<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİş arayana ‘yardım’ gençlere iş harçlığı----

İş arayana ‘yardım’ gençlere iş harçlığı

İş arayana ‘yardım’ gençlere iş harçlığı
14 Ağustos 2019 - 12:43 www.finansingundemi.com

Çalışanlara AGİ desteği ve işsizlere işsizlik ödeneğinin yanı sıra genç istihdam eden patronlara da destek var. Kendi işini kurarak piyasaya girmek isteyen gençlerin de pek çok masrafı devlet tarafından karşılanıyor.

İşini kaybedenler, kendi maaşlarından kesilen fon üzerinden geçici aylık alıyor. İşsizlik sigortasından yararlanmak için şu şartlar aranıyor.

- İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmek

120 güne dikkat...

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak üzere son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak

- Fesih tarihini izleyen günden başlayarak 30 gün içinde şahsen veya elektronikortamda (www.iskur.gov.tr) İŞKUR’a başvurarak (mücbir nedenler dışında başvuruda gecikilen süre toplam hak sahipliği süresinden düşülür) yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmiş olmak.

Ne kadar ödeniyor?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor.

Bu kapsamda işsiz kalanlar gelirlerine göre 2019 yılı için bin 23 ila 2 bin 46 arasında işsizlik maaşı alıyor.

İşçinin hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor.

Ödeneğin süresi

600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere (6 ay),  900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 8 ay, bin 80 gün ve fazlası sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 10 ay işsizlik maaşı ödeniyor.

Patrona istihdam desteği

Özellikle genç işsizliğini engellemek için özel sektöre yönelik bir dizi destek bulunuyor. Bu kapsamda 18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 24 ila 54 ay, 18-29 yaş arası erkekleri istihdam eden işverenlere 12 ila 54 ay boyunca prim desteği veriliyor. Bu destek, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.

Meslek kursları var

İşsizlere meslek edindirerek iş bulmalarını sağlayan kurslar da bulunuyor. Bu kapsamda açılan mesleki eğitim kursları, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla düzenleniyor.

Kurslar için 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine başvuru yapılabiliyor. Kurslara katılanların kursiyer zaruri gideri (günlük 30 -50 TL), iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi, genel sağlık sigortası prim giderleri devlet tarafından karşılanıyor.

Çalışana AGİ imkânı

Çalışanların maaşına ise değişen oranlarda asgari geçim indirimi (AGİ) yansıtılıyor. Buna göre işçilere şu oranlarda AGİ veriliyor:

- Bekar 191,85 TL

- Evli eşi çalışmayan 230,22 TL

- Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 259 TL

- Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 287,78 TL

- Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 326,15 TL

- Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 326,15 TL

- Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 326,15 TL

- Evli eşi çalışan 191,85 TL,

- Evli eşi çalışan 1 çocuklu 220,63 TL

- Evli eşi çalışan 2 çocuklu 249,41 TL

- Evli eşi çalışan 3 çocuklu 287,78 TL

- Evli eşi çalışan 4 çocuklu 306,96 TL
 
- Evli eşi çalışan 5 çocuklu 326,15 TL

Girişimci beyinlere hangi destekler var?

İş arayanların yanı sıra kendi işini kurmak isteyen gençlere de devletten yardım yapılıyor. Yeni girişimcilere verilen destekler arasında kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım, işletme giderleri, sabit yatırım giderleri desteklemesi var.

Yeni Girişimci Desteği ile girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması amaçlanıyor. Pazara yeni girenlere yönelik programla işletme kuruluş giderleri, kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım giderleri destekleniyor. (Mithat Yurdakul/Milliyet)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)