BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'İran'la ticaretten memnunuz'----

'İran'la ticaretten memnunuz'

'İran'la ticaretten memnunuz'
12 Şubat 2013 - 06:38 www.finansgundem.com

Enerji Bakanı Taner Yıldız, İran'la yapılan petrol ticaretinin kesilmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, katıldığı bir televizyon programında gündemle ilgili soruları yanıtladı.
Yıldız, İran'a yaptırımlarla ilgili bir soruyu da yanıtlayarak, bu yaptırımlardan en az etkilenecek ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi. OECD ülkeleri arasında İran'a komşu ülke olan Türkiye'nin bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, Bazı Avrupa ülkelerini bize örnek gösteriyorlar. Biz o ülkelerin doğru örnek olmadıklarını söylüyoruz. Bir ülkenin petrol tedarikinin yüzde 2 ya da 3'ü İran tarafından karşılanıyorsa 'ben bunu sıfırlayacağım' diyor.
Yıldız, "Biz petrol tedarikimizin zaman zaman yüzde 40-50'sini İran'dan karşılıyorsak, bize aynı cümlelerin kullanılmaması lazım. Nitekim bu makul karşılanıyor. İran'la ticaretimizden memnunuz"' dedi.
Yıldız, doğalgazda da tedarikin yüzde 20'sini İran'dan sağlandığını belirterek, problem getirenin çözümü de yanında getirmesi gerektiğini ifade etti.
Öncelikle vatandaşların ihtiyacının karşılanması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, "Biz kış gününde İran'dan doğalgaz alamıyoruz, sizi soğukta bıraktık diyemem" ifadesini kullandı.
KUZEY IRAK'LA ENERJİ İŞBİRLİĞİ
Taner Yıldız, Kuzey Irak'la enerji işbirliği konusunda "Türkiye'nin kendi çıkarlarını düşünmesinden daha doğru ve tabii ne olabilir. Bazı ülkeler bundan hoşlanmayabilirler. Ama biz onların gönüllerini yapmak için uğraşmayız. Türkiye enerji alanındaki atılımlarına devam edecekse komşusuna, kardeş ülkesine kayıtsız kalamaz" dedi.
Kuzey Irak ile enerji işbirliğinin sorulması üzerine, her yaptıkları işten herkesin hoşlanmasının mümkün olmadığını ve bunu beklemediklerini ifade eden Yıldız, uluslararası dengeleri de dikkate alarak bu yaptıkları işin Türkiye'ye fayda getirip getirmediğinin önemli olduğunu belirtti.
Yıldız, bütün ülkelerin kendi çıkarlarını düşündüklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
Türkiye enerji alanındaki atılımlarına devam edecekse komşusuna, kardeş ülkesine kayıtsız kalamaz. Biz iki yıl önce 25 milyar dolarlık iş aldık. TPAO'nun hissesine 5,5 milyar dolara yakın bir pay düşüyor. Ve biz bu parayı harcamaya başladık şimdi."
DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA DOĞALGAZ DAĞITIMI
Yıldız, Bakanlar Kurulu'nda enerji ile ilgili bir gündem olup olmadığının sorulması üzerine de şunları kaydetti:
"Resmi gündem maddeleri arasında bulunmamasına rağmen doğalgaz, özel sektör aracılığıyla şehirlere götürülüyor. Ancak yatırıma çok uygun olmayan yerler var.
Hakkari, Ağrı, Iğdır gibi yerlerde, özel sektör buralara teklif vermeli. Özel sektör teklif vermedi diye biz de buralara kayıtsız kalamayız. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da 7-8 il ve bazı ilçelere doğalgaz dağıtımına özel sektör rağbet etmiyorsa, bu hizmetin kamu eliyle götürülmesini sağlayacak bir yapıyı kurguluyoruz."
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)