Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yemen’den Libya’ya kadar izlediği bölgesel politikalar çıkmaza giren, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), sürdürdüğü saldırgan ve müdahaleci tutumundan vazgeçerek İran ile ilişkilerinde adeta çark sinyali veren değişimin perde arkası ortaya çıktı. Buna göre BAE’nin İran çarkının nedeni, BAE’ye yakın kaynakların paylaştığı bilgiye göre, İran’ın 20 Haziran’da ABD’ye ait bir İHA’yı düşürdüğünü açıklamasının ardından BAE’yi oluşturan emirliklerin liderlerinin düzenlediği gizli bir toplantıda alınan kararlar. Detaylarına ulaşılan gizli toplantıda Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el Maktum, masada hazır bulunan BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’in dış siyasetini yerden yere vurduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre, Veliaht Prens Muhammed bin Zayid Al Nahyan bu eleştirileri dikkate alarak BAE’nin izlediği dış politikada bazı değişikliklere gitme kararı aldı.
ZAYED’İN YÜZÜNE SÖYLEDİ
Veliaht Prens Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın da katıldığı toplantıda, BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve aynı zamanda Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ülkenin dış siyasetine sert eleştiriler yönelterek bu politikaların revize edilmesini istedi. BAE’ye yakın ismini açıklamak istemeyen kaynakların aktardığına göre toplantıda konuşan Al Maktum, “Dış politikamızı toptan gözden geçirmeliyiz. Her gün yüzlerce milyon dolar harcıyoruz. Peki bunun karşılığında ne kazanıyoruz?” diye sordu. Al Maktum, ülkenin saldırgan ve müdahaleci dış siyasetinden bir an önce vazgeçmesi gerektiğini, bu siyasetin ülkesine pahalıya mal olmasına rağmen bir getirisinin olmadığını vurguladı.
BİR ROKET YIKIM OLUR
BAE’nin hiçbir çıkarı olmayan yerlere harcamaya gerek olmadığını ifade eden Al Maktum, “Sudan veya Libya’da rejim değişse ya da değişmese bize ne yararı var? ABD’nin İran’ı vurmasına ümit bağlıyorsunuz ama Tahran onların (Amerika’nın) İHA’sını düşürdükten sonra bile (ABD Başkanı Donald) Trump diyalog çağrısı yaptı. Velev ki ABD İran’ı vurdu. O zaman İran kime saldıracak? İran doğrudan veya Yemen’deki Husiler vasıtasıyla BAE ve Suudi Arabistan’a saldırarak karşılık verecektir. BAE’ye bir roket bile düşse tüm yabancı yatırımcılar ülkeden kaçar. Ülkemizde çalışan Asyalı işçileri bile burada tutamayız” sözleriyle ülkenin içinde bulunduğu güvenlik ikilemine dair çarpıcı bir örnek verdi.
HAFTER ELEŞTİRİSİ
Gizli toplantıda Muhammed bin Zayed’in Libya’da terör örgütü lideri General Halife Hafter’e verdiği desteğe de değinen Şeyh Maktum, Halife Hafter’in bir ilerleme kaydedemediğini de dile getirerek, “Yıllardır Hafter için para harcıyoruz. Para harcamayı bırakıp alternatif aramalıyız ve bu alternatif askeri değil siyasi olmalı” sözleriyle politika değişikliği istedi. Al Maktum, BAE’nin Yemen’den Libya’ya kadar birçok yerde “boş yere para harcamayı bırakması ve İran’ın ülkesine saldırabileceği riskini de düşünerek izlediği siyasette köklü değişikliklere gitmesi gerektiğini” dile getirdi.
Mutabakat zaptı imzalandı
BAE’nin İran politikasındaki değişime ilişkin ilk somut çıktı da dün geldi. İki ülke arasında 6 yıl aradan sonra yapılan ilk Ortak Sahil Güvenlik toplantısı için Tahran’da bulunan BAE heyeti ve İran Devrim Muhafızları arasında sınır güvenliğini geliştirmeye yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı. İmzalanan mutabakat zaptı sınır güvenliğini ilgilendiren acil gelişmeler karşısında iki ülke arasındaki koordinasyonu artırmayı hedefliyor. Öte yandan İran’ın yarı resmi ajansı Tesnim’in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi “Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen konusundaki keskin tutumunu gözden geçiriyor” dedi. BAE hükümetinin Yemen konusunda Suudi Arabistan’la görüş farklılığı olduğunu belirten Vaizi, Abu Dabi hükümetinin Basra Körfezi’nin güvensiz hale gelmesinden de endişe duyduğunu ifade etti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.