Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirmek ve kamu- özel sektör yatırımlarına destek olmak için kurulan Ecobank’ın yönetim kurulu başkanlığı geçtiğimiz Kasım ayında dört yıllığına İran’a geçti. İranlılar da yönetim kurulu başkanı olarak Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Dr. Hossein Ghazavi’yi görevlendirdi. Özgeçmişi ve ortaya koyduğu çalışmalar Dr. Ghazi’nin son derece sıra dışı bir bürokrat olduğunu gösteriyor. İran Merkez Bankası’ndan önce Ekonomi Bakanlığı’nda para ve ticaret politikalarının yol haritasını çizen isimlerden birisi olarak görev yaptı. Yüksek lisans ve doktorasını ekonomi üzerine yapan Ghazavi’nin doktora tezi ise son derece etkileyici. “Ulusal Güvenliğin Güçlendirilmesi Çerçevesinde Para Politikasının İş Dünyası Üstünde Etkisinin Değerlendirilmesi”
Kasım’da göreve başlayan Dr. Hossein Ghazavi dört yıl boyunca bankanın yönetim kurulu başkanı olarak görev yapacak. Ancak Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, bankada Türkiye’yi temsil eden Türk Hazinesi dönem başkanlığının İran’a geçmesinin bankayı ABD ve AB’nin hedefi yapabileceği düşüncesiyle bu görevi Pakistan’ın üstlenmesini istemiş. Ancak Tahran yönetimi Ankara’nın bu istediğini “OPEC başkanlığını tüm sıkıntılara karşın başarıyla yürütüyoruz. Ecobank’ı da rahatlıkla yönetiriz. Endişe etmeyin” diyerek öneriyi reddetmiş.
Ecobank, Türkiye- İran ve Pakistan arasındaki ilişkileri güçlendirmek, üye ülkelerdeki kamu ve özel sektör yatırımlarına hız vermek için 2005’de kuruldu. 2007’de ve resmen faaliyete geçen banka ilk kredisini ise ancak bir yıl sonra verebildi. Bankanın 2010 faaliyet raporuna göre Ecobank 2010’da 360 milyon dolar kredi kullandırdı. Daha çok kalkınmaya yönelik projlere finansman sağlayan Ecobank, bölge ülkeleri tarafından da yakından izleniyor. Son olarak 25 Şubat 2011’de Afganistan bankaya ortak olmak için başvuruda bulundu.
Tahran yönetiminin nükleer programını tehdit olarak gören ve bu ülkeye karşı uluslararası finansal kuşatma başlatan ABD ve İngiltere ise Ecobank’ı kurulduğu günden bu yana yakından izliyor. 2007’de İran Devrim Muhafızlarıyla ilişkisi olduğu gerekçesiyle bazı bankaları hedef alan uluslararası yaptırımların o günden bu yana sürekli genişledi. Son olarak geçtiğimiz Cumartesi günü Başkan Obama İran Merkez Bankası’yla çalışan mali kuruluşları hedef alan yeni bir yaptırım paketini imzalayarak hayata geçirdi. Washington yönetiminin bu kararı açıklamasından sadece dört gün sonra, 4 Ocak günü Avrupa Birliği İran’dan petrol ithalatını yasaklayan bir dizi düzenleme için düğmeye bastı. Yaşanan bu sıcak gelişmeler İran üzerindeki ekonomik baskıyı ciddi anlamda arttırırken, finansal açıdan Türkiye’nin öneminin giderek artmasına neden oluyor. Bu örtülü ekonomik savaşın Ecobank ve Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini ise bize zaman gösterecek....
UFUK ŞANLI - VATAN
Kullandığınız logo haberini yaptığınız bankaya ait değil. Altında yazıyor panafrika diye biraz daha dikkat
Afganistan bankaya ortak olmak için başvurmuşmuş. parayı nasıl ödeyecek peki peşaver vadisinin kaydırak taşları ile mi ?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.