<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİranlı Saman Bank yatırıma geliyor----

İranlı Saman Bank yatırıma geliyor

İranlı Saman Bank yatırıma geliyor
28 Ekim 2015 - 08:13 www.finansingundemi.com

İran bankaları Tercihli Ticaret Anlaşması'nın ardından rotayı Türkiye'ye çevirdi

İran'la yılbaşında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması bankacılıkta yeni yatırımların yolunu açtı. Bank Mellat'ın Mart 2014'te büyüme izni almasının ardından İranlı Saman Bank da Türkiye'ye geliyor. Sabah'ın haberine göre, bankanın Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) başvuruda bulunduğu belirtildi. Sürecin yılbaşında netleşmesi bekleniyor. Sektörün içinden kaynakların verdiği bilgiye göre uzun süredir Türkiye'de yatırım yapmak isteyen İranlı Bank Tejerat ve Pasargad Bank da Saman Bank'ın onay sürecini yakından takip ediyor. Her iki bankanın da onayın ardından BDDK'ya başvuruda bulunacağı ifade ediliyor. 

ELEKTRONİK BANKACILIKTA LİDER 

Eylül 1999'da kredi kurumu olarak faaliyetine başlayan Saman Bank Ağustos 2002'de bankacılık lisansı alarak bu sektörde resmen aktif hale geldi. Özel finans kurumu olan bankanın İran'da 149 şubesi bulunuyor. Banka İran'da ilk internet bankacılığı hizmetini başlatırken elektronik bankacılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalarıyla da ön plana çıktı. 

HESAP AÇMADA KOLAYLIK 

İran finans sektörü Türkiye'de aktif bankacılık yapmayı uzun süredir istiyor. Türk bankalarında hesap açtırmada sıkıntı yaşanmaması konusunda da yetkililerden yardım talep ediliyor. İran'ın Türkiye'de aktif bankacılık yapmak istediğini belirten üst düzey bir ekonomi yetkilisi de "Bizden bankacılık işlemleri konusunda yaşanan sıkıntıların aşılmasını talep ediyorlar" diye konuştu. Yetkililer, İran'ın petrolden elde ettiği geliri hem Türkiye'de değerlendirmek hem de sayıları hızla artan şirketlerine finansman sağlamak istediğini ifade ediyor. 

 ZİRAAT BANKASI'NA DAVET 

 Ekonomi yönetiminden edinilen bilgiye göre İran, Türkiye'yle ticarette kritik rol üstlenen Halk Bankası'nın yanı sıra Ziraat Bankası'nın da devreye girmesini istiyor. İran'ın petrol ve doğalgaz ödemelerinde aktif olarak görev alan Halk Bankası gibi bu ülkede temsilciliği bulunan Ziraat Bankası'nın da İran Finans piyasının büyümesine katkı sağlaması bekleniyor. Türkiye ile İran arasında 2016 için 35 milyar dolarlık dış ticaret hedefi bulunuyor. Konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ekonomi yönetimine gelen taleplerin yoğun olduğu belirtiliyor. 

HEDEF 50 MİLYAR $

Türkiye ile İran arasında 35 milyar dolar olarak belirlenen iş hacmi hedefinin gerekli düzenlemeler yapıldığında 50 milyara çıkabileceği belirtiliyor. İran'la Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanmasının ardından ihracatta yüzde 30'un üzerinde artış var. Dış ticaretin yüzde 5'ine karşılık gelen 18-20 milyar dolarlık kısım milli para birimleriyle yapılmaya başlandı. 2016'da anlaşmanın kapsamı genişletilecek. 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)