Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İran'ın resmi ajansı IRNA'ya konuşan Latifi, ABD yaptırımları nedeniyle ekonomide zor günler yaşayan ülkesinin 21 Mart 2020 ile 21 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ihracat ve ithalat rakamlarına dair verileri paylaştı.
Latifi, "İran, geçen yıl 143 ülkeye 34 milyar 998 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirirken, 123 ülkeden 38 milyar 892 milyon dolar tutarında ithalat gerçekleştirildi." dedi.
İhracatta en önde gelen ülkeleri sıralayan Latifi, "İran'dan Çin'e 9 milyar 77 milyon dolar, Irak'a 7 milyar 448 milyon dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 4 milyar 661 milyon dolar, Türkiye'ye 2 milyar 536 milyon dolar ve Afganistan'a 2 milyar 308 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı." ifadelerini kullandı.
Söz konusu ihracatın yaklaşık yüzde 50'sinin petrokimya ve petrol bazlı ürünlerde olduğuna işaret eden Latifi, yüzde 20'sinin madencilik ve sanayi ürünlerinde, yüzde 18'inin tarım ve gıda ürünlerinde ve yaklaşık yüzde 10'unun da endüstriyel ve el sanatları ürünlerinde gerçekleştiğini belirti.
Ülkesinin ithalat listesinde yer alan başat ülkeleri sıralayan Latifi, "İran'ın geçen yıl ithalatta bulunduğu ülkeler listesinin başında sırasıyla; 9 milyar 843 milyon dolarla Çin, 9 milyar 757 milyon dolarla BAE ve 4 milyar 400 milyon dolarla Türkiye geliyor." diye konuştu.
ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ve İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketini 3 ay sonra resmen hayata geçirmişti.
ABD'nin İran'a yönelik ikinci yaptırım paketi, 180 günlük sürenin dolmasının ardından 5 Kasım 2018'de devreye girmişti.
Buna göre, İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketine uluslararası kısıtlamalar getirilirken, ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran'dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanmıştı.
İran’ı sarsan skandalda baş şüpheli istifa etti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.