDA"
Faizlerde iyileşme beklenenden de daha iyi durumda. büyük bankaların kredi maliyetlerinde son 3 ayda 10 puandan daha fazla iyileşme var. Mevduatlarda da % 18-19’lara düşüyoruz. Devam edecek mi? Evet.. CDS, 10 yıllık tahvil faizi % 14’lerin altna indi.
MERKEZ BANKASI VURGUSU
"TCMB ‘den beklentim şudur budur yok. Herkes işini yapsın. Biz mali politikaları iyi yöneteceğiz. TCMB'nin elindeki data seti ve bağımsız yapısı göz önünde bulundurulmalı.
Herkes konuşuyor bu konuda. Bir konsensus yok. Makro ve mikro gelişmeler TCMB'yi etkileyecektir.
VERGİ İNDİRİMLERİ ÇOK İŞE YARADI
Ekonominin farklı risklere maruz kaldığı bu dönemlerde farklı cevaplar vermeniz lazım. Vergi indirimleri çok işe yaradı. Hem enflasyon hem de iç talep konusunda.
2019’da kapsamlı vergi reformu için çalışıyoruz. Optimum vergilendirme , küresel rekabet göz önünde bulundurulmalı ve ona göre bir vergi reformu yapılmalı.
Teşvikler ve destekler konusunda çok ciddiyiz. TOBB ziyaretinde açıkça ifade ettik. Türbülansın yaşandığı bu dönemde Türkiye’nin bu işten çok sarsıntı alamadan çıkmasını sağlamak.
İşsizlik konusunda kötü bir resim beklemiyoruz.
"İŞ BANKASI KONUSUNDA MECLİS ADIM ATABİLİR"
İş Bankası konuşmasının doğru zeminde yapılması lazım. Meclis bu konuda adım atabilir.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR
Bu çalışmayı talepler ne vs ilgili bakanlıklar takip ediyor. Ama bu konu gündemimizde yok!
Davos, beklediğimizden çok daha iyi geçti. Seyahatten döndükten sonra sadece kameraların önünde değil arkasındaki toplantıların da çok başarılı geçtiğini gördük. Türkiye’ye büyük ilgi var.
"PİYASAYLA KAVGA ETMEYİZ, ANAHTARI PİYASAYA VERMEYİZ"
Vade, maliyet, kur farklılığı esasında en optimum kullanacak şekide Hazine’yi borçlandırıyoruz. Amacımız faize düşük ödemek, yatırıma daha fazla kaynak aktarabilmek
Piyasa ile kavga etmeyiz ama anahtarı da piyasaya vermeyiz
Bazı uyanık oyuncular şikayet edebilir ama biz yolumuza devam edeceğiz.
2019'un tamamında çok aktif bir hazine borçlanma stratejisi olacak. Herkes buna hazırlıklı olsun
"BANKALARIN KREDİ PORTFÖYÜ ARTMIYOR"
Faizler düşmesine rağmen bankaların kredi portföyü artmıyor. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Mart'tan itibaren normalleşmesini bekliyoruz.
Türbülans dönemleri aslında kerkes için test sürecidir. Bankalar son 6 ayda büyük oranda bu testten geçti. Ancak düşen kredi maliyetlerine rağmen neden kredi portföyi artmıyor, biz de merak içindeyiz. Bu konuda bankalar şimdilik geçer not alamadılar.
Eğer kredi verme konusunda bir şeyden çekiniyorlarsa bize anlatsınar biz de öğreneleim. BDDK her bankayı yakından takip ediyor. Varsa bankaların kredi verme konusunda bir sıkıntısı öğrenir ve çözeriz. Yok başka sıkıntı varsa siyasi vs o zaman da o bankalar kendi bilir. Sonuçta bankacılık sektörü birilerinin parasını topla üzerine otur yeri değil. Aldıkları lisans o amaçlı değil.
Halka açık şirketlerin ( bankaların vs) bilançolarını ve maliyede performanslarını biz de takip ediyoruz. Ayrıca bakanlık olarak halk nezdinde bankaların itibarı konusunda biz de anket yapıyoruz. Ve sonuçlarını analiz ediyoruz.
VARLIK FONU
Güçlü bir Genel Müdür var. Bilanço büyütme , kredibilite şeffaflık anlamında büyük yol katedildi
Biri şubat ayında ikincisi de ikinci yarıda olmak üzere “ Financial Power House” olma iddiasını oraya koyacak iki büyük hamle olacak. Bekleyin görün..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.