Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çevre ülkelerde ve bölgede büyüme politikası izleyen İş Bankası, bu stratejsine uygun ülkelerde yatırım yapmak için uygun pazar ve fırsatları bulmaya çalışıyor. Bu hedefi paralelindeki çalışmalarını hızlandıran banka, bir temsilciliğinin bulunduğu Mısır’ı yakın takibe aldı. İş Bankası Mısır’da Yunanlıların sahip olduğu Piraeus Bank’ı satın almak istiyor.
Piraeus Bank için harekete geçen İş Bankası, yaptığı ön incelemelerde bankayı almaya değer buldu. Bunun için Mısır’da incelemelerde bulanan İş Bankası’nın yöneticilerinin şu an ülkeye hakim olan Müslüman Kardeşler ile temasa geçtiği öğrenildi.
Mısır’da temsilciliği bulunan İş Bankası’nın satın almak istediği Piraeus Bank’ın 49 şubesi bulunuyor. Bankanın aktif büyüklüğü ise 1 milyar euro tutarında.
Bankanın sahibi Yunanlı Piraeus Group, Yunanistan ekonomisinin yaşadığı kriz nedeniyle bankayı satışa çıkardı.
İş Bankası Mısır’ı seviyor
1932-1959 yılları arasında Mısır’da İskenderiye Şubesi’yle faaliyet gösteren İş Bankası, 51 yıl aradan sonra 25 Haziran 2010’da Mısır Kahire’de temsilcilik açmıştı.
Ancak ülkenin yaşadığı siyasi kaos nedeniyle bir süre Mısır Temsilciliğini kapatmak zorunda kalan banka, ülkede suların durulmasından sonra temsilciliğini yeniden faaliyete geçirdi.
Aralık’ta Bank Sofia’yı aldı
Banka yöneticileri temsilcilik adımıyla Mısır’da neler hedeflediklerini şöyle açıklamışlardı: “Son yıllarda Türkiye ile Kuzey Afrika ülkeleri arasındaki dış ticaret hacminde önemli gelişmeler oldu. Bölgeyle Türkiye arasındaki ticaret hacmi 11 milyar dolara ulaştı. İş Bankası olarak gelişme potansiyeli taşıyan Mısır’da temsilcilik açma ve bunu en kısa sürede hayata geçirme kararı aldık.”
Aralık 2011’de Rusya’da Bank Sofia’yı satın alan İş Bankası’nın Genel Müdür Adnan Bali, bankanın dışarıda büyümesine ilişkin görüşlerini şöyle açıklamıştı:
“İş Bankası olarak bir süredir aktif şekilde uluslararası bir strateji izliyoruz. Uluslararası arenada büyüme stratejimiz Türkiye piyasasının doygunluğundan değil Türk iş dünyasının uluslararası alanda büyüyen işlerinden ve banka olarak bizim de işadamlarının yanında olmak istediğimizden kaynaklanıyor.
Yeni banka satın alabilir miyiz? Önümüze çıkacak bir fırsatları daima değerlendiririz. Satın almalarla, şube ve temsilcilik yoluyla yayılacağız.”
49 şubesi var
Piraeus Bank Yunanistan’ın en büyük 3 özel bankasından biri. Adını Pire limanından alıyor. Atina Borsası’nda işlem gören bankanın piyasa değeri ise yaklaşık 543 milyon euro. 1916’da kurulan banka 1975 - 1991 yılları arasında kamu bankası olarak hizmet verdikten sonra Aralık 1991’de özelleştirildi.
2005 yılında yurtdışına açılma kararı alan Piraeus Bank, gözünü Doğu Avrupa ve Akdeniz’e çevirdi. Bulgaristan ve Sırbistan’da banka alan Piraeus, Mısır piyasasına da girmeye karar verdi. 2005 yılında Mısır Ticaret Bankası’nı alarak ismini Piraeus Bank Egypt yaptı. Bankanın daha sonraki yatırımları Ukrayna ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde oldu. Yunan banka ABD’de de Marathon Bank ile 13 şubeye sahip. Piraeus Bank’ın Mısır’da 49 şubesi mevcut. Bankanın Başkanı Michalis Georgios Sallas, CEO’su ise Stavros Michael Lekkakos. Milliyet - Kadife Şahin
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.