<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİranlı banka gözünü Türkiye'ye dikti!----

İranlı banka gözünü Türkiye'ye dikti!

İranlı banka gözünü Türkiye'ye dikti!
27 Ocak 2016 - 07:39 www.finansingundemi.com

Ambargodan kurtulan ve dünyaya açılmaya çalışan İran'ın ikinci büyük bankası Bank Pasargad, gözünü Türkiye'ye dikti

Ambargoların kalkmasıyla birlikte finansal özgürlüğüne kavuşan İran'da bankalar da kolları sıvadı. Dünyanın birçok ülkesinde milyarlarca doları bloke olan İran'ın en büyük ikinci finans şirketi Bank Pasargad, dünyaya açılmak için rotasını çizdi. İranlı bankanın yönünü çevirdiği ülkelerin başında ise Türkiye var.
Sabahın haberine göre, Pasargad Bank'ın Yönetim Kurulu Üyesi Mostafa Beheshtirooy, "Türkiye, Almanya, İspanya ve Çin'e bakıyoruz" dedi. Bu ülkelerle ilgili araştırmalara başladıklarını dile getiren Beheshtirooy, "Bu ülkelerde şube açmayı düşünüyoruz. Ancak yerel bir ortakla ya da kendi başımıza bir bankayı da satın alarak bünyemize katabiliriz" dedi. Beheshtirooy'un verdiği bilgilere göre, Bank Pasargad'ın toplam aktifleri 19 milyar dolar. "Dolar ve petrol bizi olumsuz etkiledi" diye konuşan Beheshtirooy, "Eğer bunlar olmasaydı toplam aktiflerimiz 70 milyar dolar olurdu. Bank Pasargad'ın hisseleri Tahran Borsası'nda işlem görüyor. Borsanın en büyük 11'inci kuruluşuyuz. Finansal anlamda da Bank Mellat'ın ardından ikinci bankayız" açıklamasını yaptı. 

MENA'NIN 3'ÜNCÜSÜ 

İran'daki bankacılık sistemi hakkında da bilgi veren Beheshtirooy, "İran'da 19 özel, 8 de devlet bankası bulunuyor. Bunların toplam aktifleri 2014 verilerine göre 580 milyar doların biraz üstünde. Bu rakam, Türkiye'de 800 milyar dolar civarında. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan MENA bölgesinde İran, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın ardından üçüncü büyük ülke ve büyüme potansiyeli çok yüksek" dedi. 

DÜNYADA 257'NCİ 

2005'te kurulan İranlı banka, adını ülkenin güneyinde yer alan Ahameniş Hanedanlığı'nın ilk başkenti Pasargad'dan alıyor. 4 bine yakın çalışanı bulunan bankanın 327 şubesi var. Banka 2013'te The Banker dergisinin listesinde 257'nci sırada yer aldı. 

BANK MELLAT, 35 YILDIR FAALİYETTE 

Bank Pasargad'ın küresel projesi gerçekleşirse Türkiye'deki ikinci İranlı banka olacak. Zira Türkiye'ye ilk gelen İranlı banka Bank Mellat olmuştu. 1981'de Türkiye'de faaliyet izni verilen Bank Mellat'ın İstanbul, Ankara ve İzmir'de şubeleri var. Bank Mellat'ın toplam aktifleri ise Mart 215 itibarıyla 325 milyon TL olarak gerçekleşti.

AMBARGODAN ÇIKTI MİLYARLAR SAÇIYOR

Önceki gün Avrupa turuna çıkan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ilk durağı İtalya'ydı. İran lideri en zengin 500 İtalyan işadamı ile bir konferansa katıldı. İtalyan çelik firması Danieli ile 5 milyar euroluk bir anlaşma yapmaya hazırlanan İran aynı zamanda altyapı firması Condotte d'Acqua ile de 4 milyar dolarlık protokol imzaladı. Ruhani İtalya ziyaretinde petrol şirketi Eni ve Fiat Chrysler'ın yöneticileriyle yemek yedi. Rotasını Paris'e çeviren Ruhani'nin Fransız petrol devi Total'in CEO'su Patick Pouyanne ile birebir görüşme yapması bekleniyor. Yurtdışında 100 milyar dondurulmuş kaynağı olan İran, 160 tane Airbus için tahmin 1.1 milyar dolarlık anlaşma imzalayacak.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)