BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazinİş arayan artık ‘psiko teknik’ testi----

İş arayan artık ‘psiko teknik’ testi

İş arayan artık ‘psiko teknik’ testi
27 Mayıs 2011 - 01:29 www.finansingundemi.com

İş arayan artık ‘psiko teknik’ testten geçecek

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri 10 Projesi’yle yılda 200 bin kişi mesleki eğitime alınacak. Eğiteme katılanların yüzde 90’ı istihdam edilecek. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, “Önümüzdeki dönemden itibaren iş aramak için gelenlere psiko teknik testler yapılacak” dedi.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Önümüzdeki dönemden itibaren iş aramak için gelenlere test yapacağız. Daha çok psiko teknik testler bunlar. Kişilerin kimliğini, psiko sosyal özelliklerini ve nihayet mesleki temayüllerini tespit edeceğiz” dedi. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri 10 Projesi’ni anlatan Dinçer, bu projede eğitim alanların yüzde 90’ını istihdam etmeyi hedeflediklerini söyledi.
200 bin kişiyi eğitecek
Ömer Dinçer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu proje ile yılda 200 bine yakın kişiyi eğitmeyi ve istihdam etmeyi planladık. UMEM projesi kapsamında açılan kurslara yeterince stajyer talebi olmadı. Türkiye’de 2 milyon 960 bin
işsizin bulunmasına karşın bu tip mesleki eğitime ve istihdam taahhüdüne rağmen yeterince talebin olmaması konusunu analiz edeceğiz. Benim bir endişem var. Türkiye’de ‘İş arıyorum’ diyenlerin pek çoğunun aslında devlet memuru veya kamu çalışanı olmak gibi bir temayülü hâlâ çok ağır basıyor. Yani kamuda çalışıyor olmanın en yegane iş güvencesi olarak algılanmasını artık bırakmalıyız.”
İki farklı uyum sorunu
Türkiye’de özellikle işletmelerin açık pozisyonlarının karşılanması ve piyasa ihtiyacına uygun eleman konusunda iki tür uyum sorunu bulunduğunu anlatan Dinçer, şu bilgileri verdi: “Bunlardan biri mesleki ihtiyaçlar ile iş arayanların kabiliyetleri arasındaki uyumsuzluk, diğeri de eleman arayanlarla iş arayanlar arasındaki köprülerdeki uyumsuzluk. Bu açıdan UMEM projesi bu sorunların çözümünde bir deneme mahiyeti taşıyor. Piyasa ihtiyacını esas alan bir yaklaşımı ortaya koymaya çalıştık. Bütün dünyada, bugün giderek, insanların uzmanlaştığı ve uzmanlık üzerine rekabetin yapıldığı bir çalışma hayatı ön plana çıktı. İşsizlerimize gerçek anlamda iş bulmak istiyorsak, öncelikle onlara meslek kazandırmamız gerekiyor.”
Özel önlem alınıyor
Özel sektörde veya başka kanallarda da çalışmak isteyenle eleman arayan arasında köprüyü kuracak düzenlemelerle, mekanizma ve kanalların oluşturulamadığını belirten Dinçer, şunları söyledi: “Artık oturduğumuz yerden, iş adamının bize ‘Eleman arıyorum, sizde var mı?’ diye sormasını veya iş arayanın ‘Benim işe ihtiyacım var. Bana iş bulur musunuz?’ diye ayağımıza gelmesini beklemiyoruz. Eğer işverenin ayağına gidersek, yaptığımız teşvikleri tedbirleri anlatırsak ve ona yapabileceğimiz katkıları söylersek, çok daha iş birliği içinde çalışma imkanını görüyoruz. O bakımdan il müdürlüklerimize, bir yılda kaç kez işletme ziyaret ettiklerini performans ölçüsü olarak koyduk. Onun ötesinde, çalışan ve iş arayanlar içinde özel tedbirler alıyoruz.”

En sağlam iş garantisi bilgi ve kabiliyettir

KAMUDA işin ömür boyu garanti olduğu fikrinin yavaş yavaş terk edildiğini savunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, “Hayatta en sağlam iş garantisi, sahip olduğunuz bilgi ve kabiliyettir. Şayet iyi bir yeteneğiniz var ve yeteneğinize uygun bir meslek sahibiyseniz ve mesleğinizi daha iyi yapıyorsanız bundan daha sağlam ve garantili güvence yok. Başka iş güvenceleri aramaktan lütfen vazgeçin” dedi.
2010’da 162 bin kişiyi eğitti
İŞKUR’un son yıllarda iş arayanlara meslek kazandırma çabalarına ağırlık verdiğini anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, şu bilgileri verdi:
İşkur, 2002’de 1800 kişiyi, 2008’de 35 bin kişiyi eğitti.
2009’da ise 167 bin, 2010’da da 162 bin kişiyi eğiterek meslek kazandırdı.
Bunların yüzde 23’üne eğitimden sonra iş imkanı sağladık.
2011 yılında ise ticaret ve sanayi odalarının katkılarıyla 400 bin kişiyi eğitmeyi hedefledik.
Bunların yüzde 40’ını da istihdam etmeyi planladık.
UMEM Beceri’10 kapsamında eğitime gidenler, İşkur’dan günde 15 lira harçlık alabiliyor.
İnsan kaynağını iyi eğiten rekabette bir adım öne geçer
UZMANLAŞMIŞ Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi’nin önemine dikkat çeken İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, “Değişen küresel rekabet şartları, iş gücü talebinin de hızla değişmesine yol açtı. Bu çağda artık istihdamın en büyük garantisi hızla değişen beceri taleplerine aynı hız ve şekilde cevap vermekten geçiyor” dedi.
Çok önemli bir proje
UMEM’in bir adım olduğunu vurgulayan Küçük, şöyle konuştu: “İnsan kaynağını iyi eğiten, gerekli becerileri kazandırabilen, kendilerini mesleki olarak iyi geliştiren toplumlar, değişime daha hızlı tepki vermekte ve rekabette bir adım daha öne çıkabilmektedir. Bizim de yapmamız gereken iş gücümüze, iş dünyasının yeni koşulları ve talepleri paralelinde beceri kazanmaya yardımcı olacak altyapıyı sunabilmektir. Ulusal düzeyde bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olan UMEM/Beceri 2010 projesi, paydaşlarıyla, hedefleriyle, süreç adımlarıyla bu anlamda büyük önem arz etmektedir.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)