Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İran’da bu kez devrime karşı ‘devrim’ niteliğinde bir hareket, kadınlar arasında hızla yayılıyor. Başörtüsü takmanın zorunda olduğu İran’da, kadınlar başörtülerini çıkararak ülkede yıllardır uygulanan yasağa meydan okuyor.
Yüksek bir yere çıkarak başörtüsünü çıkarıp sallayan kadınların hareketi, toplumda hızla yayılıyor. Ancak bu ‘toplu’ yapılan bir hareket değil ve eylemler bireysel olarak gerçekleştiriliyor. Yani buna, bireylerin gerçekleştirdiği toplu hareket demek mümkün...
Son olarak başkent Tahran’da bir kadın, 1.5 metre yüksekliğinde bir yere çıkarak başörtüsünü dalgalandırdı. Bu hareket birçok ülkede ‘küçük bir adım’ olarak görülebilir ama İran için sadece küçük değil, çok büyük bir adım. Çünkü özgürlükleri pahasına bu hareketi gerçekleştiren cesur kadınlar, eylemlerinin ardından ülkedeki Devrim Muhafızları tarafından tutuklanıyor.
Tahran’da kıvırcık saçlarını gururla dalgalandıran ve eyleminin ardından tutuklanan kadın, birçok kişi tarafından da alkış aldı. Bölgeden geçen taksi şoförleri ve kadınlar, bu cesur kadının fotoğrafını çekti. Eylemin gerçekleştirildiği meydanda bir polis kulübü bulunmasına rağmen, polisin olaya müdahale etmediği görüldü. Polisin olayı görmediğimi yoksa müdahale etmemeyi mi tercih ettiği henüz bilinmiyor.
ABD’li New York Times (NYT) gazetesine konuşan ve adını vermek istemeyen 28 yaşındaki protestocu, “Ellerim titriyordu. Gergindim ve aynı zamanda kendimi güçlü hissediyordum. Aynı zamanda gurur, gurur duyuyordum” şeklinde konuştu.
Aynı gün birçok kadın, ülkenin farklı bölgelerinde benzer bir eylem gerçekleştirdi. Bu kadınlardan ise sadece birinin gözaltına alındığı bildirildi. NYT’ye konuşan İranlı avukat ve insan hakları aktivisti Nasrin Sotoudeh, “ Benim tahminim, daha çok protesto gösterisinin bunları takip edeceği yönünde. Şu açık ki, bazı kadınlar ne giyeceklerine kendileri karar vermek istiyor.
İran’da hızla yayılan bu hareket, ‘Beyaz Çarşamba’ diye adlandırılıyor ve adını eylemi ilk gerçekleştiren kadından alıyor. Bunu takip eden kadınlar, çarşamba günleri başörtülerini çıkarıp yüksek bir yere çıkarak, bir sopanın ucunda başörtülerini sallandırıyorlar. Ancak son eylemi gerçekleştiren altıncı kadın, protestosunu pazartesi günü gerçekleştirdi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.