Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İran, ülkeden döviz çıkışını engelleme çabalarını sürdürüyor. Ülke, et ve sütten, buğdaya, demir çelikten, cam eşyaya kadar geniş bir yelpazede 2150 ürünün ithalatını yasaklayarak yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ihracat riskine girdi. Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, ABD'nin yaptırımları sonucu doğalgaz ve petrol ihracatı daralan İran'ın lüks tüketime yönelik ithalatı kısma hamlesi, ülkeye yıllık 2 milyar doların üzerinde ihracat yapan Türk sanayicisini zora soktu.
Döviz çıkışını minimum tutmak istiyor
İran Ticaret Bakanlığı, İran’ın içerde, halihazırda, üretimi yapılan, zaruri ihtiyaç olarak görülmeyen lüks tüketime yönelik ürünlerin ithalatını yasaklama kararı aldığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, döviz çıkışını en aza indirmek isteyen İran’ın yurt içi üretimi artırmak için hammadde ve aramalı ithalatını artırmaya çalışırken, nihai ürünleri de mümkün olduğu kadar az ithal etmeye çalıştığı bildirildi. Yasaklanan ürünlerin 8'li Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunda (GTİP) bir liste yayınlandı.
İlk kısıtlamaya 2018'de gidildi
Ülkeden döviz çıkışını engellemek ve halkı yerli tüketime teşvik etmek için gerekli adımlar ilk olarak 2018 yılında, 1932 ürünün ithalatının yasaklanmasıyla atıldı. Bir sene sonra bu rakam 1519'a, ardından 1539'a, geçtiğimiz sene ise 1537'e ulaştı. Bu sene ise 613 ürün daha eklendi ve zirveye ulaşıldı. Aynı tarihte 766 tarife maddesini de geçici yasaklayan İran, bu ürünlere ilişkin ise herhangi bir liste paylaşmadı.
Yasaklı ürün listesinde neler var?
8'li GTİP bazında 4864 kalem ürün ithalatı yapan İran, alınanan son kararla birlikte bahsedilen ürünlerin neredeyse yarısının gümrüklerinden geçişini yasakladı. DÜNYA'nın çalışmasına göre, uluslararası ticarete konu olan fasılların neredeyse tamamından bazı ürünlerin ithalatı yasaklanmış durumda. Bunlar arasında yer alan ürünlerden bazıları şunlar: Canlı hayvan, et ve sakatat, süt ürünleri, çiçek, sebze, meyve, buğday, buğday unu, hayvansal yağlar, örmeye elverişli bitkisel ürünler, sosis, konserve balık, şeker, çikolata, kakao, mama, cornfl eks, domates, kahve, maya, dondurma, bira, su, şarap, etil alkol, yem, puro, tuz, kil, mermer, demir cevheri, uçucu yağlar, sabun, mum, plastik yer karoları, plastik küvet, kauçuk eldiven, deri, deri eşya, kürk, yonga levha, karton, kitap, yün, halı, örme giyim, tekstil, ayakkabı, şapka, alçı, cam eşya, kıymetli taş, demir çelikten eşya, alüminyum, bahçe aletleri, kilit, nükleer kazan, vagon, otomobil, motosiklet, gemi, yat, gaz sayacı, saat, müzik aletleri, kılıç, mobilya, bisiklet, oyun konsolu...
ABD'den İranlı şirketlere yaptırım
AB, İran'a yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor
İngiltere'den, bir 'bakan' dahil 24 İranlı hakkında yaptırım kararı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.